2009-03-16

Kaip perskelti kokoso riešutą

Kokoso riešuto "sudorojimas" nėra pati trumpiausia ir lengviausia užduotis, bet jo skonis yra vertas pastangų! Yra puikus tinklapis, kuris taip ir vadinasi "How to open a coconut", kuriame nuodugniai paaiškinamas kiekvienas žingsnis su iliustracijomis. O kam praverstų vertimas, viskas yra maždaug taip (nuotraukos pasiskolintos iš: http://www.howtoopenacoconut.com/):

Viskas ko reikės yra senas rankšluostis, plaktukas, didelis vinis, stiklinė ir mažas, bet tvirtesnis peilis.


Vienoje kokoso riešuto pusėje bus štai tokios kelios "akys" - tai minkščiausia kevalo dalis.


Naudodami plaktuką ir vinį padarykite kelias skylutes.


Apverstą kokoso riešutą pastatykite į stiklinę ir palaukite, kol išbėgs kokoso vanduo. Jei vanduo nenori išbėgti, gali tekti pramušti dar vieną skylutę kitoje riešuto pusėje.


Suvyniokite riešutą į seną rankšluostį ir padėkite ant kieto pagrindo (pvz., grindų vonioje).


Stipriai, labai stipriai vožtelėkite plaktuku per kokoso riešutą. Kartais pavyksta iš pirmojo karto, kartais iš pradžių atrodo, kad nieko čia nebus ir staiga, beveik jau praradus viltį, jis paima ir suskyla. Čia taip bent jau man, silpnai mergiotei, būdavo ;o) Jei ant kevalo matosi tarsi sujungimas ar griovelis, galima bandyti perskelti kokoso riešutą su plonuoju plaktuko galu taikant į tą griovelį. Mano brangiausias taip perskėlė vieną turėdamas tik atsuktuvą, bet manau, kad man taip nepavyktų...


Jei suskils į daugiau mažesnių gabalėlių, bus lengviau išimti valgomąją baltąją riešuto dalį. Patogiausia tai daryti su mažu peiliu. Atsargiai, saugokite pirštukus, nes riešutas yra kietas ir peilis gali išsprūsti. Pjaukite su peiliu kuo arčiau kevalo, šiek tiek paklibinkite, kai kurie gabalėliai tiesiog atšoks nuo kevalo, kitus teks labiau pakrapštyti. Toliau teks nupjauti ploną rudą "odelę".


Šiame etape aš visada sugriaužiu porą gabalėlių iš karto - gardu! Reikalingą receptui dalį susmulkinu su maisto smulkintuvu vis įpildama šiek tiek vandens. Be galo mėgstu troškinius su šviežiu kokosu!


Kokoso riešuto likučiai gali pastovėti šaldytuve apie savaitę. Šaldiklyje galima laikyti 1-3 mėnesius, tačiau jis šiek tiek apdžius ir nebebus toks skanus.

7 komentarai:

rūtuliukas rašė...

skanumynas :) turiu vieną eksponatą, kurio nepavyko atidaryt. Tiksliau praskelt. Jau tuoj metai. Guli kaip dekoras. Gėda.

Unknown rašė...

Kietas riesutelis pasitaike. Bet kaip dekoro detale irgi visai gerai! :o)

Anonimiškas rašė...

Aš tai bandyčiau kaip Indijoje – su dideliu sunkiu peiliu nuskelti viršūnėlę, bet tam aišku reikia praktikos :)

Unknown rašė...

Tam reikia tokio peilio (labai kieto, gana storo ir nelabai astraus), koki indas Indijoje turi :o) Nerekomenduociau bandyti su savo virtuviniu, sugadinsit peili :o/

Bet as visada zaviuosi, kaip jie pjausto tuos kokoso riesutus kaip sviesta cia! Tik visada bijau, kad pirstuku neuzsigautu, bet grazuuuu :o)

lpatriotas rašė...

O kai atrodo kariai su šviežiu kokosu?

Anonimiškas rašė...

Sveiki.:) kokosa praskelti nereikia daug pastangų. Katik nusipirkau ir katik praskėliau su plktuku mėsai mušti :) tik reikia pasidėti ant kieto paviršiaus.

Unknown rašė...

Tikrai taip, tai nera taip sunku! O patiekalai su svieziu kokosu yra tokio nuostabaus skonio. Aciu uz pasidalinima patirtimi.