2009-06-04

"Puri" - indiška duonelė


"Puri" arba "poori" tai tarsi pūsta indiška duonele valgoma su daržovėmis, sriubomis ar pagrindiniais patiekalais. O Maharaštroje ar Gudžarate, ji taip pat yra valgoma su mango vaisiausi minkštimu sumaišytu su šlakeliu grietinėlės. Skaniausia, kol šilta, ką tik pagaminta. Tada ji būna puri ir tarsi burnoje tirpstanti kelių sluoksnių duonelė. O ilgiau pastovėjusi, ji taps šiek tiek tąsesnė. Atskleisiu paslaptį: šiuos gardžius "burbuliukus" yra be galo paprasta pasigaminti!


Reikės (10 vnt.):

1 puodelio (200 ml) rupių kvietinių miltų
žiupsnelio druskos
šiek tiek vandens
aliejaus gruzdinimui

Gaminam:

1. Sumaišome miltus su druska ir pradžioje įpilame apie 4-5 šaukštus vandens. Minkome pirštukais ir vis pridedam po šaukštą vandens, bet tik iki tol, kol tešla taps vienalytė. Paminkome dar apie 5 minutes, apdengiame sudrėkintu marliniu audiniu ir leidžiame pastovėti bent 15 minučių kambario temperatūroje.

2. Padaliname tešlą į maždaug 10 vienodų rutulėlių. Laikykite juos uždengtus drėgnu audiniu.


3. Plonai iškočiojame tešlos rutulėlį į apvalų paplotėlį. Ant paviršiaus pabarstykite šiek tiek miltų, kad paplotėlis nepriliptų.


4. Puode įkaitinkite aliejaus gruzdinimui. Aliejaus gylis turėtų būti maždaug per pusę piršto. Norėdami patikrinti, ar aliejus yra pakankamai įkaitęs, įkiškite medinį šaukštą ir jei aplink jį pradės formuotis burbuliukai, galima gruzdinti.

5. Įmetame vieną paplotėlį į aliejų. Iš pradžių jis nuskęs vos vienai sekundėlei ir tada iškilęs į paviršių pradės pūstis. Leidžiame pirmajai pusei apkepti, kol ji švelniai paruduos ir atsargiai apverčiame. Palaukiame dar keletą sekundžių, kol apkeps ir antroji pusė. Šiek tiek panardiname paplotėlį, kad jis vienodžiau paruduotų. Atsargiai, nepradurkite.




Vien jau šita proceso dalis man yra tokia graži ir stebuklinga, kad vien dėl to verta gaminti! :o)

6. Iškepusį paplotėlį dedame ant popierinių servetėlių, kad susigertų riebalų perteklius.


7. Ta patį pakartojame su likusiais tešlos rutulėliais. Viskas vyksta labai greitai, nes kepimas užtrunka vos poros minutėlių. Tačiau šiek tiek įgudus, galima spėti kočioti naują paplotėlį, kol ankstesnis kepa :o)

Puri su mango vaisiaus minkštimu ir grietinėle


O čia jau visi pietūs su bulvytėmis ir avinžirniais indiškai

Skanaus, kviečiu ir jus išbandyti!

7 komentarai:

Egle rašė...

Jūrate, paskutiniu metu tik gamini ir gamini :) Niam. Žiū, o kokia išeiga iš tokio kiekio? Suskaičiavau 9 purius :)

Unknown rašė...

Iseiga 10 puriu is tokio kiekio, vienas jau buvo iskociotas ten, kur skaiciavai (kokia sekle morka! :o)). O vis gaminu, nes kai kuriomis dienomis namie mokausi, o valgyti reikia :o)

Jurga rašė...

wau, kaip pakyla, juk be jokių mielių:)
o gal galima juos būtų po du sulipdyt, o į vidų kokio įdaro įdėti, pvz pievagrybių, obuolių, varškės, daržovių, ką manai?

Unknown rašė...

Jurga - galima ir i vidu idaro ideti ir pacia tesla prieskoniais/seklomis pagardinti, ir pasaldinti galima. Idara atskirai paruosti, pvz. pakepinti, jei reikia. Tada ant iskocioto paplotelio deti siek tiek idaro, lenkti paplotelio krastus i vidu, taip kad idaras uzsidengtu ir vel iskocioti. Kitas budas: teslos rutulelyje padaryti duobute, ideti idaro, uzdangstyti idara tesla ir tada kocioti.

Sparnuotis rašė...

OHo, man čia aukštasis pilotažas, kokios nuostabios duonelės! Jūrate, ar pasidalinsi kada ir kokios plokščios duonos receptu? aš čia va audžiu mintį kokią su panyro įdaru pagaminti... Bet man nepavyksta, kad auksu pūslelės apskrustų, kažkokia blyški duona gaunas...

Unknown rašė...

Sparnuoti - sitie "puriukai" ko gero yra viena lengviausiai {sekmingai} pagaminamu indisku duoneliu :o)

Daugiau duoneles kol kas nepasizadesiu, nes mokslai prispaude. Is kitos puses, gaminimas man buna nebloga pertraukele smegenelems... :o)

Sparnuotis rašė...

J8rate, papaskoki šiek tiek apie mokslus savo - ar teisingai suprantu, ruošiesi kažkokiam audito/apskaitos(?) egzaminui? KOkia kalba? Kokios po to darbo galimybės? Man profesinis smalsumas didžiulis kaip ten kitame pasaulio gale šitie dalykai vyksta (jei nenori į blogg'ą rašyti, parašyk man miglek@hotmail.com).