2009-03-15

Keralos žuvies troškinys su kokosu


Po paskutinės nesėkmės, nusprendžiau pasitaisyti pateikdama vieną savo mėgstamiausių Ammuma patiekalų - Keralos žuvies troškinį su kokosu. Ammuma reiškia močiutė Keralos malajalių kalboje. Mūsų Ammuma visada yra trykštanti energija, puikios nuotaikos, o jos optimistinio požiūrio į gyvenimą kiekvienam verta pasimokyti. Svečiuojantis jos namuose, nuolatos girdisi jos skambus juokas ir visada įdomu pasiklausyti jos istorijų iš vaikystės Keraloje, bei vėlesnių kelionių po pasaulį. Net ir dabar ji yra aktyvi keliauninkė lankanti gimines išsibarsčiusias po skirtingas Indijos dalis. Nenuostabu, kad jos namuose nuolat lankosi svečiai - giminės bei daugybė draugų.

Nors visi Ammuma pagaminti patiekalai yra tokie skanūs, kad gali pirštelius apsilaižyti, ypatingai mėgstu šį žuvies troškinį. Tai lengvas patiekalas, šiek tiek aštrokas ir su rūgštele - puikus derinys su švelniu kokoso padažu. Išsiklausinėję iki smulkmenų apie šio patiekalo gaminimą, kibome i darbą.

Reikės:

1 kg žuvies supjaustytos riekelėmis (tiks bet kuri mažiau kaulų turinti ir "mėsingesnė" žuvis)
1 vnt. kokoso riešuto
5-7 vnt. džiovintų raudonųjų čili pipirų (kiekis pagal skonį ir pipirų aštrumą)
3-4 vnt. šalot tipo svogūnų (galima pakeisti paprastu svogūnu)
1 vnt. vidutinio neprinokusio mango vaisiaus arba džiovinto tamarindo gabalėlio arba 1 citrinos sulčių (kas ir kaip? spausti čia)
1 a.š. maltos ciberžolės
1-2 vnt. žaliųjų čili pipirų
saujos kvapiosios murėjos lapelių (curry leaves) (nebūtina)
1 a.š. kokoso aliejaus garniravimui (nebūtina)

1. Pirmiausia teks šiek tiek paplušėti perskeliant kokoso riešutą. Žinau, pati Lietuvoje gamindama patyriau. Bet jei net ir man pavyko, tikrai pavyks ir jums! Instrukcijos su nuotraukomis yra čia. Indijoje, riešutą perskelia pats pardavėjas ir tokį štai gražuolį parsinešėm namo.


2. Toliau teks baltąją riešuto dalį iš kiauto iškrapštyti. Tam reikės mažo, bet tvirtesnio peilio. Pjaukite su peiliu kuo arčiau kiauto, atsargiai neįsipjaukite, nes riešutas yra gana kietas ir peilis gali išsprūsti. Šiek tiek paklibinkite peiliu į šonus ir kai kurie gabalėliai tiesiog atšoks nuo kiauto, kitus teks labiau pagramdyti. Sunkiausia yra pradžia, o paskui visai lengvai einasi. Tada teks nupjauti rudą "odelę" ir kokosą susmulkinti maisto smulkintuve. Karts nuo karto, įpilkite šiek tiek vandens ir smulkinkite iki mažų grūdelių, bet ne vientisos masės. Taip aš darydavau Lietuvoje, o dabar mes turim štai tokį labai parankų "aparatą":


3. Atsikvėpkite - sunkiausia dalis baigta! Į maisto smulkintuvą, dedame svogūnus ir džiovintus raudonuosius čili pipirus, įpilame šiek tiek vandens ir pamalame kol gauname vientisą masę.

4. Į čilių ir svogūnų masę, sudedame susmulkintą kokosą, maltą ciberžolę bei tamarindo arba citrinos sultis. Jei naudojate džiovintą tamarindą, mažą jo gabalėlį pamirkykite keliuose šaukštuose vandens ir maigydami tarp pirštų į vandenį išspauskite sultis. Jei gaminate su neprinokusiu mango vaisiumi, šiame etape jo nenaudokite. Įpilame šiek tiek vandens ir pamalame apie vieną minutę (šiame patiekale turi šiek tiek jaustis kokoso grūdeliai).

5. Jei gaminate su neprinokusiu mango vaisiumi, jį nulupkite ir supjaustykite juostelėmis. Taip pat, išilgai perpjauname žaliuosius čili pipirus.

6. Dideliame puode, sumaišome kokoso masę bei apie 2 stiklines vandens. Užverdame ir sudedame žaliuosius čili pipirus, mango, kvapiosios murėjos lapelius bei įberiame druskos pagal skonį.

7. Sumažiname liepsną ir sudedame išvalytą ir riekelėmis supjaustytą žuvį. Uždengiame ir paverdame apie 8-10 minučių, kol žuvis išvirs. Keraloje šis patiekalas yra pabaigoje pagardinamas šlakeliu kokoso aliejaus.

Man skaniausia su paprastais baltais ryžiais ir daug daug padažo! :o)

2 komentarai:

Egle rašė...

Nerealu. koks šaunus receptas. Dabar jau bandau sugalvoti, kada jį greičiau išbandyti, bet dar turiu keletą klausimų.

Neprinokęs mango vaisius, kaip ji tinkamą išsirinkti? Turi būti žalios spalvos ir pakankamai kietas, ar ne? Lieuvoj tamarindo kažkaip niekur nemačiau, tikriausiai reikės džiovinto.

Kokia čia žuvis pas tave?

Ir dar. liuks aparaciukas kokoso minkstimui iškraptyti :)

Unknown rašė...

Ačiū, Egle, stengėmės :o)

Neprinokęs mango būna žalias ir kietas, bet svarbiausia, kad labai rūgštus būtų. Įdomu, ar Lietuvoje tokių būna. Čia juos ne prie vaisių, bet prie daržovių pardavinėja, nes tik kariuose ir marinavimui naudojami.

Mes tiktai džiovintą tamarindą ir naudojam. Su šviežiu labai retas receptas būtų.

Gaminau su žuvimi, kuri čia yra vadinama "rawas" arba indiška lašiša. Tačiau ji į lašišą nelabai panaši ir mėsytė balta...