2009-10-04

Žuvies troškinys su garstyčiomis - Vakarienė Bengalijos tema


Prieš kelias dienas sužinojau, kad Lietuvoje jau sulaukėte pirmosios tikro rudens dienos. O šiandien ir čia labai rudenį primenantis besibaigiantis musonas su aklinai apsiniaukusiu pilku dangumi, protarpiais stipriau ir vėl vos vos lynojančiu lietučiu. Ant šlapio šaligatvio nukritę keli geltoni lapeliai padeda susikurti rudens iliuziją... Tokią dieną taip gera patogiai susirangyti jaukiausiame namų kampelyje ir skaityti storą knygą amžinai šąlančias kojas pakišus po dekučiu. Taip pat labai gera tokią dieną kartu gaminti, niekur neskubant, gurkšnojant vyną ir juokaujant, išsirinkus seniai nusižiūrėtus receptus. Mes praeitą savaitgalį sudalyvavę didžiausioje metuose Bengalijos šventėje - Durga Puja - ir pavaišinti tikrais Begalijos patiekalais, visą savaitę troškome dar pasimėgauti tuo unikaliu skoniu. Šiandien gaminam autentišką, tiesa, Bengalijos standartais labai jau kulią, vakarienę.

Bengalijos virtuvėje yra naudojama daug žuvies, tačiau daugiausia tai yra įvairios upinės žuvys. Taip pat yra be galo daug naudojamos garstyčios, pradedant nuo garstyčių aliejaus iki garstyčių padažų. Nenusiminkite, jei neturite garstyčių aliejaus, puikiai tiks ir paprastas aliejus. Teta prisipažino, kad ji pati retai jį benaudojanti, panašiai kaip kokoso aliejus vis rečiau yra naudojamas Keralos virtuvėje. Taigi ir pradedam nuo upinės žuvies ir garstyčių. Patiekalas vadinasi "Maacher Sorse Jhol". Tai labai greitai pagaminamas ir daug prieskonių nereikalaujantis troškinys. Kitose Indijos valstijose šis troškinys dažnai yra patiekiamas su labiau sutirštintu padažu, į kurį dedama svogūnų, imbiero ir dar visą ko. O bengalių namuose jis yra patiekiamas būtent toks, kaip šiame recepte, su gana skystu padažu ir aiškiu, tačiau subtiliu garstyčių skoniu. Mes naudojome Bengalijos žuvį, kuri vadinasi bekti, bet tiks bet kuri upinė žuvis. Gaminom vidutiniškai aitriai, bet čili pipirų kiekį, kaip visada, galima pareguliuoti pagal savo skonį.

Žuvies troškinys su garstyčiomis:

~500 g upinės žuvies filė, supjaustytos mažais gabalėliais
6 v.š. garstyčių sėklų
1/2 a.š. maltos ciberžolės
1/2 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų
3 žaliųjų čili pipirų, perpjautų išilgai ir išimtomis sėklytėmis
druskos pagal skonį
aliejaus kepimui

1. Žuvies gabalėlius sumaišykite su malta ciberžole, raudonaisiais čili pipirais bei druska ir leiskite pasimarinuoti, kol paruošite garstyčių padažą.

2. Maisto trintuvėje/blenderyje iki vientisos tyrelės sumalkite 6 šaukštus garstyčių sėklų su 12 šaukštų vandens. Jei reikės, bemalant įpilkite dar šiek tiek vandens.

3. Garstyčias sumaišykite su 3 puodeliais vandens ir kol kas atidėkite į šalį.

4. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir ant labai karštos liepsnos apkepinkite žuvies gabalėlius maišant, kad vienodai apkeptų iš visų pusių. Tai truks vos 3-5 minutes.

5. Perkošiant per sietelį, supilkite vandenį su garstyčiomis, sudėkite žaliuosius čili pipirus ir jei reikia, įberkite druskos. Palaukite kol užvirs, primažinkite liepsną ir virkite apie 15 minučių.

Patiekti su ryžiais.

Skanaus!

4 komentarai:

Egle rašė...

mmm, Jūrate, net mano rytas pakvipo per monitorių... Šitas gardus turėtų būti. Bandysim savo žuvadieniams. Sakyk, o gal netyčia kaip marinuojami tie saldžiarūgščiai pomidorai, a? Ir iš ko tas oranžinis daromas? Morkų?

Pavydžiu visiems, tarp jų ir tau, kas turi/randa laiko vakarui su knyga...

Unknown rašė...

Egle, jei pabandysi, bus idomu suzinoti, kaip patiko :) As jo kasdien negaleciau valgyti, bet retkarciais labai gerai rutininiam skoniui paivairinti :)

Pomidorai geruliai, atlikineju dabar tyrima tetulyciu klausinedama :) Po bandymu parasysiu.

Tas oranzinis saldumynas yra be morku, dazai spalva duoda. Man labiau patinka naturalus, be spalvos, bet tai irgi ne visu skoniui, nes laaaabai saldu :) O atrodo va taip: http://agirlfromforeign.blogspot.com/2009/04/for-my-sweet-tooth-jalebis.html

Sparnuotis rašė...

kokios nuotraukos! - ak, koks kitoks tas tavo pasaulis, pavydas bamba griauzia. Labai patinka tavo irasu balansas - jie ir asmeniski, ir kartu informatyvus. Nedaugeliui taip pavyksta:)
O zuvies recpetas tikrai neitiketinai paprastas, galima sakyti beveik be prieskoniu:) Kai atplauks zuvis is upes pas mane ir as meginsiu.

Unknown rašė...

Dekui, Sparnuoti, bet nenusipleniusi esi tokiu graziu zodziu :o) O receptas tikrai paprastutis, kaip ir daugelis Keralos receptu. Tuom ta Indija ir idomi, kad ten tokia ivairove, kiekviena valstija turi kuom pradziuginti :o)

Tiesa, garstycios siek tiek dzingelio duoda, nors kitokio nei cili pipirai. Bet megstantiems svelniai reiketu maziau ju deti.