2009-11-24

Baklažano suktinukai su feta ir saulėje džiovintais pomidorais


Apskritai man baklažanai yra skanūs skirtinguose pavidaluose ir įvairiausio paruošimo, net ir paties paprasčiausio. Aš vis sakau, kad jei visos daržovės būtų tokios skanios, kaip baklažanai, ir aš galėčiau atsisakyti mėsos... Šie suktinukai yra šiek tiek iš šakar makar serijos, bet buvo migom išgraibstyti ir visų pripažinti absoliučiu gėriu -- atpildas už ilgą terliojimasį ;o) Su įdaru galima lengvai improvizuoti pagal skonį ir beribę fantaziją. Aš gaminau įdarą šiek tiek iš akies, tiesiog ragaudama ir maišydama, bet kiekiai buvo maždaug tokie...

Reikės:

2 vidutinio dydžio baklažanų, supjaustytų plonomis riekelėmis išilgai
mažo gabalėlio šviežios fetos
~4 v.š. švelnios kreminės varškės arba šviežios rikotos arba tepamo sūrio (cream cheese)
~2 v.š. grietinės
4 saulėje džiovintų pomidorų, nusausinti aliejų ir susmulkinti
4 česnako skiltelių, susmulkintų
1 laiškinio svogūno, susmulkinto
2 v.š. laimo/citrinos sulčių
alyvuogių aliejaus
druskos
šiek tiek skysto medaus ir sezamo sėklų (nebūtina)

1. Baklažanų riekeles apibarstome druska ir leidžiame pastovėti apie 10-15 minučių, o tada nuplauname ir nusausiname su popieriniu rankšluoščiu.

2. Keptuvėje įkaitiname aliejaus ir ant karštos ugnies apkepame abi riekelių puses, kol jos gražiai paruduos. Sudedame riekeles ant popierinio rankšluoščio, kad sugertų aliejų ir palaukiam, kol atvės.

3. Sumaišome kreminę varškę/rikota/cream cheese, grietinę ir fetos sūrį, kol gausime vientisą masę. Sudedame susmulkintus česnaką, saulėje džiovintus pomidorus bei laiškinius svogūnus, įspaudžiame šiek tiek laimo/citrinos sulčių ir gerai sumaišome. Paragaujam ir jei reikia, įberiame druskos.

4. Tepame po maždaug šaukštelį įdaro ant baklažano reikelės, suvyniojame ir rikiuojame ant serviravimo lėkštės.

5. Galima viršų aplaistyti su šiek tiek skysto medaus ir pabarstyti sezamo sėklomis ARBA papuošti žalumynais. Skaniausia, jei patieksite kambario temperatūros, tad išimkite iš šaldytuvo šiek tiek anksčiau.

Skanaus!

4 komentarai:

Egle rašė...

Eik tu sau... Aš čia prieš kelias dienas patyliukais tavo angliškam bloge Baba Ghanoush akim ryte rytjau, o jinai vėl su balkažanais.

Bet man baklazanai labai skanu tik babaganuše, arba kaip nors troškinti kokiam neriebiam skystimėly ar pomidorų padaže, nes kai persisunkia aliejaus, tai aš jį kažkaip labai jaučiu, nors kiti sako kad nieko ten nesijaučia. O sausai kepti - neskanu gi.

labai labai atrodo tie tavo ritinėliai, tokių nevalgius, tik su riešutų/fetos/mėtų įdaru. neabejoju kad skanu. Sugalvojau, kad reik pagūglint recepto baklažanų su kokoso pienu receptą :) yr kaži toks?

Unknown rašė...

Egle, puikiai zinau, ka sakai :o) Ir man yra taip nutike, kad persisunke aliejumi ir jo skonis stiprus atrode. Mano asmenines isvados buvo, kad keptuve turi buti labai karsta, geros kokybes aliejus turi buti svelnaus skonio ir riekeles plonos, zinoma, butinai nusausinti ant popierinio ranksluoscio... Nezinau, ar teisingai cia nusprendziau, bet nuo tada visada skaniai gaudavosi :o)

Nors parukytas baklazanas vis tiek yra pats geriausias, pamenu, kad ir tu esi is Baba Ghanoush fanu klubo :o)

Esu isitikinusi, kad yra troskiniu su kokoso pienu, pradeciau paieska nuo Thai virtuves... Na kagi, lauksiu tavo iraso su paieskos rezultatais :o)

Sparnuotis rašė...

Ak, tokie baklažanai man yra totalus gėris! Tik aš tingiu tokiom plonom riekutėm terliotis, tai baklažaną supjaustau apvaliom riekutėm, apkepu grilio keptuvėje vos pateptoje aliejumi ir jau kišu į orkaitę uždėjus fetos, mėlynojo sūrio ar mocarelos su pomidoru. Kaip indiškai bus labai skanu?!

Unknown rašė...

Sparnuoti, tavo nupasakoti baklazanai skamba tobulai. Kai nusvis laime gauti melynojo surio, bandysiu.

Turbut mano galvele perkaito po ilgos dienos, bet nesupratau paskutinio klausimo :o)