2009-07-31

Saldžiarūgštė jautiena/aviena su žaliais mango vaisiais


Nors ir labai neišvaizdus, tačiau pasakiško ir originalaus skonio patiekalas įkvėpęs mane po ilgos pertraukos sugrįžti prie "bloginimo". Pirštukus galima apsilaižyti! :o)

Taip gera buvo pas mamą, kad buvau pamiršusi visą pasaulį ir tuo labiau internetą... :o) Na o šis patiekalas mane sudomino originaliu prieskonių mišiniu ir saldžiarūgščiu skoniu su ugnele, kuris dažniau sutinkamas, tarkime, kinietiškuose patiekaluose nei indiškuose. Jam reikės kuo mažiau prinokusių mango vaisių, kurie priduoda rūgštelės ir per daug nesuverda. Jei tokio nepavyktų rasti, tiesiog sudėkite mango gabalėlius į puodą šiek tiek vėliau ir įspauskite šlakelį citrinos/laimo sulčių. Labai rekomenduočiau greitpuodį, nes jame paruošta mėsytė būna ypatingai minkšta ir aromatinga. Tačiau galima šį patiekalą paruošti ir paprastame puode ilgiau verdant ant silpnesnės ugnies, kol jautiena/aviena pakankamai suminkštės.

Reikės:

0,5 kg avienos pjausnelių arba vidutinio dydžio gabalėlių

2 vidutinių mėlynųjų svogūnų, sumaltų maisto smulkintuvu/blenderiu
1 a.š. česnako tyrelės arba maisto smulkintuvu sumalto česnako
1 a.š. imbiero tyrelės arba maisto smulkintuvu sumalto imbiero

4 kardamono ankščių
4 gvazdikėlių
5 juodųjų pipirų grūdelių
~3 cm cinamono lazdelės arba malto cinamono
1 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)

2-3 žalių mango vaisių*, nuluptų ir supjaustytų ~2 cm juostelėmis
2 a.š. kumino sėklų, sausai paskrudintų ir sutrintų/sumaltų
1/4 a.š. muskato žiedo, sumalto
1/4 a.š. muskato riešuto, sumalto
1 v.š. cukraus

druskos pagal skonį
aliejaus kepimui
šviežios kalendros/mėtų lapelių garniravimui (nebūtina)

1. Keptuvėje įkaitiname aliejaus ir pamaišydami apkepame svogūnus, kol jie pradės geltonuoti.

2. Sudedame jautienos/avienos gabalėlius, česnaką, imbierą, kardamoną, gvazdikėlius, pipirų grūdelius, cinamoną, maltus čili pipirus, druskos pagal skonį ir pamaišant apkepame 7 - 8 minutes, kol mėsytė švelniai paruduos.

3. Įpilame 2 puodelius vandens, išmaišome ir perdedame į greitpuodį. Palaukiame kol užvirs ir leidžiame virti iki 5 garų išsiveržimų. Palaukiame, kol greitpuodis šiek tiek atvės ir atsargiai atidengiame. Jei neturite greitpuodžio, supylę vandenį palaukite kol užvirs, uždenkite puodą, primažinkite ugnį ir virkite, kol mėsa suminkštės. Karts nuo karto pamaišykite.

4. Sudedame mango gabalėlius, maltus kumino sėklas, muskato žiedą ir riešutą, cukrų ir gerai išmaišome. Verdame atidengtame puode ant vidutinės ugnies apie 8 minutes arba kol mango vaisiai suminkštės, o padažas sutirštės. Paragaujame ar netrūksta druskos arba rūgštelės. Jei reikia, įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių.

5. Prieš patiekiant, pagarniruojame šviežiais kalendros/mėtų lapeliais.

Skanaus!

*Rūtuliuko šaltos arbatos su karambolomis įkvėpta idėja -- naudoti karambolas neturint žalio mango vaisiaus! Tiktai jas supjausčius riekelėmis pradžioje pamirkykite vandenyje prieš dedant į puodą, nes kitaip gali būti per rūgštu ir dėkite jų mažiau.

5 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Sveika sugrizusi! Nuosirdziai pasiilgau ir uzsilaukiau tavo gardumynu:)
Didziuliai sveikinimai su egzaminu pasiekimais, tu tikra saunuole!
Fantastiskas receptas, ypac dziugina, kad nors kazkur galima naudoti tuos zalius mangus, kuriu pas mus parduotuvese visad apsciai, o vat su prinokusiais, kur kas sudetingiau...:)

Sparnuotis rašė...

Beje, o kas tas muskato ziedas?! kur jis naudojamas ir ka jis priduoda?:)

Unknown rašė...

Dekui uz sveikinimus ir silta priemima "atgal"!!! :o)

Muskato ziedas (angl. mace) tai yra tas prieskonis tarp pipiru ir cinamono kaireje sioje nuotraukoje (http://3.bp.blogspot.com/_-b6j51cwg_I/SjUS71MM74I/AAAAAAAANUs/BFyFv6QP-zU/s1600-h/P1030570.JPG) Gal taisyklingai lietuviskai ir kitaip vadinasi, gal kas pataisys? :o) Jis buna muskato vaisiaus viduje apgaubes pati muskato riesuta.

Kartais sunku apibudinti skoni, bet ziedas yra svelnesnio ir subtilesnio skonio, nei pats muskato riesutas, todel tinka lengvesniems patiekalams. Taciau jo neturint, recepte galima pakeisti mazesniu kiekiu tarkuoto muskato riesuto.

Zinai, tie nepilnai prinoke mangai Lietuvoje turbut vis tiek yra labiau prinoke, nei zali mangai Indijoje. Nebent labai kieta pavyktu rasti, reiketu deti i puoda arciau pabaigos ir gal prideti papildomos rugsteles.

Dautartė rašė...

Jūrate, puikus troškinys! Užsirašau. Žiemai bus kaip tik :)

Unknown rašė...

Dautarte -- labai malonu! :o) Tikrai ziemai tinka visi tiek indiski prieskoniai, kurie taip smagiai susildo ir priduoda jaukumo... bent jau man :o)