2009-08-12
Manų kruopų chalva - "Rava halwa"
"Rava" reiškia manų kruopos hindi kalboje, o taip pat šis patiekalas yra vadinamas "suji ka halwa", "rava kesari" arba "sheera" (pastarasis marati kalboje).
Šį kartą pagaminau tiesiog su skrudintais riešutais, tačiau yra galybė skanių variantų: su banano ar mango gabalėliais, razinomis, rožių vandeniu, šafranu serbentais, mėlynėmis ir kt. pagal fantaziją.
Reikės: (puodelis 200 ml talpos)
1 puodelio manų kruopų
~1/3 puodelio riešutų (naudojau anakardžių)
100 ml ghee arba sviesto, ištirpinto (aš dėjau mažiau)
~1/2 puodelio cukraus arba pagal skonį
400 ml šalto pieno
4 kardamono ankščių sėklyčių, sumaltų
"ant šaukštelio galo" tarkuoto muškato riešuto
1. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitiname 50 ml sviesto arba ghee (kaip pasigaminti ghee gražiai aprašiusi Vilma). Suberiame riešutus ir apskrudiname. Įšimame riešutus ir atidedame į šalį. Jei gaminsite su razinomis, kartu apkepinkite ir jas.
2. Į ta patį sviestą/ghee, kuriame kepė riešutai, suberiame manų kruopas ir gerai išmaišome. Apkepiname ant vidutinės ugnies kartais pamaišant, kol kruopos pradės švelniai ruduoti ir paskleis aromatą. Labai svarbu nepasiskubinti šiame žingsnyje ir gerai apskrudinti manų kuopas, bet ir nesudeginti.
3. Įpilame 1/4 puodelio vandens ir gerai išmaišome. Paverdame apie 2-3 minutes ir suberiame cukrų, vėl gerai išmaišome.
4. Nukaičiame puodą ir supilame šaltą pieną. Gražiname puodą ant ugnies ir dabar jau pastoviai maišome, kad nesusidarytų gumulėliai. Kai pienas užkais, pamažu supilame likusį svietą/ghee, suberiame maltas kardamono sėklas ir tarkuotą muškato reišutą ir toliau maišom apie porą minučių, kol chalva staiga sutirštės - taps sausa, bet dar išliks minkšta ir tokia tarsi aksominė. Nukaičiame puodą.
5. Apibarstome skrudintais riešutais (ar kitomis gėrybėmis) ir pateikiame šiltą. Na o jei gaminote iš anksčiau, pašildykite prieš pat pateikiant ant stalo.
Skanaus!
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
8 komentarai:
Kažkada vaikystėje bandžiau daryti chalvą pagal tarybinėje knygoje rastą receptą. Pagal jį reikėjo manų kruopas apkepti keptuvėje iki aukso spalvos, o po to virti saldintame vandenyje. Gavosi labai savotiškas skonis, tad nuo to karto "prisibijau" manų chalvos. Čia turėtų būti nepamatuojamai skaniau - juk ir ghee, ir riešutai, ir pienas... :)
Zinoma, viskas yra skonio reikalas. Negaliu pazadeti, kad ir sita visiems patiks, bet mums labai :o)
Na nieko sau - kepta manu kose! O kuri gaminimo proceso dalis ja pavercia "chalva"? Neturiu jokio supratimo apie chalvu gamyba...:)
"Halwa" siaip jau reiskia saldumynas :o) Indijoje chalvu yra ivairiausiu pavidalu ir is ivairiausiu produktu. Sia chalva taip pat galima suslegti uzpilant dar daugiau ghee, tiek kad jis paskui sunkte sunkiasi ir paskui supjaustyti kubeliais. Taciau asmeniskai man tada jau buna ziauriai per daug ghee ir daugelis ja megsta ir valgo butent siame pavidale. O manu koses cia tikrai neprimena :o)
Aš irgi dariau manų chalvą! Ji buvo su lazdyno riešutais, razinomis, suslėgta ir pjaustyta kubeliais. Buvo labai skanu - negalėjau sustoti valgyti!
Saulė
Saule, dekui uz komentara. Mums taip pat buna sunku sustoti ja valgyti =) Teks kita karta pabandyti slegti. Manau, kad namie darant tiek daug to ghee ir neprireiks =)
O ar butu galima pagaminti ne is manu kruopu, o pavyzdziui is soru kruopu ar kus kus koses kruopu? :)
Atvirai pasakius, nesu niekada naudojusi soru kruopu, tik skaicius apie jas. Bet teoriskai turetu buti galima panasiu budu pagaminti saldu patiekala is kus kus arba soru kruopu. Bet kaip mano seimoje sakoma, tai jau butu visiskai kitas patiekalas :)
Butu idomu isgirsti atsiliepimu, jei bandysite gaminti su siomis kruopomis.
Rašyti komentarą