2009-08-29

Pikantiška skrudintų kvietinių dribsnių užkandėlė - "Chivda"


"Chivda" praktiškai reiškia mišinys. Pas mus sako, kad jis tradiciškai yra kilęs iš Maharaštros ir paplitęs po Indiją įvairiausiais vardais. Nei vienoje Maharaštros šventėje, o jų yra tikrai nemažai, neapsieinama be chivda. Taip pat yra mėgstama šį mišinuką kramsnoti praalkus tarp valgių ar kaip užkandėlę prie gėrimų - tiesiog arbatėlės ar ko stipresnio. Yra galybė jo variantų - su kukurūzų dribsniais, pūstais ryžiais, suplotais ryžiais, bulvių traškučiais, lęšiais - bei pagardintų įvairiausiais prieskoniais, riešutais, džiovintoms uogos ar vaisių gabalėliais ir t.t. Tad galima pasigaminti skirtingo skonio pagal progą ir paskirtį. Atvėsintą mišinuką galima keletą mėnesių laikyti sandariame indelyje.

Šiandien pagaminau chivda variantą su kvietiniais dribsniais, tačiau galima naudoti ir kukurūzų ar ryžių dribsnius. Tiesą pasakius, daugelis mėgsta su būtent plonesniais kukurūzų dribsniais. Paprastai šis variantas būna su razinomis, tačiau aš jų nemėgstu... Kuo dar galima pagardinti: apkepintais šviežio kokoso riešuto gabalėliais, džiovintom bruknėm ar kitomis uogomis/vaisių gabalėliais, įvairiausioms sėklomis (moliūgo, saulėgrąžų, sezamų ir pan.).


Reikės:

1 puodelio kvietinių/kukurūzų dribsnių
1 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
6-8 kvapiosios murėjos lapelių
1/4 puodelio žemės riešutų
1/4 puodelio anakardžių riešutų
1/4 a.š. maltos ciberžolės
1/2 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
1 laimo/citrinos sulčių
1-2 v.š cukraus
žiupsnelio druskos
1 v.š. aliejaus (arba sviesto/ghee) kepimui


Gaminam:

1. Keptuvėje arba puode įkaitiname aliejų ir suberiame juodųjų garstyčių sėklas. Palaukiame, kol jos pradės sproginėti ir sudedame kvapiosios murėjos lapelius. Apkepame vos minutėlę ir suberiame maltą ciberžolę, gerai išmaišome ir pakepame dar minutėlę, kol atsiskleis ir susimaišys prieskonių skoniai.

2. Suberiame riešutus ir apkepame pamaišydami, kol jie pradės skrusti. Jei naudojate kitokias sėklas ar džiovintas uogas, jas taip pat suberkite šiame žingsnyje ir apkepinkite.

3. Suberiame maltus čili pipirus, gerai išmaišome, pakepame minutėlę ir supilame citrinos sultis. Pasūdome pagal skonį.

4. Suberiame dribsnius bei cukrų ir gerai išmaišome, kad dribsniai pilnai pasidengtų prieskoniais. Jei dribsniai jau buvo pasaldinti, nenaudokite cukraus arba dėkite jo mažiau. Paragaujame ar pakanka sūrumo, saldumo, rūgštelės bei aitrumo. Jei naudosite plonesnius ir trapesnius dribsnius, tuojau pat nukaiskite keptuvę. Tačiau jei naudosite traškesnius kvietinius dribsnius, sausai pakepinkite dar porą minutėlių vis pamaišydami.

5. Palaukiame kol atvės ir sudedame į sandarų indeli.

Skanaus!

3 komentarai:

Egle rašė...

Hmmm. Man labiau patiktų be aliejaus. Negalima? :) Ir iš kur tų murėjos lapelių čia "paraut"??? Norėčiau kuom nors pakeist jau savo legendinę granolą ;)

Unknown rašė...

Galima galima ir su sviestu/ghee :o) Sparnuotis yra rasiusi, kad Skonio studijoje turi murejos lapeliu. Dziovinti irgi puikiai tiks tik juos svarbu apkepinti ir gali siek tiek daugiau ideti, nes skonis bus silpnesnis. Tiesa pasakius, mano irgi dazniausiai dziovintais patampa kol visa partija sunaudoju, nes parduoda vos ne po visa kruma ;o)

Bet as kazkaip sito misinio vietoj granolos nelabai isivaizduoju. Cia ji per "parcius" su "starteriais" ir "drinkais" duoda :o) Reiketu prieskonius pareguliuoti.

Sparnuotis rašė...

Ooo, koks užkandis, skamba fantastiškai! Kažkaip niekad nebūčiau sugalvojus dribsnių kaip nors pikantiškai gaminti, matyt mano sąmonėje "įsisėdęs" saldus pusrytinis vairantas:) Būtinai išmėginsiu!
Egle, džiovinto kario lapelius išties perku Basanvičio 18ka.Ir negaliu jais atsidžiaugti!