2010-06-04

Krevečių troškinys su kokosų pienu, moliūgu ir špinatais (Pietų Indija)


Karšta, žiauriai karšta. Temperatūros gal ir "nukrito" nuo +37C iki +33 - +34C pastaruoju metu, tačiau drėgmė grėsmingai arti 100 procentų. Be to, šią vasarą karščiai prasidėjo dar kovo mėnesį vietoj gegužės... Tirpstu. Todėl kokių tai istorijų papasakoti šį kartą tiesiog nėra jėgų. Nebent tik trumpą linksmą atsitikimą. Kada tai balandžio pabaigoje mergina iš Mumbajaus (kur buvo karšta karšta vasara) vyko į Londoną (kur lynojo lynojo) darbo reikalais. Grįžo ir sako: "Bet kad ir šaltos vasaros Londone, vos 5 laipsniai!" Ir visi indai aplinkui pritariamai lingavo galvas :) Taip, čia nėra nei pavasario, nei rudens, o ir žiema - tai tik pavadinimas tarp kitko.

O šį troškinį pamilome nuo pirmo šaukšto. Toks švelnus ir sušildantis iš vidaus, bet labai paprastas ir greitas pagaminti. Beje, krevetes galima pakeisti vištiena, o špinatus galima ir praleisti. Originaliame Keralos recepte špinatų nėra, bet mes pabandėm eksperimentuoti, ir labai tiko, pridavė gaivumo.


500 g krevečių
~150 g moliūgo, supjaustyto kubeliais
saujos špinatų
2 svogūnų, supjaustytų pusžiedžiais
2,5 cm imbiero, susmulkinto
1-2 žaliųjų aitriųjų pipirų, perpjautų išilgai
400 ml kokosų pieno
1/2 a.š. ciberžolės
1/2 a.š. garstyčių sėklų
1 a.š. kumino
10 kvapniosios murėjos lapelių (nebūtina)
1 a.š. acto
druskos
aliejaus kepimui

1. Įkaitiname puode aliejaus ir pirmiausia apkepiname garstyčių ir kumino sėklytes, kol jos pradės spragsėti.

2. Sudedame imbierą, aitriuosius pipirus, kvapniosios murėjos lapelius bei svogūnus ir apkepame, kol svogūnai suminkštės ir taps permatomi (neleidžiame jiems paruduoti).

3. Suberiame cibržolę ir druskos, gerai išmaišome ir sudedame moliūgo gabalėlius. Po minutėlės supilame kokosų pieną ir vieną stiklinę (200 ml) vandens. Palaukiame kol užvirs ir verdame kartais pamaišydami kol moliūgo gabalėliai suminkštės.

4. Sudedame krevetes bei špinatus ir paverdame apie 5 minutes. Galiausiai supilame actą ir gerai išmaišome. Pateikiame kaštą su ryžiais arba balta duonele.

Skanaus!

11 komentarų:

Egle rašė...

Eik tu sau... Numirčiau nuo tokio karščio, prisiekiu. Vos išvėriau mėnesi prie +40, tai ką kalbėt apie nuolat tokius alinančius karščius? :)

Stipriai patinka man šis receptas, Išvis, viskas kas plaukia kokose piene, man yra kažkas toookio, bet reiks laukt ypatingos progos - taupymo režimas ;)

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Egle, kokoso pienas totaliu comfort food viska padaro. O si recepta labai rekomenduoju, kai bus proga. Vienas geriausiu atradimu pastaruoju metu.

Anonimiškas rašė...

Siųsk greituoju paštu man tokį karštį :) Oi, aš mielai bent tris mėnesius metuose paprakaituočiau kaip reikalas, nes gi žybt, ir nebėr tos vasaros pas mus...

Milda rašė...

Sąrašiuke! ;))

Anonimiškas rašė...

Super receptukas! Labai ačiū! Šeimyna apsilaižė ir "užskaitė" :)

Anonimiškas rašė...

Ačiū, už receptą, pagaminau, paragavau ir galvoju, ar nebūsiu ne tokį moliūgą įdėjus...Naudojau tokį apvalainą, kuris saldokas, kažin ar yra skirtumas? gal reikėjo pailgą nesaldų dėti?

Irma rašė...

Seilėtekis prasidėjo, kaip Pavlovo šuniui :D Labai skaniai skamba - šiandien bus išbandyta ;)

russisk kvinne rašė...

Ačiū už receptą. Bandysiu virti.

Natalia rašė...

Hola,me encanta la cocina hindu,me quedo mirando mas cositas,un saludo

Saule/JAV rašė...

Labai gerai isejo - raudono moliugo nesu maciusi. Vartojau raudona-saldzia bulve, labai tiko prie viso kito. Spinatai taip pat labai tiko.