2009-02-19

Confit Byaldi


Šį patiekalą skiriu Adelei, kurios pirmasis matytas filmukas kino teatre buvo Ratatouille!

Kai galvojau, ką tokio pagaminti Prancūzų virtuvės savaitei, prisiminiau, kad visada knietėjo paragauti to paslaptingojo ir nuostabaus patiekalo, kurį „sukūrė“ peliukas Ratatouille (a.k.a. Remy). Taip be galo miela buvo stebėti kaip meistriškai ir su meile jis gamino, o kritiko reakcija buvo labai įtikinama.

Iš tiesų, jo pagamintas patiekalas nėra tradicinis Ratatouille, o prancūzų šefo Michel Guérard sukurta jo variacija, pavadinta Confit Byaldi. Thomas Keller konsultavo filmuko kūrėjus maisto gaminimo reikalais ir, pagautas įkvėpimo, sukūrė daugybę žiūrovų sužavėjusį patiekalo patiekimą. Receptas buvo publikuotas New York Times laikraštyje.

Iš pradžių galvojau, kad tai bus patiekalas, kurį pagaminsiu vieną kartą gyvenime iš „sportinio intereso“, nes atrodė, kad bus labai jau daug darbo. Tačiau jo gaminimas visiškai nėra varginantis, ypač jei yra su kuom paplepėti, o jei dar ir vyno taurė... :) Tiktai ilgai užtrunka kepimas orkaitėje. Geriau neprasidėti vėlai vakare, kad netektų iki paryčių budėti. Tai vienas tų patiekalų, kurie tampa dar skanesni kitą dieną ar net po keletos dienų, todėl galima paruošti iš anksto turint daugiau laisvo laiko.

Patiekalas susideda iš dviejų sluoksnių. Pirmasis yra Pipérade, kuriam reikės:

½ raudonosios paprikos
½ geltonosios paprikos
½ oranžinės paprikos (neturėjau ir vartojau antrąją geltonosios paprikos pusę)
1 šaukštas susmulkinto česnako
½ puodelio susmulkinto svogūno
3 susmulkintų pomidorų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
porą šakelių čiobrelio
šakelė petražolės (neturėjau, todėl nusprendžiau vartoti šviežią baziliką – tiko!)
lauro lapelio
drukos pagal skonį

Viršutiniam daržovių sluoksniui reikės:

1 mažos žalios cukinijos
1 mažos geltonos cukinijos
3 vidutinių pomidorų
1 vidutinio baklažano (aš vartojau 3 labai mažus)
1 šaukšto susmulkinto česnako
2 šaukštelių alyvuogių aliejaus
½ šaukštelio čiobrelio lapelių
druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Ir galiausiai padažiukui serviravimui reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejaus (extra virgin)
1 šaukštelio balzaminio acto
čiobrelio lapeliu
druskos ir maltų pipirų

Gaminam:

1. Pirmiausia ruošiame Pipérade: įkaitiname orkaitę iki 230 C, sudedame išvalytas paprikų puseles (odele į viršų) ir palaikome jas orkaitėje apie 15 minučių arba kol odelė “atsilaisvins”. Palaukiame kol atvės, nulupame odelę ir smulkiai supjaustome paprikas kubeliais.


2. Tuo tarpu, kol paprikos kepa, susmulkiname svogūnus, česnaką ir supjaustome pomidorus mažais kubeliais.

3. Su dviem šaukštais alyvuogių aliejaus ir ant labai silpnos ugnies pirmiausia apkepame svogūnus ir česnaką, kol svogūnai visiškai suminkštės, tačiau neleidžiant jiems paruduoti.

4. Tada sudedame į keptuvę pomidorus, porą čiobrelio šakelių, lauro lapelį ir visą petražolės šakelę. Aš vietoj petražolės vartojau šviežio baziliko lapelius. Vėlgi kepame ant labai silpnos ugnies kol pomidorai visai suminkštės ir beveik nebeliks skystimo (apie 10 minučių). Namuose pasklis nuotabus prieskonių aromatas!


5. Galiausiai sudedame paruoštas paprikas ir dar patroškiname kol jos visiškai suminkštės. Pagardiname druska pagal skonį. Išimame čiobrelį, petražolę bei lauro lapelį, vieną šaukštą troškinio atidedame serviravimui, o likusias daržoves sudedam lygiu sluoksniu i kepimo indą.


6. Kol lėtai keptuvėje troškinasi Pipérade, galime pradėti pjaustyti daržoves. Cukinijas, pomidorus ir baklažaną supjaustome vienodais plonais (~4 mm) griežinėliais. Susmulkiname česnaką ir paruošiame padažą daržovėms sumaišydami alyvuogių aliejų, česnaką, čiobrelio lapelius, druską ir pipirus.


7. Ant Pipérade sluoksnio pakaitomis sudeliojame daržovių griežinėlius.


8. Ant viršaus užpilame paruoštą padažiuką, sandariai uždengiame su folija ir dedame į iki 135 C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 2 valandas, arba kol daržovės suminkštės.


9. Tada nuimame foliją, pasimėgaujame pasakišku aromatu ir kepame atidengtą dar apie pusvalandį. Jei daržovės pradėtų ruduoti, vėl pridengiame su folija.


10. Galima valgyti iš karto arba atvėsinti, uždengti ir laikyti šaldytuve iki poros dienų. Vėliau galima patiekti šaltą, kaip užkandėlę, arba pašildytą, kaip pagrindinį patiekalą (su ryžiais, „kus-kus“, makaronais, duona) arba garnyrą prie mėsos ar žuvies.

11. Prieš patiekiant, paruošiame padažiuką sumaišydami extra virgin alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, čiobrelių lapelių, atidėtą šaukštą Pipérade troškinio ir druskos bei pipirų.

Iš ties labai gardus ir toks naminis bei sušildantis patiekalas su labai subtiliu čiobrelių ir česnako skoniu. Visą vakarą namai kvepėjo nuostabiu aromatu sklindančių iš orkaitės. Šiek tiek paragavau ką tik iškepto patiekalo ir nors ne į savo vaikystės, bet į filmuko prisiminimus iš karto nuklydau :) Mmmm-mmm-mmmm!


Kitą dieną paragavau šaltos užkandėlės – gardumėlis! Tikrai vėl gaminsiu!

12 komentarų:

Egle rašė...

kaip skanu... aš kažkodėl vis tingiu ratatouille susimeistraut ;) pasiųsk gabalėlį, jei liko ;)

O žiūrėk, aš užsiprenumeravusi tavo angliškojo foodblog'o naujienas, o kad dabar visas veiksmas vyksta čia net nepagalvojau. laukiu laukiu naujienų iš tavo virtuvės ir nesulaukiu. laimei užsukau čia ;)
Slapukė ;)

Egle rašė...

beje, pas tave labai įdomiai rodo, jog mano paskutinis gaminys - baba ganoush ;)
nesuprantu kas ten su mano rss srautu darosi..

Anonimiškas rašė...

Nu meile niekada nezinojau, kad tu esi tooookia isradinga sefe!!!! Kodel manes dazniau nepavaisindavai???

Unknown rašė...

Egle - pastebėjau, kad kažkodėl neatsinaujina tavo gaminiai, bandžiau išimti ir per naują įdėti tavo blog'ą, bet nepadėjo :o/ Tai vis pati užsuku apsižiūrėti, kas pas tave naujo :o) Su anglišku blog'u nebeapsisuku ir neapsisprendžiu dar vis, kur ką dabar "postinti" :o)

Siunčiu paskutinį gabalėlį ratatouille prikabintą prie šio komentaro :o)

Unknown rašė...

Meile - nebuvo įkvėpimo tuo gyvenimo etapu gaminti :o( ir per daug mėgstamų vietų "eating out'ui" :o) Ėch tos mūsų pietų išvykos... geri laikai buvo. Pasiilgau :o)

Anonimiškas rašė...

Ech meile, nepilk druskos ant zhaizdos. Neveltui apraudojau tave ishsikraustant, jaute shirdis, kad ant visai skyremes. Dabar naujam ofise tai labaaai daug vietu arti eating out'ui, ech geri buvo laikai. Na ka padarysi, moving on :(:( Gal kada Gabre privers atskrist taves aplankyt.

Unknown rašė...

Tikriausia tai bus pirmoji dedikacija Adelei, merci beaucoup! Jai patiks ir prašys vėl įjungti Ratatioulle :)

... tikiuosi nesugalvos prašyti, kad gaminčiau :)

Unknown rašė...

Rasa: hehehe jei paprasys pagaminti, tai zinok, nieko ten baisaus - atrodo daugiau darbo, nei yra is tikruju :o) Tik peili gerai pasigalask :o) :o*

Neryte rašė...

Wow, koks receptas, butinai reiks isbandyti, juk cia mano pats megstamiausias filmukas, turiu isbandyti si patiekala :)

Unknown rašė...

Neryte - Mes "ausytem karpem" iki paskutinio kasnelio, buvo labai gardu :o) O sita filmuka ir as labai myliu :o)

Neryte rašė...

Nu tai dabar būtinai turiu išbandyti po tokio aprašymo! Puikai gamini!

Anonimiškas rašė...

Kazkas fantastisko. Labai aciu uz recepta. Vakar viska iki paskutinio kasnelio islaizeme.
Rasa