2009-02-25

Indiški blyneliai su sirupu - "Malpua"


Malpua – tai gruzdinti blyneliai su sirupu patiekiami kaip skanėstas, užkandėlė ar net pusryčiai Indijoje. Šie gardėsiai taip pat yra tradiciškai valgomi per įvairias šventes, kaip Holi ar Divali. Šiek tiek ar netgi labai skirtingų receptų yra turbūt tiek pat, kiek šeimininkių. Taip pat blynelių paruošimas skiriasi įvairiose Indijos srityse (pvz., su bananų, ananasų ar mango piure arba be vaisių). Peržiūrėjusi keletą receptų, nusprendžiau išbandyti vieną jų.

Būtina sąlyga: pamirštame viską ka žinome apie kalorijas. Beje, Užgavėnės yra vadinamos „Fat Tuesday“ (riebusis antradienis) kai kuriose šalyse ;o)

Aš pasirinkau tradicinį gaminimo būdą, kuriam reikia ilgai virinti pieną, kol jis sutirštės. Beje, taip yra gaminami daugelis indiškų skanėstų. Dalis šeimininkių prisiekia, kad joks skardinėje pirktas kondensuotas pienas neprilygsta taip paruoštam šviežiam pienui. Vardan patirties, ir kad turėčiau, ką palyginti ateityje, nusprendžiau bent kartą tai išbandyti. Taip pat, šiame recepte yra naudojamos skrudintos manų kruopos, kurios suteikia blyneliams šiek tiek traškumo. Man jie tokie labiau patinka, bet kiti juos mėgsta ir visai minkštučius, vien iš miltinės tešlos.

Blyneliams reikės:

1 litro pieno
¼ stiklinės miltų
¼ stiklinės manų kruopų
aliejaus kepimui
šiek tiek pistacijų serviravimui

Sirupui:

1 stiklinės cukraus
1 stiklinės vandens
2 šaukštelių rožių vandens (nebūtina)
poros siūlelių šafrano (nebūtina)

1. Puode su storu dugnu užviriname pieną ir verdame ant vidutinės ugnies, kol jo pusė nuvirs. Karts nuo karto nepamirštame pamaišyti. Pienas taps šiek tiek tirštesnis ir švelniai gelsvos spalvos. Atvėsiname.

2. Keptuvėje sausai paskrudiname manų kruopas iki jos švelniai paruduos.

3. Sumaišome pieną, miltus ir manų kruopas kol nelieka gumuliukų ir leidžiame pastovėti apie pusvalandį. Tešla turi būti maždaug grietinės tirštumo, ir jei ji tampa per tiršta, galima įmaišyti šiek tiek pieno ar vandens.


4. Tuo tarpu pasigaminame sirupą. Stiklinėje verdančio vandens ištirpiname stiklinę cukraus. Indijoje mėgstama saldumynus pagardinti rožių vandeniu bei šafranu (nebūtina, jei neturite).

5. Įkaitiname puode arba gilioje keptuvėje aliejaus tiek, kad apsemtų blynelį. Indijoje kepimui yra naudojamas „ghee“ – išgrynintas sviestas. Pasemiame samtį tešlos ir pilame į aliejų sukdami ratu ir formuodami apvalų blynelį. Neišsigąskite, jei pasirodys, kad blynas prilipo prie dugno. Palaukite, kol jis šiek tiek apkeps (pradės keisti spalvą) ir tada lengvai jį atlaisvinkite nuo dugno. Krašteliams pradėjus šviesiai ruduoti, apverskite ir palaukite dar minutėlę, kol ir antroji pusė rusvai pageltonuos.


6. Nekepkite per ilgai, nes blyneliai pasidarys kieti.


7. Blynelį dedame ant lekštės ir aplaistome šiltu sirupu. Taip blynelius krauname vieną ant kito laistant sirupu ir vartant, kol jie pilnai jo prisigers.


8. Paprastai jie yra laikomi šiltai tame sirupe iki tol kol patiekiami ant stalo. Neturint tam galimybių, arba patiekiant kitą dieną, galima tiesiog pašildyti mikrobangų krosnelėje. Ant viršaus pabarstome susmulkintų pistacijų.


Yra daug „modernių“ pagreitinto gaminimo variantų su nesaldintu kondensuotu pienu ar pieno milteliais. Kai kuriuose receptuose naudojamas paprastas ir visai netirštintas pienas. Manau, kad visi variantai yra savotiškai skanūs :o)

Blyneliai yra valgomi šilti tik su sirupu, arba, pavyzdžiui, su vaniliniais ledais. Manau, kad puikiai tiktų ir naminis uogų sirupas su braškėmis, vyšniomis ar serbentais. Indijoje mėgstamiausia kombinacija yra su atvėsintu „rabri“ – sutirštintu pienu su cukrumi, kardamonu ir pistacijomis.

7 komentarai:

Dautartė rašė...

Kokia įdomybė! Niekad neteko girdėti apie blynelius su manų kruopomis. Jau žinau, ką valgysime penktadienį :) Tik mano bus tas pagreitintas variantas su pirktu konservuotu pienu ;)
Jūratė, suprantu, kad pieno gaunasi apie 0,5 litro. O kiek maždaug išėjo blynelių t.y. galvoju, ar dviems nelabai alkaniems valgytojams nebus per daug? ;)

Unknown rašė...

Kitą kartą ir aš su kondesuotu pienu bandysiu, nes pieno virinimas ilgai užtrunka po darbo dienos :o) Jei tešla bus per tiršta, įmaišyk šiek tiek paprasto pieno.

Man išėjo 8 nemaži blynai ir pirmasis "prisvilęs" ;o) Tiksliau kai tešla pradžioje nusėdo ant dugno, aš išsigandau ir pradėjau gramdyti iš karto ir blynas suiro. Reikia šiek tiek palaukti ir jis kepdamas pats beveik atlimpa. Jie tokie saldūūūs ir sotūūūs - viena porcija, manau, du blynai :o)

Dautartė rašė...

Ačiū už informaciją. Reiškia mažinsiu tešlos kiekį, o pieno likutis keliaus į kavą. Kai jau pagaminsi su kondensuotu pienu, būtinai parašyk, ar skonis skiriasi nuo tų pirmų, gamintų „sąžiningai“.

Sparnuotis rašė...

Puikus puslapis! Labai įdomu skaityti autentiškus receptus iš šalies, kurioje gyveni, juo labiau, kad pasidalini jų gaminimo tradicijomis ir kasdienybe. Super! Nekantraudama laukiu vis naujų įrašų:)

Unknown rašė...

Sparnuoti: dekui uz gerus zodzius :o) Papuoliau cia i seima, kurioje visi puikus kulinarai. Tai klausau, renku, mokausi :o) Zinoma, kaip su visais tradiciniais patiekalais buna - kiekviena seima turi savo recepta :o)

Anonimiškas rašė...

paantrinsiu sparnuočiui: aš irgi labai džiaugiuosi tavo tinklaraštį atradusi. mat begaliniai mėgstu indišką maistą. :}

Anonimiškas rašė...

Hello, I found your blog surfing but not in which language is written, you can tell me? I would like to translate some recipes that have malpua as you would be obliged

Greetings from Madrid, Spain