2009-03-13

Vištienos troškinys, kurio neturėtų būti


Kulinarinių nesėkmių rubrikėlė.

Va nutinka kartais taip, kad po ilgos pertraukos pagaliau surandi žmogus laiko ką nors naujo pagaminti, pasitiki stora ir išdidžiai atrodančia receptų knyga, o gaunasi šnipštas. Šiandienos pamoka - jei atidžiau pažiūrėjus, receptas kelia įtarimą, "it must be a šnipštas" :o)

O buvo taip. Pasklidus gandams, kad garsinu indiškos virtuvės paslaptis savo gimtinėje, gavau dovanų labai didelę receptų knygą. Knyga atrodo labai rimtai - be jokių lyrinių ir stilistinių nukrypimų, kažkuo primenanti vadovėlį, ar raganos burtų knygą, kaip filmuose rodo... Susiradau receptą, kuriam šaldytuve turėjau visas sudedamąsias dalis. Iš pirmo žvilgsnio, mums abiems jis atrodė padorus. Pradėjus gaminti, kilo abejonių dėl nurodytų kiekių ir apskritai, kažkas ne taip... Kai kurių prieskonių atrodė ryškiai per mažai, bet va rūgštelei buvo ne tik tamarindas, pomidorai, bet ir laimo sultys (hhhhmmmmmmm), o pipirai dedami tiktai pabaigoje. Bet nusprendžiau nevaizduoti didelės ekspertės - na ką aš dar teišmanau apie n tūkstantmečių gyvuojančios šios virtuvės tradicijas - ir labai pavyzdingai laikiausi visų nurodymų. Galvojau, kad čia turbūt labai nustebins, bus kažkas TOKIO, kažkas naujo :o) Na išvaizda buvo, kaip ir daugelio indiškų troškinių (ne super išvaizdi, o atrodo gražiai tik po to, kai pamilsti indiško maisto skonį), bet skonis tai buvo tikras nesusipratimas - rūgštu, nei kiek ne aštru, o pipirų skonis "žalias". Mes suvalgėm, bet Jums recepto neduosiu. Čia skelbsiu tik tuos receptus, kuriuos galiu rekomenduoti.

Po vienos nesėkmės knygos dar visai nenurašiau, nors jau ji man "po klaustuku". O prie šio recepto padėti du dideli kryžiai, kad per klaidą vėl kada nepagaminčiau :o) Ne, bet kaip taip galima sugadinti tokį elementarų dalyką, kaip vištienos troškinys?! Atrodo, kad autorius net nebūtų išbandęs savo "šedevro", bet jam tiesiog patiko, kaip receptas atrodė :o/

Pabaigoje vakarienės, nuotaiką pakėlė Ranjit pasakymas:

R: "Ingredientai teisingi, tik proporcijos blogos."
Aš: "O kaip tu pataisytum?"
R: "Na aš nedėčiau pomidorų, tamarindo ir laimo sulčių... Na gerai, šiek tiek tamarindo gal ir naudočiau, bet nieko daugiau rūgštaus... Dėčiau daug daug pipirų, bet ne pabaigoje, o pradžioje, kad jie apkeptų... Nedėčiau raudonųjų čili pipirų iš viso, nei maltų, reikia čia žaliųjų šviežių čilių. Na ir šiek tiek daugiau visų kitų prieskonių."

Bet ar tai vis dar būtų tas pats receptas? Toliau planuoju grįžti prie išbandytų ir laiko patikrintų šeimos receptų.

11 komentarų:

Anonimiškas rašė...

oo - kaip suprantu, tai indiškų patiekalų knyga? kaip tik planuoju kokią nors pirkti, tai gal galėtumei paminėti (nors tyliai ,)), kokia tai knyga, kad dar apsvarstyčiau? ji anglų kalba?

Unknown rašė...

Širdį skauda taip gražiai atrodančią knygą peikti po vieno bandymo, ypač dėl to, kad prie jos prisidėjo net 13 autorių. Aš dar tikrai ateityje bandysiu, tik kitą kartą labiau kritiškai įvertinsiu receptą ir pasitikėsiu intuicija :o)

O kad galėtum įvertinti pati, jei ji pakliūtų į rankas, knyga vadinasi "1000 Great Indian Recipes. The Ultimate Book of Indian Cuisine". Labai didelė ir labai stora :o) Dar vienas minusas šiai knygai - prastai suorganizuota, patiekalai nesuskirstyti pagal regionus ar tipą, pavadinimai parašyti "fonetiška" hindi kalba su anglišku vertimu kartais labai skiriasi nuo vietinių pavadinimu. Pvz, Xacuti chicken parašyta kaip "Shakootee chicken" :o)

Anonimiškas rašė...

aš buvau nusižiūrėjusi šitą, bet sunku internetu knygą rinktis, oi sunku. mėnesio gale ketinu važiuoti į londrę, tai gal ten pavyks pavartyti knygų, o tada internetu užsisakyti - ironiška, bet taip pigiau.
ač', atkreipsiu dėmesį. didelė ir stora mane tikrai sužavėtų - aišku, išsirinkt receptą be šansų (svarstyklės vis dėlto..), bet.. :}

Unknown rašė...

Šios knygos dar nesu varčiusi. Bus įdomu pažiūrėti, kai kitą kartą būsiu knygyne. Gal rasiu.

Kiek iki šiol yra tekę gaminti, labai neblogi yra Sanjeev Kapoor receptai. Tik knyga, kurią aš turiu, nėra labai išsami. Tu turbūt storesnės ieškai. Jo tinklapis: http://www.sanjeevkapoor.com/Default.aspx

Anonimiškas rašė...

Aš tai sau ir draugui iš Indijos jau du kartus vežiau Complete Indian Cooking (Rs 600). Tokia zalia - yra visuose pagr knygynuose. Bet tik Indijoje :(
Gera pradžia yra Anjum Anand (pagooglinkite - online zurnale TimesOnline pilna jos video receptu) knyga Indian Food Made Easy. Šitą labai rekomenduoju pradžiai.

Egle rašė...

Mane tai prajuokino šis įrašas :) Kam nepasitaiko ar ne, Jūrate? :)

Užtai, aš kažkodėl nors dažnai noriu kažko tiksliai pagal receptą, visada nugrybauju paskui savo intuiciją :)

Unknown rašė...

Rusvaplauke - parodzhiau savo brangiausiam tavo pasirinkta knyga, tai sake, kad Madhur Jaffrey knygos yra geros.

Unknown rašė...

Skaniai - teko matyti pora Anjum Anand laidu, receptai paliko gera ispudi.

Unknown rašė...

Egle - paprastai ir mes nesilaikom visu recepto nurodymu, ypach brangusis megsta improvizuoti. Bet kai pradejo rodytis, kad kazhkas keistai chia, nusprendzhiau tiksliai viska pamatuoti, kad zhinochiau, kieno kalte ;o)))

Edita rašė...

Jurate - o kaip pasigaminti tokiu ryziu, kaip pacios nuotraukoje prie vistienos kario?

Unknown rašė...

Edita - sie ryziai buvo likuciai nuo Persu (Parsi) patiekalo, kuris vadinasi Dhansak. O juos pagaminti yra labai paparasta. Reikes: ~4 cm cinamono lazdeles, 1 kardamono anksties, 1 lauro lapelio, apie 1 a.s. cukraus, 1 puodelio ryziu, 1/2 svoguno, 2 puodeliu vandens, druskos, siek tiek sviesto kepimui. Pirmiausia islyditame svieste apkepame cinamono lazdele, kardamona ir lauro lapeli. Tada suberiame cukru ir pakepam, kol jis karamelizuosis. Sudedam svogunus ir vel pakempam, kol jie suminkstes ir paruduos. Supilam vandeni, palaukima kol uzvirs, suberiam ryzius, pasudom pagal skoni, uzdengiam, primazinam liepsna ir verdam, kol ryziai isvirs. Tai tiek.