2009-10-06

Kepti baklažanai - Vakarienė Bengalijos tema


Prie žuvies troškinio su garstyčiomis, gerai derėjo paprasti kepti baklažanai. Visi Lietuvos blogeriai paskutiniu metu, atrodo, gamino vien baklažanus, bet ir aš dar savo trigrašį įkišiu :o) Paprasčiau nebūna, bet taip gardu - apskrudę iš išorės, bet minkšti ir sultingi viduje, vos salstelėję, puikiai tinka prie indiškos vakarienės. Šiam patiekalui yra svarbu nesupjaustyti baklažano per plonomis riekutėmis, kad jis viduje vis dar išliktų sultingas. Taip pat, šiuo metu, kai nėra pats pats baklažanų sezonas, mes pabarstome šiek tiek cukraus, kuris labai pagerina jo skonį. Bet to kepant, cukrus šiek tiek karamelizuojasi išorėje. Tačiau svarbu nepridėti per daug cukraus, nes tada riekutės per greitai paruduos iš išorės, o vidus dar nebus minkštutėlis.

Reikės tiktai:

1 vidutinio baklažano, supjaustyto ~3 cm storumo riekelėmis arba juostelėmis
~1/2 a.š. maltos ciberžolės
nubrauktas 1 a.š. smulkaus cukraus
druskos pagal skonį
aliejaus kepimui

1. Baklažano riekutes gerai įtriname malta ciberžole, cukrumi ir druska ir leidžiame pastovėti apie 20 minučių.

2. Keptuvėje įkaitiname aliejaus ir ant karštos ugnies apkepame baklažano riekutes iš abiejų pusių, kol jos švelniai paruduos ir apskrus iš išorės (maždaug apie 5 minutes vienai pusei, bet patikrinkite, ar nedega). Tradiciškai čia yra aliejaus naudojama nepagailint, kokie geri 3 šaukštai, na o mes kiekį šieeeek tiek pamažinom :o) Aliejus gali šiek tiek taškytis, tad čia praverčia keptuvė su dangčiu. Jei turėtumėt po ranka, galite naudoti garstyčių aliejų, tačiau tai nėra būtina.

3. Lėkštę išklojame keliais sluoksniais popierinių servetėlių ir sudedame ant jų baklažanų riekeles. Palaukiame, kol susigers aliejus, apverčiame ir palaukiame dar kelias minutes.

Skanaus!

5 komentarai:

shiny rašė...

gardžiai nupasakojai! belieka sulaukt kol švediškas parduotuves pasieks šiūmetinė moliūgų, cukinijų ir baklažanų banga, nes kolkas kažkaip nieko nevyksta (: net ciberžolės turiu, tai pilnai pasiruošus, taip sakant ((:

Unknown rašė...

Tikiuosi, kad patiks :o) O idomu, kada tas moliugu, cukiniju ir baklazanu sezonas Svedijoje?

Sparnuotis rašė...

OMG, nu jau galvojau, kad viska zinau apie baklazanus - bet baklazanai itrinti cukrumi-druska-ciberzole - man negirdeta! Nepaprastai, nepapaprastai apetitiska:)

Unknown rašė...

Apie cukru ir baklazanus ir as neperseniausiai suzinojau is vyro tetos, kurios pagaminti patiekalai yra "out of this world". Bet pagalvojus, juk pvz. pomidorams ir agurkams visada siek tiek cukraus padeda, tai kodelgi ne baklazanams :o)

O itrinimas su ciberzole ir druska arba pamirkymas vandenyje su jomis yra basic ir populiarus daugelio darzoviu paruosimo budas Indijoje.

Islandux rašė...

Esu suzaveta siuo patiekalu, turiu pripazinti, kad atradau naujaji baklazana, kuris neprilygsta jo primityviam gaminimui. Esu gaminus buvytes karameleje ir labai jas pamegau, o dabar atradau ir baklazana, puikus garnyras ar net siaip uzkandele. Aciu :)