2009-09-03

Kiaulienos pjausniai aromatingame indiškame troškinyje


Paprastai tariant - "Curried pork chops". Be galo gardus troškinys iš Bengalų virtuvės, kurį nusižiūrėjau iš receptų knygos pavadinimu tiesiog "Curry". Valgydama pagalvojau, kad reikėtų vien paties pomidorų troškinio pasigaminti šiek tiek pakoregavus receptą ir gautųsi nuostabiausias "tamatar chutney" variantas. Nors ir ne ypatingai išvaizdus, bet prabangaus skonio patiekalas, kuriame dera svogūnų saldumas, pomidorų rūgštelė, o ožragė ("fenugreek" angl. klb. ir "methi" hindi klb) priduoda savito skonio su švelniu kartumu ir tarsi riešutinio aromato. Ir jei turėsite kvapiosios murėjos lapelių, jie čia puikiai tinka. Pirštukus galima apsilaižyti!

Reikės:

~600 g kiaulienos pjausnelių (su ar be kaulo), nuplautų ir nusausintų

1 vidutinio mėlynojo svogūno, supjaustyto plonais griežinėliais
3 vidutinių pomidorų, supjaustytų mažais kubeliais
1 a.š. susmulkinto česnako
1 a.š. tarkuoto imbiero
6-8 kvapiosios murėjos lapelių

1 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
1/2 a.š. ožragės (nebūtina, jei neturite)
1 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
1/2 a.š. maltos ciberžolės
druskos pagal skonį
~1/2 a.š rudojo cukraus

1 v.š. natūralaus pomidorų padažo (be priedų)
aliejaus kepimui

Gaminam:

1. Pirmiausiai įtriname kiaulienos pjausnelius su druska ir 1/2 a.š. maltų čili pipirų. Aš naudoju Kašmiro raudonuosius čili pipirus, kurie priduoda patiekalams sodrios raudonos spalvos, tačiau nėra labai aitrūs. Todėl pakoreguokite pipirų kiekį pagal turimą rūšį ir skonį. Leidžiame pasimarinuoti apie 30 minučių.

2. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ir ant labai karštos ugnies apkepame abi pjausnelių puses ne ilgiau nei po 2 minutes, kol tik jie pradės švelniai ruduoti. Perdedame pjausnelius į lėkštę ir atidedame į šalį.

3. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir pirmiausiai sudedame garstyčių ir ožragės sėklas. Kai tik garstyčių sėklos pradės spragsėti, o ožragės sėklos pradės keisti spalva, sudedame kvapiosios murėjos lapelius ir pakepame dar minutėlę.

4. Sudedame svogūnus ir apkepame kol jis suminkštės ir taps permatomi (~5 minutes). Neleiskite svogūnams apdegti, jei reikia, sumažinkite liepsną.

5. Sudedame česnaką ir imbierą ir apkepame dar minutėlę.

6. Suberiame likusius maltus čili pipirus ir maltą ciberžolę. Gerai išmaišome ir pakepame tik kol atsiskleis aromatas.

7. Suberiame pomidorus, padidiname ungį ir pakepame 5-7 minutes, kol pomidorai suminkštės.

8. Supilame pomidorų padažą, pasūdome ir suberiame rudąjį cukrų. Gerai išmaišome ir sudedame kiaulienos pjausnelius. Įpilame stiklinę vandens ir pamaišome, kad pjausneliai pilnai pasidengtų padažu. Palaukiame kol užvirs, uždengiame puodą, primažiname liepsną ir troškiname apie 15-20 minučių arba kol pjausneliai taps minkšti.

9. Vėl išimame pjausnelius ir sudedame į lėkštę, padidiname liepsną ir verdame padažą porą minučių atidengtame puode, kol jis sutirštės. Kai padažas tampa norimos konsistencijos, supilame jį ant pjausnelių.

Skanaus!

Komentarų nėra: