2009-12-21

Jautienos troškinys raudonam vyne (pagal Julia Child)


Pagaliau pažiūrėjau Julie & Julia!!! Kadangi dauguma skaitančiųjų jau bus pabuvę, pamatę ir viską patys puikiai žinantys, apie patį filmą čia tikrai nesigilinsiu. Kai skaičiau šią knygą, nebuvau sužavėta, idėja patiko, bet turinys - neypatingai. Tačiau filmas gerai nuteikė ir netgi visai neprailgo, galbūt dėl to, kad maždaug žinojau, ko tikėtis ir neturėjau labai didelių lūkesčių... Nepamaišė įsijausti ir puikaus sauso raudono vyno taurė :o) Meryl Streep, kaip visada, pakerėjo savo talentu. Taip pat, žiauriai užsinorėjau to keletą kartų taip apetitnai parodyto žymiojo jautienos troškinio vyno padaže - boeuf bourguignon. Turėjom užkvietę keletą svečių sekmadieninei vakarienei ir nors po marokietiškojo maratono dar nebuvom pasiruošę visą savaitgalį "vergauti" virtuvėje, vos pasibaigus filmui apsisprendžiau - tema bus Julia Child receptai. Kaip tarėm, taip ir padarėm, išskyrus jau anksčiau gaminto ir labai pamilto Confit Byaldi pakartojimą bei orkaitėje keptų bulvyčių su garstyčių padažu, kiti patiekalai buvo gaminami nuosekliai laikantis Julia Child nurodymų:

Boeuf Bourguignon
Grybai apkepinti svieste
Karamelizuoti svogūnai
Pomidorai įdaryti žalumynais
Šokoladiniai putėsiai


Teko šiek tiek padirbėti, bet šis jautienos troškinys ir confit byaldi kitą dieną tampa dar skanesniais. Todėl drąsiai gaminau juos iš vakaro. Tiktai orkaitės dienotvarkę reikia kruopščiai suplanuoti, nes viskas troškinama iš lėto ir labai ilgai. Šokoladiniai putėsiai taip pat gali būti paruošiami ankstesnę dieną ir laikomi šaldytuve.


Taigi apie tą troškinį. Filme nemelavo - YUM! Tiesa, iki pačios pabaigos turėjau šiek tiek abejonių, nes tarpiniam variante buvau truputėlį nusivylus, bet galutinis rezultatas buvo vertas viso šakar makar :o) Visi įvertino vienareikšmiškai teigiamai. Po kantraus troškinimo, mėsytė gavosi super minkšta, padažas toks aksominis su švelnia rūgštele, o visas troškinys buvo toks labai šventinis. Labai tinka patiekti su orkaitėje keptomis bulvėmis arba bulvių koše bei pagal Julia Child apkeptais grybukais bei karamelizuotais svogūnais. Tik morkos šiek tiek pervirė, pjaustykite jas stambiai. Gaminimo instrukcijų laikiausi labai nuosekliai, išskyrus tai, kad dėjau bent dvigubai daugiau maltų juodųjų pipirų, česnako ir čiobrelių, tačiau čia pateikiu jų kiekius kaip yra nurodyta originale.


1,5 kg liesos jautienos, supjaustytos 5 cm kubeliais
150 g bekono (o kas žadėjo, kad bus sveika? :o)), supjaustyto juostelėmis
arba alyvuogių aliejaus kepimui

1 morkos, stambiai supjaustytos
1 svogūno, supjaustyto pusžiedžiais
2 česnako skiltelių, sutrintų

~3 puodelių gero sauso raudonojo vyno
2-3 puodelių sultinio
1 v.š. pomidorų tyrelės
2 v.š. miltų

1/4 a.š. maltų juodųjų pipirų
1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
keletos šakelių prieskoninio čiobrelio
lauro lapelio

1. Pradedam kaitinti orkaitę iki 230 C. Reikės gana gilaus puodo, kurį būtų galima naudoti ir ant viryklės, ir orkaitėje.

2. Pirmiausia įkaitintame puode apkepiname bekoną, kol pradės švelniai ruduoti. Manau, kad iš esmės bekoną galima ir praleisti, jei jis jus verčia nerimauti ir pakeisti jį kitokiu riebalų/alyvuogių aliejumi. Tačiau jis priduoda labai gero skonio padažui bei patiems jautienos gabalėliams, todėl bent maža gabalėlį įmesčiau į aliejų. Išimame bekono gabalėlius, paliekame visus riebalus puode.

3. Kaip ir aiškiai parodė filme, reikės gerai nusausinti jautienos gabalėlius, nes kitaip jie gražiai neparuduos. Ant labai karštos ugnies gerai įkaitiname bekono riebalus ir po kelis apkepiname popieriniu rankšluoščiu nusausintus jautienos gabalėlius, kol jie gražiai paruduos iš visų pusių.

4. Pabaigus kepinti jautieną, tuose pačiuose riebaluose lengvai apkepiname svogūnus ir po keleto minučių, sudedame morkas. Dar pakepame pamaišydami ir sudedame atgal į puodą apkeptus bekoną ir jautienos gabalėlius. Papipirinam ir padruskinam bei gerai išmaišom.

5. Apibarstome miltais, išmaišom ir dedam atidengtą puodą į įkaitintą orkaitę 4 minutėm. Po 4 minučių, apverčiame mėsos gabalėlius ir dedame atgal į orkaitę dar 4 minutėm.

6. Išimame puodą iš orkaitės, primažiname temperatūrą iki 160 C. Dedam puodą vėl ant viryklės supilame vyną bei sultinį. Jei reikia, įpilkite daugiau vyno, kad skysčiu pilnai užsidengtų mėsos gabalėliai. Įmaišome pomidorų tyrelę, sudedame česnaką, čiobrelius, bei lauro lapelį. Būtinau naudokite gerą sausą vyną, nes nuo to priklausys padažo skonis; saldus ir pigus netiks. Vynas gali būti ir jaunesnis, tačiau naudokite tokį, kurio neatsisakytumėt gerti. Palaukiame kol užvirs, uždengiame puodą ir pašauname į orkaitę 2,5 - 3 valandom.

7. Po dviejų su puse valandų, patikriname, ar užtenka skysčio ir ar mėsos gabalėliai yra minkštutėliai. Aš troškinau visas 3 valandas ir rezultatas buvo vertas to laukimo!

8. Kai mėsytė jau minkšta, nupilame padažą į kitą puodą ar gilią keptuvę, statome ant viryklės ir užviriname. Nuo paviršiaus nugraibome išsiskyrusius riebalus ir verdame, kol gausime norimą tirštumą. Paragaujam ir jei reikia, įberiame daugiau druskos ir pipirų, tačiau nepaskubėkite, nes padažui tirštėjant, jis taps sūresnis. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek daugiau sultinio. Paruoštą padažą supilkite atgal į puodą su jautiena.

9. Jei gaminate iš vakaro, atvėsusį troškinį padėkite į šaldytuvą nakčiai. Prieš patiekiant, išimkite iš šaldytuvo, užvirinkite ir ant silpnos ugnies pavirkite apie 10 minučių karts nuo karto pamaišydami.

Skanaus!

5 komentarai:

Egle rašė...

Jūrate... Nu visgi aš jautienos nevalgiau jauko gero 8 metus, bet net man, vegetarei, taip pakilo apetitas pamačius šį troškinį. Net gera pasidarė ir seilės susikaupė :)

Jau taaaip taaaip, verry appealing atrodo. Dabar jau manęs nieks nesulaikys nuo šito troškinio gaminimo. Net jei ir nevalgysiu, bent jau džiaugsiuos, kad ką nors pradžiuginsiu.

Unknown rašė...

Egle, neisivaizduoju geresnio komplimento! :o) Nors man ilgai teko taikytis, kad neatrode troskinys taip, kaip filme hehehe Na bet uz skoni tai garantuoju, ypac jei galime sau leisti pamirsti apie arterijas ypatinga proga ir pagaminti be jokiu "short cuts" :o)

Gera buvo prisiminti Julia Child, ko gero viena pirmuju, kuria per TV sekti pradejau. Tik tada dar buvau per mazha tokiems dalykams, o dabar shis filmas pachiu laiku :o)

Anonimiškas rašė...

Žiūrėdama filmą Julie & Julia galvojau: "Tas troškinys atrodo dieviškai! Norėčiau jo paragauti..."
Ir štai aš ateinu į Tavo tinklaraštį ir išvystu boeuf bourguignon receptą. Turbūt tai galima pavadinti Kalėdų stebuklu (: Ačiū už tokią mielą staigmenėlę.

Saulė

egidija rašė...

na ką, pagaminau šį šedevrą pagal Jūsų puikiai ir suprantamai surašytas rekomendacijas ir iki šiol negaliu atsigauti nuo pasakiško skonio... papuošė mūsų naujametinį stalą tobulai... kaip gaila, kad nebeliko. suvalgyčiau dar porą lėkščių. vertas to vargo iki paskutinio lašelio ir gabaliuko.

Unknown rašė...

Miela, Egidija, dekui uz komentara ir labai dziaugiuosi, kad taip patiko. Musu reakcija buvo lygiai tokia pati!!! :o)