2009-03-23

Geltonųjų lęšių sriuba - Dal shorba


Tai pati elementariausia lęšių sriuba, tačiau tokia sušildanti ir pasotinanti. Lęšiai yra puikus baltymų šaltinis, tad ir yra labai sveika. O pagaminti labai lengva! Šiai sriubai yra naudojami geltonieji lęšiai vadinami moong arba mung dal. Tai yra nuluptos ir perskeltos taip vadinamos Spindulinės pupuolės (žaliosios pupelės).


Gaminau pagal Sanjeev Kapoor receptą. Reikėjo:

1/2 puodelio moong lęšių (moong dal)
4-5 puodelių vandens
1 vidutinio svogūno
2-3 česnako skiltelių
1/2 a.š. maltos ciberžolės
mažo gabalėlio imbiero (apie 2 cm)
1-2 žaliųjų čili pipirų (pagal norimą aštrumą)
1 a.š. kumino (indiško kmyno)
1-2 v.š. sviesto
druskos pagal skonį
1 v.š. laimo/citrinos sulčių
sauja šviežios kalendros

1. Susmulkiname svogūną, česnaką ir imbierą. Jei nemėgstate labai aštriai, čili pipirus perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Dėkite į puodą visas nesmulkintas puseles ir prieš patiekiant sriubą, jas išimkite.

2. Puode įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname svogūnus. Kai jie pasidarys permatomi, įdedame česnaką ir imbierą ir dar šiek tiek pakepiname nepamirštant pamaišyti. Galiausiai įdedame maltos ciberžolės ir gerai sumaišome.

3. Suberiame moong lęšius ir supilame vandenį. Vandens iš pradžių gali pasirodyti daugoka, tačiau jo nemažai nuvirs, o lęšiai išbrinks. Užverdame ir primažiname liepsną, įberiame druskos pagal skonį ir sudedame čili pipirus. Karts nuo karto nepamirštame pamaišyti, nes kitaip ant dugno nusėdę lęšiai prisvils. Keletą kartų nugraibome ant paviršiaus susidariusią putelę. Vėliau gali tekti įpilti dar šiek tiek vandens. Verdame kol lęšiai visai suminkštės (apie 30 - 45 min).

4. Jei mėgstate trintas sriubas, išvirus lęšiams juos galima pertrinti. Aš mėgstu netrintas sriubas, todėl šį žingsnį praleidau.

5. Užbaigiamajam akcentui - užkaitiname svietą, kol jis pradedą burbuliuoti, tačiau dar nepradeda degti ir suberiame kuminą. Taip pakepame svietą su kuminu vos keletą sekundžių ir supilame į puodą su sriuba.

6. Įspaudžiame apie valgomąjį šaukštą citrinos sulčių ir prieš pat patiekiant, suberiame susmulkintos šviežios kalendros. Šviežia kalendra kiekvienam patiekalui priduoda gaivumo!

Štai ir viskas! Švelniai jaučiasi apkepintas česnakas, labai gero skonio priduoda paskrudintas kuminas, o šiek tiek citrinos rūgštelės - malonus kontrastas minkštiems lęšiams. Vien skaisčiai geltona ir žalia spalvos suteikia energijos - tikras antidepresantas, kai trūksta saulutės!

Ačiū Sanjeev Kapoor!

21 komentaras:

Egle B rašė...

koks fainas blogas! dabar zinosiu, kur ateiti pasikonsultuoti, nes iki siol kai gaminu indiskai kazko vis italiskai gaunasi :)

Unknown rašė...

Sveikute, prajuokinai! Nors mes panasia problemele turime su italisku maistu cia... :o)

Bet paziurejau tavo bloge, labai teisingai indiskai gamini. Manau, kad viskas ten tau puikiai iseina :o)

Egle B rašė...

Reiks kada pagaminti iš čia kažką indiško, nes labai trūksta. Pas mus kaime radom take away indiško maisto. Pripratus prie Londono, pasirinkimas labai nustebino - mėsos arba vegetariškas karis. Ir viskas :D

Unknown rašė...

Tas restoranelis tik du patiekalus siulo is viso, ar tik du indiskus? :o)

As pati pradejau indiskai gaminti tik po to, kai i Kauna grizau pagyventi. Dabar vel dazniau ka nors del ivairoves pasigaminam, nes idnisko nori nenori visur gausi ;o) Todel taip letai blogas pildosi......

Anonimiškas rašė...

tik siandien radau tavo blog'ą, wow, jėga! (: labai įdomu, lauksiu daugiau įrašų, o šitą sriubą jau pasidejau į "to-do" sąrašiuką artimiausiam laikui. ir šiaip gal pagaliau pradėsiu suprast ką reik pirkt aplink esančiose indiškose/azijietiškose parduotuvėse (gyvenu Švedijoj, tai pasirinkimas platus), nes dabar kartais iš smalsumo nueinu, bet tai ten nesuprasi kur daržovė kur grybas kur dar koks mistinis maisto produktas..

Irma rašė...

Jau spalva sriubos. Kerinti. Įrašyta į kitos savaitės sąrašą darbe pietums :)

Unknown rašė...

Shiny - ir as taip pat jauciuosi vietnamieciu/kinieciu/korejieciu parduotuvese. Daug mistiniu dalykeliu, bet vis ka pabandai ir atrandi skanumynu :o) Baltai tau pavyzdiu, nes nors dabar ir pachioje Azijoje gyvenu, nebeturiu tokio pasirinkimo. Tiesa, situacija po truputi gereja. Yra vienas turgus, kur viena diena ir bok choy rasi ir sviezio ciobrelio, ir avokado - pries kokius 5 metus, sako, apie tai negalejai nei pasvajoti :o)

Unknown rašė...

Irma - skanaus! :o) Butent mung lesiu spalva ir tai, kad i sriuba nededame nei garam masalos, nei maltos kalendros, padaro ja tokia skaiciai ir siltai geltona. Man visada nuotaika pakelia :o)

Egle B rašė...

Jurate, tas restoranelis tai indian take away ir pizza :) taigi siulo vegetariska ir mesiska kari, dar samosu ir kokiu tai pyrageliu. vegetariskas variantas kazkoks blynas supjaustytas su darzovem, o mesiskam variantui ant to paties mesos uzmesta :) kaip suprantu, kas savaite jie nauja patiekala siulo :)

Unknown rašė...

Haha tokios kombinacijos "indian take away ir pizza" dar nera teke matyti/girdeti :o) Orginalu, bet pasitikejimo nekelia :o) Bet aisku, netureciau taip sakyti nepabandzius...

Egle B rašė...

Be pizzos tikriausiai bankrutuotu :) Italijoj man nuostaba keldavo kebab ir pizza, tai curry ir pizza jau nebe siurprizas :)

Unknown rašė...

Bragusis papasakojo, kaip Edinburge vidury nakties ieskojo, kur pavalgyti ir rado tiktai "pizza, kebab AND curry" restoraneli dar vis veikianti. Prisiminimai apie maisto skoni ne kokie :o)

Jurgita rašė...

Kažin, ar paprastieji (na, tie labiau žali nei geltoni) lęšiai tiktų? Spalvai pagyvint visad galiu įdėt kokio prieskonio, bet va ar skonis būtent dėl kitokių lęšių nenukentės? Juk rūšys tų lęšių skirias? :) Kaip ir skoniai? :) Ne? :)

Unknown rašė...

Allegra - o idomu, kokie tai paprastieji lesiai yra? Is esmes, siai sriubai tiktu bet kurie skelti ir be "skureliu" lesiai. Labiau nei skonis nuo to keiciasi tik isvaizda (spalva ir konsistencija). Skirtingu rusiu lesiai skirtingai "suverda". Ciberzole priduoda geltonumo, bet nuo kitu rusiu lesiu sriuba gaunasi pilksvai gelsva, bet svarbiausia, kad skanu butu :o)

shiny rašė...

sriuba - done! tiesa, neradau geltonu leshiu, pas mus tik zali ir raudoni. raudonu spalva grazesne buvo tai juos ir emiau. kai isvire vistiek buvo viskas geltona, tai turbut viskas ok ((: tiesa, tik dabar prisiminiau kad sviesto su kuminais neidejau na bet vistiek labai skanu buvo. niekad nebuciau pagalvojus kad prie visokiu zirniu tinka imbieras, dabar zinosiu. aciu uz recepta!

Unknown rašė...

Shiny - labai malonu, kad patiko :o) Kai pradzioje virdavau lesius (dal'us), irgi pabaigoje sviesto su kuminu neidedavau, nes mano tada naudotame recepte to nebuvo. Bet paskui suzhinojau, kad cia seimininkes taip daro, pabandziau - gero skonio tas paskrudintas kuminas priduoda. Sveisto galima labai minimaliai deti, jei del to pergyvenama :o)

Forelle rašė...

Turiu nusipirkus pakuotę urid dal, čia tas pats kas moong dal ar ne? Jeigu ne, tai kur juos galima panaudoti, kiek laiko mirkyti, virti? Nes ant pakuotės nieko nėra parašyta ir aš jau net neįsivaizduoju kur juos kišti.Ačiū

Unknown rašė...

Forelle - urid dal nera tas pats kas moong dal. Moong dal yra skeltos zalios pupeles, o urid/urad dal yra skeltos juodos pupeles. Urid dal gali buti su juoda luobele, arba visai be luobeles, tada jis buna baltas (moong dal yra geltonas).

Kiek man teko susidurti, urid dal yra paprastai mirkomas, tada sumalamas ir naudojamas, pvz kepti dosas (tokie kietesni blynai, pietu indijos patiekalas).

Bet urid dal gali buti naudojamas panasiuose receptuose, kaip ir moong dal. Skonis siek tiek skirsis. Mirkyti nera butina, bet as paprastai apie 30 min. pamirkau visus dalus, kad greiciau isvirtu. Virti su daug vandens vis patikrinant ar nenuvire ir karts nuo karto pamaisant kol suminkstes.

Forelle rašė...

Ačiū už informaciją, jau pati buvau truputį atkapsčius, kad visgi pas mane baltieji lęšiai :) tik gaila, kad visi rasti receptai su tais blynais, bandysiu gal tada geriau kokią sriubą ar troškinį. O kitą kartą prieš pirkadama naujovę gerai pagalvosiu

duonyte rašė...

Isbandziau, labai skanu, tik leses buvo nudazytos, ir teko jas nemazai plauti, pasalinti kiek galima daugiau dazu. Kita karta atydziau patikrinsiu etikete. Noriu paklausti, koks cili pipiras butu budingas? Naudojau jalapeno, nes buvo grazus, bet gal nepakankamai astrus. Tiesa, mums is viso sito isejo dvi porcijos.

Unknown rašė...

kUR vILNIUJE PERKATE MUN dala?