2009-05-21

Šis bei tas apie kardamoną


Tai trumpas įvadas tiems, kurie yra naujokai indiškoje virtuvėje.

Žaliasis kardamonas arba tikrasis kardamonas - tai vienas aromatingiausių ir brangiausių prieskonių. Europiečiai, ypač skandinavai, jį naudoja kepiniams, meduoliams ir sausainiams gardinti, arabai juos deda į kavą, o indai jį gausiai vartoja visur -- nuo troškinių iki arbatų ir saldumynų, ir net kramtomosios gumos pakaitalų. Tarp prieskonių mylėtojų yra šiek tiek nesutarimų dėl to, kurias kardamono dalis ir kaip naudoti. Todėl čia daugiau skonio reikalas, nei taisyklės.



Jei recepte nenurodoma, kad naudojamos tiktai kardamono sėklos, dedame visą ankštį. Tai dažniausiai būna troškinių receptuose. Prieš patiekiant, kardamono ankštis galima iš patiekalo išrinkti. Norint stipresnio skonio ir aromato, galima kardamono ankštis lengvai patrinti su prieskonių trintuvu jų nesusmulkinant i mažesnes daleles, o tiktai praskeliant. Stipriausiam efektui galima kardamono ankštis išlukštenti, sėklytes sutrinti į miltelius, o luobeles sudėti atskirai ir vėliau išrinkti. Taip aš kardamoną paruošiu gamindama masala chai.

Jei recepte nurodoma, kad reikės kardamono sėklų, naudosime tiktai tas mažytes juodas-tamsiai rudas sėklytes. Beje, jų spalva gali skirtis, nes kuo ilgiau kardamonas laikomas, tuo jos pilkesnės. Su mažu peiliuku prapjauname luobelę ir išimame sėklytes. Šias sėklytes reikės sumalti su kavamale/maisto smulkintuvų arba sutrinti su prieskonių trintuvu. Tokio paruošimo gali reikėti kai kuriems mėsos patiekalams bei beveik visiems saldumynams.

O luobeles galima vėliau panaudoti verdant ryžius arba arbatą. Tiesiog įmeskite keletą luobelių į puodą pradedant virti ir išimkite prieš patiekiant. Arba sudėkite luobeles į indelį su arbatžolėmis.

Kad kardamonas neprarastų aromato ir skonio savybių, geriausia yra laikyti visas ankštis ir sumalti ar sutrinti tik tiek, kiek sunaudosite tą kartą.

O štai taip atrodo kardamono augalas

Komentarų nėra: