2009-09-23

Užkepti aromatingi ryžiai su sultinga vištiena - "Chicken Biryani"


"Biryani" - tai užkeptų ryžių sluoksniuotų su vištiena, aviena ar daržovėmis patiekalas. Nuostabaus aromato ryžiai vis dar išlieka birūs, o mėsytė tampa be galo sultinga ir minkštutė. Ne veltui tai yra vienas populiariausių patiekalų valgomų per šventes ar tiesiog šeimos vakarienei. Tiesa, šiais pašėlusio tempo laikais mes dažniau jį užsisakome iš musulmonų restoranų, nei gaminame patys, nes procesas yra gana ilgas ir darbo dienos pabaigoje tiesiog nebeužtenka tam laiko. Tačiau turint laisvesnį vakarą ar savaitgalį, mėgstu paruošti šį kvapnų biryani, nes jo gaminimas man suteikia beveik tiek pat malonumo, kiek ir pats valgymas =) Biryani receptų yra įvairiausių, o aš šį kartą gaminau visų išgirtą per kelias kartas perėjusį mano vyro tetos biryani su vištiena.

Reikės:
1/2 viščiuko, supjaustyto vidutinio dydžio gabalėliais su kaulais, gali būti be ar su odele
1 mažo indelio natūralaus jogurto
~1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
1/2 a.š. maltos ciberžolės

6 (4+2) kardamono ankščių
5 (3+2) gvazdikėlių
7 (5+2) ~2 cm cinamono lazdelės gabalėlių
1-2 lauro lapelių

4 (3+1) vidutinių mėlynųjų svogūnų, supjaustytų plonom juostelėmis
9 nedidelių česnako skiltelių, stambiai supjaustytų
3-4 cm imbiero gabalėlio, susmulkinto
3-5 žaliųjų čili pipirų, perpjautų išilgai, išimtoms sėklytėm ir pamerktų į vandenį

1,5 puodelio Basmati ryžių (puodelis = 220 ml)
saujelė mėtų lapelių, susmulkintų
saujelė šviežios kalendros, susmulkintos
~2 a.š. laimo/citrinos sulčių

aliejaus kepimui
1 a.š. ghee/išlydyto sviesto

Gaminam:

1. Viščiuko gabalėlius nuplauname, nusausiname ir pamarinuojame su jogurtu, malta ciberžole ir druska, kol paruošime kitus ingredientus.

2. Mėsytė bus skaniausia, sultingiausia ir minkščiausia, jei ją gaminsite greitpuodyje. Tačiau jei greitpuodžio neturite, galima gaminti paprastame puode, tiktai virimas ilgiau užtruks. Taigi, greitpuodyje arba puode su storesniu dugnu įkaitiname aliejaus ir pirmiausia apkepiname dalį kardamono ankščių, gvazdikėlių, cinamono, bei lauro lapelius, kol prieskoniai paskleis aromatą. Po keletą prieskonių palikite ryžiams.

3. Sudedame svogūnus ir gerai apkepiname. Šiam patiekalui jie turi gerai paruduoti. Vėlgi dalį svogūnų palikite ryžiams.

4. Sudedame česnaką, imbierą ir čili pipirus ir apkepame dar minutėlę. Čili pipirų kiekį pareguliuokite pagal savo skonį, tačiau su išimtoms sėklytėm, išmirkyti ir taip ilgai virti čili pipirai netenka daug aitrumo.

5. Sudedame viščiuko gabalėlius be jogurto ir gerai apkepiname iš visų pusių ant stiprios liepsnos. Galiausiai supilame jogurtą, kuriame marinavosi viščiukas, jei reikia, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame greitpuodį ir verdame apie 5 minutes nuo pirmojo garų išsiveržimo. Jei paprastame puode, virti uždengus ant silpnesnės ugnies, kol mėsytė suminkštės. Nukaičiame greitpuodį, palaukiame, kol atslėgs garai ir atsargiai atigengiame. Kiekviename etape pasklinda nerealiausi aromatai =)

6. Išimame viščiuko gabalėlius ir atidedame į šalį, supilame susidariusį skystį į atskirą indelį (turėtų gautis maždaug 1,5 puodelio), bei išsaugome visus svogūnus ir kitus prieskonius, išrankioju tik lauro lapelius.

7. Tuo tarpu, kol verda viščiukas, atskirame puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir pirmiausia apkepame likusius prieskonius (kardamoną, gvazdikėlį ir cinamoną). Kai prieskoniai paskleis aromatą, sudedame likusius svogūnus ir vėlgi gerai apkepiname, kol jie paruduos ir karamelizuosis. Dalį svogūnų išimame ir paliekame garniravimui.

8. Suberiame praskalautus ryžius ir gerai apkepiname pamaišydami, kol jie pradės keisti spalvą, užtrunka maždaug 5 minutes. Įpilame 1,5 puodelio vandens, pasūdome ir uždengę puodą primažiname liepsną. Verdame, kol nuvirs visas vanduo. Tada atidengiame, supilame nuo viščiuko susidariusį padažą ir vėl uždengę verdame, kol nuvirs visas skystis.

9. Įkaitiname orkaitę iki 170-180 C. Keramikiniame ar stikliniame inde sluoksniuojame biryani: dedame ant dugno 1/3 ryžių, 1/2 viščiuko gabalėlių, 1/2 svogūnų su prieskoniais, su kuriais virė viščiukas, 1/2 mėtų ir kalendros lapelių, užlašiname maždaug a.š laimo/citrinos sulčių (nepadauginkite), pakartojame visą tai dar kartą ir galiausiai viršų uždengiame likusiais ryžiais. Ant viršaus palaistome nedaugiau nei 1/4 puodelio vandens ir užpilame maždaug arbatinį šaukštelį ghee. Uždengiame puodą ir pašauname į orkaitę 15-20 minučių.

10. Prieš patiekiant apibarstome karamelizuotais svogūnais. Patiekiame garuojančiai karštą.

Skanaus!


P.S.: MB paklausė, ar negalėtų gauti vakarykščio biryani likučių pusryčiams =)

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kardamono ankštis, cinamono lazdeles ir gvazdikėlius norėčiau keisti į miltelius, kokio kiekio reikėtų?

Unknown rašė...

Malti prieskoniai priduoda intensyvesnio skonio, be to, jie yra suvalgomi, kai tuo tarpu sie prieskoniai yra isrankiojami valgant, todel visko reikes deti maziau. As bandyciau 1/2 a.s. malto kardamono, 1/4 a.s. gvazdikeliu ir 1/2 a.s. cinamono kiekius padalinant tarp visciuko ir ryziu 2:1 santykiu. Sekmes!

Ala rašė...

Sakykit, kokiame kiekyje skysčio puode turi virti vištiena? Iki kiek turi apsemti? Kitas klausimas - ar galima ghee pakeisti paprastu sviestu, o mėtų ir kalendrų nedėti? Ar labai nuo to suprastės skonis?

Unknown rašė...

Ala, vistienos gabaleliai turi buti pilnai apsemti. As is akies pilu vandens, mazdaug 2-2,5 puodelio. Ghee gali pakeisti sviestu, taip pat ir be metu ir kalendru galima. Jos priduoda savotisko skonio siame recepte, bet dazniau biriyani yra gaminamas be ju. Sekmes ir butu idomu suzinoti atsiliepimu.

Ala rašė...

Skubu pranešti, kad patiekalas labai skanus :) Šiaip aš ryžius ruošiu tik in indian style, bet šių skonis dar turtingesnis :) Tik mano skoniui čia daugoka mėsos ir mažai ryžių, kitąkart keisčiau proporcijas. Ir aš naudojau krūtinėlę, bet paragavus, manau, kad kulšelės čia labiau tiktų. Tiesa, gaminant jogurtą kažkodėl sutraukė :( Gal žinote, dėl ko tai galėtų būti? Taip pat - mažas jogurto indelis, tai čia kiek? Aš naudojau 400 ml vienos vištienos krūtinėlei. Gal per daug ir dėl to sutraukė? Norėčiau šį patiekalą gaminti ir vėl, bet noriu , kad kitą kartą jis jau būtų tobulas :)