2009-04-11

Kahwa - Kašmiro žalioji arbata


Kahwa - tai ko gero mano mėgstamiausia arbata, atrasta Indijoje. Pirmąjį kartą jos teko ragauti mažoje rankdarbių parduotuvėlėje Keralos kalnuose vykstant intensyvioms deryboms dėl pašminos skarų. Parduotuvėlės savininkai buvo iš Kašmiro, tad derybos buvo sunkios, bet pabaigoje bent jau gavau jų arbatos receptą :o) Antrąjį kartą, su šia arbata užbaigėme nuostabius pietus Kašmiro restoranėlyje Mumbajuje. Pastatė ant stalo "samovarą", kuriame yra tradiciškai gaminama khawa, ir iš jo pilstėmės arbatą į stiklinius puodelius. Pirmiausia į akį krenta nuostabi auksinė arbatos spalva, o paragavus sušildo ir užburia švelnus cinamono su šafranu skonis.

Vienam dideliam puodeliui reikės:
1 nepilno a.š. kahwa arbatžolių arba kitos rūšies žaliosios arbatos
1 kardamono ankšties (kas ir kaip? spausti čia)
1 (~2 cm) cinamono lazdelės
1-2 migdolų
keletos "plaukelių" šafrano (nebūtina)
cukraus pagal skonį


Kahwa yra gana švelnaus skonio žalioji arbata, tad geriausiai tinka pakeisti silpnesniomis arbatžolėmis. Pirmiausia, su peiliuku prapjauname kardamono ankšties žievelę ir išimame smulkias juodas sėklytes. Su prieskonių trintuvu susmulkiname cinamoną ir kardamono sėklas. Užviriname vandenį ir sudedame arbatžoles, cinamoną, kardamono sėklas bei žieveles ir šafraną. Tradiciškai cukrus irgi yra dedamas šiame etape. Paverdame apie 5 minutes. Supilame į puodelį perkošdami per sietelį ir suberiame susmulkintus migdolus. Geriame, svajojame ir pabaigoje sugriaužiame migdolų gabalėlius :o)

3 komentarai:

rūtuliukas rašė...

mm.. kažkada, kai dar nebuvau nieko girdėjus apie indų virtuvę, tikėjau, kad ji man patiks. Dabar suprantu, kad tikrai :) nuostabus derinys. Norėsiu paragaut. Bet originalo, matyt, teks lėkt pas tave į Indiją :))

Unknown rašė...

Rutuliuk - i nuostabuji grazuji pasakiska Kasmyra... ech... kada nors, kai bus saugiau.

Milda rašė...

Indiskos arbatos yra kazkas nerealaus..Drauge istekejusi uz indo TOOOOKIA skania arbata verda!
Reikia man kokia grustuvele isigyt, kad galeciau sita isbandyt.