2010-02-13

Oeufs en Cocotte (arba tiesiog orkaitėje kepti kiaušiniai) su Pietų Indijos skoniu


Šį ryt pajutau įkvėpimą improvizuoti, kas man retai nutinka rytais, nes esu 100% pelėda... O gal paprasčiausiai nesinorėjo nei vienokių, nei kitokių kiaušinių, pabodusių omletų, kiaušinienių. Mintyse pradėjau dėlioti skonius, kurių šiuo metu norėčiau: kažko šiek tiek sušildančio, bet tuo pačiu švelnaus, vos jaučiamo saldumo... Prisiminiau kažkada gamintus Nigellos orkaitėje keptus kiaušinius, bet norėjosi kažko daugiau. Įprasta masala - svogūnai, pomidorai, čiliai, kalendra - atrodė per aitru šį rytą. Mintys nuklydo link vieno man dieviškiausių Keralos patiekalų - bulvių aviyal. Pradėjau kalbinti Ranjitą, nors pradžioje jo kažkodėl nesužavėjo ši idėja :o) Bet man jau mintyse visi skoniai puikiai derėjo, o šaldytuve buvo ir malto kokoso ir netgi supjaustyto svogūno likučių, turėjau rizikuoti. Galvojau, kad bus arba visiška nesėkmė arba super - pavyko puikiai! Nors nenuostabu, kas gali nepavykti su kokosu..?

Pusryčiai dviems:

2 šviežių kiaušinių (sotesniems pusryčiams - 4)
1/2 nedidelio svogūno, susmulkinto
~4 v.š. šviežio kokoso, paruošto štai taip
1 a.š. garstyčių sėklų
keleto kvapiosios murėjos lapelių (nebūtina)
1/4 a.š. maltos ciberžolės
1 žaliojo čili, perpjauto išilgai ir išimtomis sėklytėmis (nebūtina)
~2 v.š. tiršto kokoso pieno (galima pakeisti grietinėle)
druskos
aliejaus/sviesto kepimui

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 C ir užviriname porą puodelių vandens.

2. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus/sviesto ir pirmiausia apkepiname garstyčių sėklas, kol jos pradės sproginėti.

3. Sudedame kvapiosios murėjos lapelius ir pakepame dar minutėlę.

4. Suberiame svogūnus ir čilį, kepame kol svogūnai taps permatomi, neleidžiame jiems ruduoti.

5. Suberiame maltą ciberžolę, gerai išmaišome ir sudedame sumaltą kokosą, pasūdome pagal skonį. Pakepame porą minučių vis pamaišydami. Nukaičiame keptuvę.

6. Du suflė tipo indelius ištepame alyvuogių aliejumi/sviestu. Įmušame po kiaušinį, ant viršaus dedame po keletą šaukštų apkepinto kokoso ir po šaukštą tiršto kokoso pieno.

7. Sudedame suflė indelius į didesnį kepimo indą ir pripildome jį verdančiu vandeniu tiek, kad indeliai būtų pusiau apsemti.

8. Kepame orkaitėje apie 15 minučių, trynys bus kremiškai skystas. Kepkite porą minučių ilgiau, jei dėjote po du kiaušinius. Patiekiame su skrebučiu.

Skanaus!

2 komentarai:

Neringa rašė...

mmm... kaip cia skanu... labai megstu orkaiteje uzkeptus kiausinius, po to i juos ikisti skrudinta duonos gabaleli ir valgyti.... net seiles bega pagalvojus :)

Unknown rašė...

Aha, gardumelis :o) Man taip pat labai labai tas tirstas trynis su apskrudusia duonele. O bet taciau mano brangiausiam #1 pusrychiai yra "egg in the basket".