2009-10-13

Krevečių užkepėlė su kokosu


Ši krevečių užkepėlė yra MB kūrinys dar iš senų senų "iki vestuvinių" laikų. Jis ją pagamino, kai jam lankantis Lietuvoje ruošėme mano šeimai vakarienę, po kurios jis įgijo bent keletą didelių fanų. Nenuostabu, kad ilgai nesvarstydami visi sutiko ištekinti jauniausiąją dukrelę į tolimą svetimą kraštą... =) Įkvėpimas buvo tipiškas Goa krevečių troškinys, tačiau ši užkepėlė yra gaminama orkaitėje. Praėjus keletui metų, pabandžiau atkurti šį patiekalą. Šviežias kokosas priduoda gaivaus skonio, svogūnas - švelnaus saldumo, o vos jaučiamas cinamonas sušildo. Kaip visada čili pipirų kiekį pakoreguokite pagal savo skonį, aš gaminau vidutiniškai aitriai (3/5).


250 g išvalytų krevečių (gali būti šaldytos)
1/2 kokoso riešuto, paruošto štai taip
1 nedidelio mėlynojo svogūno
2 česnako skiltelių
1-2 žaliųjų čili pipirų
10 juodųjų pipirų grūdelių
~2 cm cinamono lazdelės gabalėlis (arba nubrauktas a.š. malto cinamono)
1 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų
1/2 a.š. maltos ciberžolės
2-3 v.š. acto
1 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos pagal skonį

1. Šviežio kokoso gabalėlius, stambiai supjaustytą svogūną, česnaką, žaliuosius čili pipirus, pipirų grūdelius, maltus čili pipirus, ciberžolę bei cinamoną sudedame į maisto smulkintuvą, supilame actą ir malame, kol gausime vientisą masę. Jei reikės, malant įpilkite šaukštelį vandens.

2. Krevetes sudedame į kepimui skirtą indą, aplaistome alyvuogių aliejumi ir padengiame maltu kokosu. Leidžiame pasimarinuoti apie pusvalandį.

3. Įkaitiname orkaitę iki 200 C ir kepame krevetes apie 15 minučių, kol viršus apskrus, tačiau vidus vis dar išliks sultingas.

Skanaus!

6 komentarai:

Egle rašė...

Čia tai jau pakvipo... nors pas mus namie vis dar labai jaučiamas a la pastissio kvapas (brangiausiojo vakarienė), bet tavo krevetės ir kokosai 'pramušė'.

Įkvepiantis derinys. Jei ne grynai tokį, tai bent kažką panašaus reikės ir mums pasitiekt ant stalo.

Unknown rašė...

Egle, malonu, kad derinys ikvepe :o) Bent jau man paskutiniu metu butent ikvepimo labai ir truksta...

Sparnuotis rašė...

Joooo, cia tai patiekalas... Imciau as bet ka i vyrus, jei tik tokiais patiekalais mane lepintu:) nerealus derinys, butinai ismeginsiu, kai tik kreveciu nukausiu!

Unknown rašė...

Oi prajuokinai, Sparnuoti, su tuo imtum "bet ka i vyrus" :o) Pries vestuves mane lepino, o po vestuviu - as ji.... gudriai cia jam isejo :o)

shiny rašė...

gal kvailas klausimas, bet ar labai skirias melynas svogunas nuo paprasto arba nuo raudono? (: labai suintrigavo, o ir krevetes saldymo kameroje voliojasi jau nezinia kiek... ir dar - ka prie tos uzkepeles reik arba kas tinka valgyt, ar cia jau pilnas patiekalas ir taip?

Unknown rašė...

Shiny - gal koks svogunu specialistas mane pataisys, bet mano makaule melynasis svogunas yra tas pats, ka angliskai vadiname raudonuoju.... Bent jau man toks vaizdas susidare, kai tik pradejau rasyti receptus lietuviskai ir googlinau sia tema :o) Melynasis svogunas yra siek tiek svelnesnis ir saldesnis, todel salotose labiau tinka, o kepant ir verdant nera didelio skirtumo koki svoguna naudosi, tiks ir paprastas.

Sios krevetes yra geras "appetizer'is" ar uzkandele. Mes valgem kartu su kitom juros gerybem ir zuvim, salotom ir skania duonele :o)