2009-02-13

Kiaušinių troškinys - "Egg curry"


Kiaušinių troškinys – gal ir neįprastas derinys lietuviams, bet labai populiarus patiekalas Indijoje. Galbūt dėl to, kad yra sotus ir lengvas pagaminti. Taip pat, šis patiekalas gali išgelbėti pamiršus iš anksto išimti mėsą iš šaldiklio, ar netikėtai užklupus svečiams.

Yra keletas skirtingų šio patiekalo paruošimo būdų, kurie yra tradiciniai įvairiose Indijos valstijose. Jis gali būti patiekiamas su kietai virtais kiaušiniais, kiaušiniene arba omletu. Pastarasis yra mano mėgstamiausias, nes omletas prisigeria sodraus kokoso pieno, pagardinto cinamonu, kardamonu bei gvazdikėliais, padažo, kuris sušildo iš vidaus ir priduoda jaukumo jausmą. Nors šį kartą mes gaminome su virtais kiaušiniais, gaminimo būdas bei ingredientai nesikeičia. Tiesiog pabaigoje vietoj virtų kiaušinių įdėkite atskirai pagamintą lengvą omletą ir leiskite jam šiek tiek ilgiau pamirkti padaže.

Tai yra Ranjito firminis patiekalas, už kurį jį labai mylėjo jo draugai indai studijų laikais L.A. Todėl šį kartą aš esu tiktai pagalbininkė ir metraštininkė.

Jums reikės:

4 kietai virtų kiaušinių
3 mažų svogūnų
3 pomidorų
6 česnako skiltelių
½ cm imbiero šaknies gabalėlio
½ puodelio kokoso pieno (galima pakeisti 1 puodeliu paprasto pieno ir neskiesti vandeniu)

1 šaukštelio garstyčių sėklų
~1 cm ilgio cinamono lazdelės (galima pakeisti maltu cinamonu)
5 kardamono ankščių (kas ir kaip? spausti čia)
5 gvazdikėlių

½ šaukštelio maltos ciberžolės
2 šaukšteliai maltų indiškųjų kmynų (kumino)
½ šaukštelio maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
2 šaukšteliai maltų kalendros sėklų
8-10 kvapiosios murėjos (curry) lapelių (nebūtina) (kas ir kaip? spausti čia)
druskos (pagal skonį)

1. Susmulkiname svogūnus, pomidorus, česnaką bei imbierą.


2. Išlukštenam kardamoną ir išimame mažas juodas sėklas. Šiam patiekalui naudosime tiktai jas. Kardamono kiautą vėliau galima panaudoti verdant arbatą.

3. Sudedame kardamono sėklas, cinamoną ir gvazdikėlius į priekonių trintuvę ir susmulkiname.

4. Įkaitiname porą šaukštelių aliejaus ir pirmiausia paskrudiname garstyčių sėklas.

5. Tada suberiame susmulkintus prieskonius (kardamono sėklas, cinamoną ir gvazdikėlius) ir pakepiname apie minutėlę, kol jie išleis aromatą. Kaip daugumoje indiškų receptu, prieskoniai (masala) yra apkepinami pirmiausiai tam, kad išsiskirtų ir gerai susimaišytų prieskonių skoniai.

6. Toliau dedame svogūnus, česnaką ir imbierą, ir pamaišant kepiname kol svogūnai taps minkšti ir permatomi.

7. Tada įmaišome maltus prieskonius: kalendrą, ciberžolę, čili pipirus ir kmynus. Pakepame dar minutėlę.

8. Įdedame pomidorus ir kepame pamaišant kol pomidorai suminkštės (apie 3 minutes).

9. Galiausiai, įpilame kokoso pieną ir apie pusę stiklinės vandens (kiekis priklauso nuo kokoso pieno tirštumo). Užviriname ir paverdame ant silpnos ugnies apie 5 minutes. Pačioje pabaigoje įdedami kvapiosios murėjos lapeliai.


10. Kiaušinius perpjauname pusiau, sudedame juos į troškinį, palaukiame porą minutėlių ir galime tiekti ant stalo.


11. Valgome su ryžiais arba duona.


Kviečiu nepabijoti ir išbandyti ką nors nauja, t.y. kiaušinių troškinį! :o)

P.S.: priskyriau šį receptą vegetariškai (=be mėsos) kategorijai ir šiek tiek suabejojau. Įdomu ar vegetarai Lietuvoje valgo kiaušinius? Indijoje tai yra 100% NE vegetariškas patiekalas.

11 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Angliškam recepto variante vartojate cumin, o lietuviškajame tai tampa kmynais. Tai ne tas pats juk. Deja, daug kas nesuprasdamas ir vartos paprastus lietuviškus kmynus. Beje, kumino yra pirkti ir Lietuvoje, ir vadinamas indiškuoju kmynu.

Anonimiškas rašė...

P.S. Bet kokiu atveju, ačiū už originalius receptus:)

Unknown rašė...

Labai dėkui už informaciją, tikrai nežinojau, kad Lietuvoje ir Indiško kmyno (kumino) galima taip paprastai įsigyti.

Teisybė, kad Lietuvoje kmynas nėra tas pats, kaip Indijoje. Jei neklystu, Lietuvoje paprastai vartojamas Persiškas kmynas (caraway).

Vilma rašė...

Dėl vegetarų ir kiaušinių - net ir tie vegetarai kurie valgo pieno produktus kiaušinių nevalgo. Taigi, patiekalas labai skanus, bet ne vegetarams. :)

Unknown rašė...

O kiti sakė, kad ir Indijoje yra vegetarų, kurie valgo kiaušinius... :o)

Anonimiškas rašė...

Kumino tikrai yra. Pirkau pati prieš savaitę ar dvi Vilniuje, Pilies g., gamintojas Shani, Vokietija, nemaltas 100 gr.už 6.28Lt. Buvo ir malto. Kadangi nieko nereklamuoju, tai pridursiu,kad arbatų ir prieskonių parduotuvėje Vienuolio g. mačiau už beveik trigubai mažesnę kainą, sveriamą, nemaltą. Bet jau turėjau brangeniojo, tai detaliau nepasakysiu... Gal kam įdomu.

Anonimiškas rašė...

Yra lakto-ovo vegetarai, jie kiaušinius valgo :) O be to, receptas skamba taip skaniai, kad galima bandyti ir be kiaušinių :))

Sparnuotis rašė...

Jūrate, išbandžiau tavo vyro nuostabujį kiaušinių kario receptą (linkėjimai ir padėkos jam) - tik labai gaila, kad kokoso pieno neturėjau, tai keičiau paprastu pienu, tad tik numanyti, galiu, kad su kokoso poskoniu būtų buvę dar nuostabiau. Bet ką ir sakyti - gardu!

Unknown rašė...

Sparnuoti - dekui, perduosiu linkejimus ir pagyrimus :o) Nesu pati bandziusi su paprastu pienu, turbut padazas siek tiek skystesnis gaunasi? Tiesa, daugelis ir cia gamina su paprastu, o ne kokoso pienu, pagal savo skoni.

Anonimiškas rašė...

Aš irgi išbandžiau šį karį su kiaušiniene. Visai šeimai labai patiko. Ačiū už receptą!

Saulė (saulytera@gmail.com)

Unknown rašė...

Saule - dziaugiuosi, kad visai seimai patiko!