2009-02-28

Kvapiosios murėjos ["curry"] lapeliai


(Pasiskolinau iš: Wikimedia Commons)

Kvapioji murėja yra tropinis cintrinmedžių šeimos medis kilęs iš Indijos. Kvapiosios murėjos lapeliai ("kario" lapeliai, angl. klb. curry leaves; hindi klb. kari patti) yra gana smulkūs, blizgantys ir švelniai kvapnūs. Jie yra daugiausia naudojami pietinės Indijos ir Šri Lankos patiekaluose: troškiniuose, sriubose, padažuose ir t.t. Dažniausiai šie lapeliai yra pirmiausia apkepami aliejuje, kad išsiskirtų skonis ir kvapas ir jie gali būti dedami į patiekalą gaminimo pradžioje arba pabaigoje. Iš patiekalo šių lapelių išrinkti nebūtina, nes jie yra valgomi, tačiau tai yra skonio reikalas. Prailginti vartojimo laiką galima šiuos lapelius laikant šaldymo kameroje arba džiovinant.

Deja, jiems nėra gero pakaitalo išskyrus tai, kad vietoje šviežių lapelių galite naudoti džiovintus arba šaldytus. Kai kurie šaltiniai (ne iš Indijos) teigia, kad juos galima pakeisti lauro lapeliais, tačiau jų skonis neturi nieko bendro su kvapiosios murėjos lapeliais. Taip pat, jie nėra to paties skonio, kaip maltų įvairių indiškų prieskonių mišinys mums vakaruose žinomas, kaip "karis" (angl. klb. curry powder). Tačiau nereikia atmesti recepto, kuriam reikalingi kvapiosios murėjos lapeliai vien dėl to, kad jų negalite įsigyti. Nors jie priduoda subtilų skonį patiekalui, bus labai skanu ir be jų! :o)

Džiugi naujiena! Kaip sužinojau iš Sparnuočio, džiovintų kvapiosios murėjos (curry) lapelių galima įsigyti Skonio Studijoje (J. Basanavičiaus g. 18).

Patarimas: prieš naudojant džiovintus lapelius, juos lengvai paskrudinkite karštame aliejuje, kad geriau atsiskleistų skonis ir aromatas.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Thane žinau gerą "nursery" - ten galima gauti tiek cinamono tike curry medelių. Galėsiu duoti adresą, jei reikės.

Unknown rašė...

Labai idomu! Turetu dar daug geru dalykeliu tas "nursery" tureti. Kartais tenka pro Thane pravaziuoti susiruosus i tolimesne isvyka, galeciau sustoti pakeliui.

Anonimiškas rašė...

Tai parasyk el pasta (arba info eta skaniai taskas lt)- imesiu adresa. As ten kelis medelius pirkau (gaila Lietuvoje nudziuvo) - labai malonus seimininkas.