2009-09-08

Geltonųjų lęšių ir pomidorų troškinys - "Tamatar moong dal"


Įvairiausi lęšiai Indijoje yra valgomi bent kartą per dieną, jei ne ir pietums, ir vakarienei. O valgo ar tai vien su ryžiais/indiškomis duonelėmis, ar kaip garnyrą su mėsišku patiekalu, ar kaip sriubą, nes - 3 x S [sotu, skanu ir sveika :o)]. Ir aš mėgstu įvairiausius lęšių patiekalus, jie man yra "comfort food", kuris neapsunkina ir suteikia jėgų pabaigti dieną Mumbajaus pašėlusiu ritmu. Šį kartą gaminau geltuosius/Mung lęšius su pomidorais - tai mūsų šeimoje šiek tiek adaptuotas Maharaštros patiekalas. Originaliame recepte patiekiama su šviežiomis kalendromis, o man labai skanu su skrudintomis garstyčių sėklomis bei kvapiosios murėjos lapeliais. Na o jūs spręskite patys :o)


Reikės:

100 g geltonųjų mung lęšių
300 g pomidorų

1 nepilno a.š. juodųjų garstyčių sėklų
8-10 kvapiosios murėjos lapelių
aliejaus/ghee kepimui
druskos pagal skonį

Šviežiai masalai:
1 didelio svogūno
4 didelių česnako skiltelių
~2 cm imbiero gabalėlio
1-2 džiovintų raudonųjų čili pipirų, išmirkytų vandenyje (arba maltų čili pipirų)
~5 cm cinamono lazdelės (arba malto cinamono)

Gaminam:

1. Lęšius praskalaujam, sudedam į puodą, užpilam vandeniu maždaug per pusę piršto ir verdame apie 30-40 minučių, arba kol jie visai suminkštės. Karts nuo karto nugraibome susidariusią putelę ir pamaišome, kad lęšiai neprisviltų prie dugno. Jei reikia, įpilame dar vandens, tačiau išvirę lęšiai neturėtų būti vandeningi.

2. Tuo tarpu, įpjauname pomidorų odeles ir sudedame juos į verdantį vandenį. Paverdame apie 6-8 minutes arba kol pomidorai suminkštės. Atvėsiname, nulupame odeles ir sutriname pomidorus su bulvių trintuve paliekant šiek tiek nedidelių gabalėlių.

3. Nuluptą svogūną supjaustome į 8 dalis ir dedame į blenderį. Taip pat sudedame nuluptas česnako skilteles, nuluptą ir stambiai supjaustytą imbierą, išmirkytus raudonuosius čili pipirus, bei cinamoną. Gerai sumalame, kol gausime vientisą kvapnią masalą.


4. Kai lęšiai išvirs, puode įkaitiname šaukštelį aliejaus/ghee ir porą minučių apkepiname šviežią masalą. Pirmiausia pasklis nuostabus česnako aromatas, vėliau pasijaus imbieras ir galiausiai - saldus svogūnų ir cinamono kvapas... Mmmmmmmmm...

5. Per ilgai neužsisvajojame ir supilame pomidorų tyrelę, išmaišome, palaukiame kol užvirs ir pasūdome.

6. Galiausiai sudedame išvirtus lęšius, pamaišome, uždengiame puodą ir verdame apie 10 minučių primažinę liepsną. Kartelį patikrinkite, ar netrūksta skysčio ir jei reikia įpilkite šiek tiek vandens. O jei pomidorai buvo labai vandeningi, galite pavirti atidengtame puode, kol gausite norimą konsistenciją.

7. Mažoje keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus/ghee ir suberiame garstyčių sėklas. Kai jos pradės spragsėti, sudedame kvapiosios murėjos lapelius ir apkepinę vos minutėlę supilame į puodą su lęšiais. Išmaišome ir nukaičiame puodą. Arba vietoj viso to, prieš pat pateikiant, pagardinkite kapotomis šviežiomis kalendromis.

Labai tinka su ryžiais.

Skanaus!

2 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Šakės, kaip skaniai išrodo šis receptas, jau dabar bėgu pirkti lęšių! gal kiek netikėtai atrodo, kad juos prie ryžių patiekiama... man intuityviai norėtųsi juos tiesiog vietoj ryžių patiekti:) B

Unknown rašė...

As jau visai pripratau ryzius-bulves-lesius-duona kombinuoti, jau niekas nebekeista :o) Pradzioje jei kur sveciuose pasitaikydavo patiekalas, kur ir ryziai ir bulves kartu, vis MB megdavo visiems papasakoti, kad "Va o pas juos Lietuvoje toks patiekalas atrodytu laaaaaabai keistas" :o) Bet "dal" ir ryziai tai cia kasdienine indiska kombinacija :o) Nors as pati ne tiek tu ryziu noriu, tai kartais vienus lesius kapoju, labai megstu kaip tirsta sriuba juos. Vienu zodziu, kaip intuicija sako, taip ir geriausia! :o)