2013-04-16

Čenajaus troškinys su krevetėmis ir valgomaisiais hibiskais (okra)


Čenajus, Tamilnado valstijos sostinė, yra  pietryčių Indijos uostamiestis garsėjantis savo jūrų gėrybių patiekalais. Tamilnado virtuvės patiekalai yra unikalūs tuo, kad juos gaminant malti prieskoniai yra ne kepinami, o verdami. Kaip ir kituose pietinės Indijos regionuose, čia gausiai naudojamas kokosas, tamarindas, įvairiausiai lęšiai, kvapioji murėja (curry leaves/kari patta), džiovinti raudonieji čili pipirai bei daugelis čia pat auginamų prieskonių. O kokie nuostabūs aromatai!

 Šis patiekalas yra iš mano labai mylimos 'MasterChef Australia' laidos 'MasterChef' pamokėlės, kurioje svečiavosi šefas Kumar Mahadevan. Tiek įsijaučiau į tą pamokėlė, kad nebeliko kito kelio kaip tik gaminti ir ragauti! Tai buvo prieš keletą metų ir nuo tada šis patiekalas tapo labai mylimu ir svarbiu mūsų šeimoje. Jam reikia šiek tiek daugiau pasiruošimo ir meilės (bent jau gaminant pirmą kartą, o paskui viskas vyksta greičiau ir paprasčiau), bet jis tikrai yra to vertas. Jei negalite įsigyti valgomųjų hibiskų (okra), galima pakeisti ankštinėmis pupelėmis, gal netgi špinatais. Jei pirmą kartą gaminsite su okra, neišsigąskite pradėję jas pjaustyti - jos taps slidžios nuo išsiskiriančių sulčių (šiek tiek nemalonus pojūtis), bet kepant jos pasikeis. Iš mano patirties, okros yra skaniausios, jei pirmiausia gerai apkepinamos prieš dedant į padažus. Tada jos išlaiko formą ir yra malonios konsistencijos. Ir labai svarbu nepervirti, kad nesutižtų. Beje, okra yra naudojama kaip natūralus tirštiklis.

2 a.š. garstyčių sėklų
1 a.š. ožragės sėklų
1 a.š. kumino sėklų
100 g šalotų (arba mėlynojo svogūno), susmulkintų
100 g valgomųjų hibiskų (okra), nupjauname kotelius ir viršūnėles, padarome mažus įpjovimus vienoje pusėje

½ a.š. maltos ciberžolės
2 a.š. maltos kalendros
1 a.š. maltų čili pipirų (arba pagal skonį)
~1 v.š. tamarindo minkštimo (arba tamarindo vandens)
2 pomidorų, susmulkintų

~12 didelių krevečių, su uodegėlėmis ir galvomis (nebūtina, bet verdamos krevečių galvos priduoda gero skonio troškiniui)

100 g malto šviežio kokoso
2 v.š. skaldytų geltonųjų žirnių (chana dal)
10-12 kvapiosios murėjos lapelių (nebūtina)
2 džiovintų raudonųjų čili pipirų

aliejaus kepimui
druskos pagal skonį

1. Įkaitiname puode šiek tiek aliejaus ir apkepiname garstyčių sėklas, kol jos pradės spragsėti. Suberiame ožragės ir kumino sėklas ir kepame dar minutėlę. Sudedame šalotus/svogūnus ir kepiname porą minučių. Sudedame valgomuosius hibiskus (okra), žiupsnelį druskos ir kepame apie 5 minutes. Išimame okrą ir atidedame į šalį.

2. Suberiame maltus ciberžolę, kalendrą ir čili pipirus, įpilame apie 400 ml vandens ir palaukiame kol užvirs. Sudedame pomidorus ir tamarindą, išmaišome, sumažiname liepsną, ir verdame uždengtame puode apie 10 minučių.

3. Sumalame kokosą ir skaldytus geltonuosius žirnius maisto smulkintuve pridėdami apie 150 ml vandens.

4. Toliau dedame į puodą krevetes, pasūdome pagal skonį ir verdame dar 3 minutes.

5. Įmaišome sumaltą kokosą, sudedame apkepintą okrą ir 5-6 kvapiosios murėjos lapelius. Atsargiai išmaišome, uždengiame ir verdame, kol paruošime džiovintus čili pipirus.

6. Mažoje keptuvėje įkaitiname aliejaus ir ant karštos liepsnos apkepiname džiovintus čili pipirus, kol jie pajuoduos. Taip paruošti čili pipirai nebus aštrūs, bet suteiks labai gero skonio. Nukaičiame keptuvę ir suberiame likusius kvapiosios murėjos lapelius. Visai tai supilame į troškinį ir dar paverdame uždengtame puode apie 2 minutes.

Pateikiame karštą su ryžiais.

Skanaus!

6 komentarai:

Saule rašė...

Idomu, ar cia dvi porcijos, ar kaip? Labai idomus receptas, zadu isbandyti per Gavenia.

Unknown rašė...

Saule, na cia nemazai to troskinio gaunasi, sakyciau 3-4 porcijoms. Jei mazos krevetes, tai galite ju daugiau deti. Skanaus!

Simona rašė...

Nuostabus receptas, išbandytas. Ačiū:)

Indrė rašė...

Labai idomus ir skanus receptas, butinai isbandysime. :)

Simona rašė...

aciu uz info, paieskosim:)

Krevetes rašė...

Dievinu krevetes. Butinai isbandysiu. Aciu