2009-05-26

Žaliųjų pupelių ir keptų pomidorų salotos


Tai sveika, soti ir lengva užkandėlė su žaliosiom pupelėmis (spindulinė pupuolė, moong/mung bean) pagal receptą iš "Easy Everyday" knygos. Galima valgyti ką tik pagamintą, bet skaniau šiek tiek palaikius šaldytuve prieš valgant, kad susimaišytų visi skoniai. O geriausia -- pasigaminti iš vakaro kitos dienos pietų lauknešėliui. Originaliame recepte svogūno ir čili dribsnių (chili flakes) nebuvo, o aš juos pridėjau paragavus pagamintas salotas, kurios mano nuomone, nuo to tik pagerėjo :o)

1 puodelis žaliųjų pupelių
~200 g vyšninių pomidorų
~pusė mažo indelio alyvuogių
1/2 mėlynojo svogūno (galima praleisti)
Parmazano arba Džiugo sūrio
2-3 v.š. alyvuogių aliejaus
1 v.š. balzaminio acto
druskos ir šviežiai maltų pipirų
žiupsnelis čili dribsnių (chili flakes) (galima praleisti)

1. Įkaitiname orkaitę iki 130 C. Pomidorus sudedame ant kepimo skardos ir apšlakstome ~1 v.š. alyvuogių aliejaus. Pašauname į orkaitę maždaug 40 minučių arba kol suminkštės.

2. Pupeles nuplauname, suberiame į puodą, apsemiame vandeniu maždaug per pusę piršto, pasūdome ir verdame ant vidutinės liepsnos maždaug 40 minučių arba kol pupelės suminkštės. Beje, jei pupeles keletą valandų pamirkysit vandenyje prieš verdant, jos išvirs daug greičiau. Karts nuo karto patikriname, ar nereikia įpilti daugiau vandens. Pupelėms išvirus, nupilame vandenį.

3. Mėlynąjį svogūną supjaustome kuo smulkiau. Norint sumažinti aitrumą, galima svogūną pamirkyti vandenyje arba lengvai pamarinuoti su šiek tiek aliejaus ir acto. Tiesa, jei salotas ruošiate iš vakaro, kitą dieną svogūnas išmirkęs salotų padaže nebebus aitrus.

4. Sumaišome pupeles, pomidorus, alyvuoges, svogūną, apšlakstome balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi, pagardiname druska, šviežiai maltais pipirais ir čili dribsniais bei pabarstome tarkuoto Parmazano/Džiugo sūrio.

Skanaus!

Žaliosios pupelės (spindulinės pupuolės; whole mung/moong, mung/moong bean)

Nuluptos ir skeltos žaliosios pupelės - moong/mung dal

5 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Bet jau tie Indai tiek visokių visokiausių pupelių turi, man net galva svaigsta... reikės kada imti ir visas išbandyti. O jau kaip man skanu orkaitėje kepti pomidorai...! Aš provansiškai juos darau - per pusę perpjaunu, pabarstau provanso žolelėmis ir uždedu traiškyto česnako, bei apšlakstau alyvuogių aliejumi - gardumėlis...

Unknown rašė...

Tikrai kad visokiu pupeliu, lesiu ir ko tik nori jie turi. Vien kiek ivairiausiu miltu rusiu! As viena budama mazoje vietineje parduotuveleje, kur nebuna anglisku pavadinimu ir standartiniu ipakavimu, nesugebeciau paprastu miltu nusipirkti :o) Kai kurie skiriasi pagal spalva, bet daugelis panasiai atrodo.

Tavo provanciski pomidorai skamba labai gardziai. As kazkaip nededu cesnako, tik aliejaus ir kokia zolele. Bet isivaizduoju, kaip skaniai pakvimpa kepant!

Milda rašė...

Butinai isbandysiu! Labai megstu visokias pupelines/zirnelines salotas!

Unknown rašė...

Saunu, kad pataikiau :o) Si karta numazinau pomidoriuku, bet kita karta nepagailesiu. Pupeles pastovejusios tapo skanesnes, viskas pasimarnavo lengvai :o)

Indrė rašė...

manau ryt poryt išmėginsiu :)