2009-05-27

Raita su keptu baklažanu - Baingan raita


Mano vyro šeimoje, kilusioje iš Keralos, be natūralaus jogurto nebūna pabaigti nei vieni pietūs ar vakarienė. Kaip močiutė sako: "Jogurtas atgaivina ir atvėsina po sotaus valgio!" Kaip žinia, Keraloje ištisus metus karšta ir drėgna. Raita tai natūralaus jogurto patiekalas, kuris gali būti pagardintas sausais prieskoniai ar žalumynais, įvairiomis daržovėmis ar net vaisiais. Raita dažniausiai yra valgoma kartu su pagrindiniu patiekalu, ypač su kebabais, ryžių patiekalais pulao, birijani ir indiškomis duonomis, sumažinti prieskonių aitrumui. Bet tai pat tai gali būti patiekiama kaip indiškos salotos ar pavilgas užkandžiams.

Šią, kaip aš vadinu, "pagerintą raitą" su kepintais ir dūmo skonio prisigėrusiais baklažanais pirmąjį kartą teko ragauti svečiuojantis bengalių šeimoje. Gardumėlis! Priklausomai nuo pagaminimo būdo, galima patiekti kaip skystas indiškas salotas, garnyrą prie pagrindinio patiekalo arba kaip pavilgą (dip) su traškučiais, daržovėm ar užtepėlę su paskrudinta duona, pitta ir pan. Artėjant vasarai ir šiltėjant orams, siūlau šį gaivų patiekalą ir jūsų savaitgalio pietų stalui.

Jei norite salotų, didesnę dalį baklažano ir svogūnus susmulkinkite peiliu, o likusius ingredientus sumalkite maisto smulkintuvu. Galima dar įdėti mažais kubeliais supjaustytų pomidorų. Jei norite vientisesnio padažo/pavilgo, visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu. Pastarąjį variantą šį kartą gaminau ir aš.

Reikės:

1 vidutinio baklažano
2 česnako skiltelių
mažo gabalėlio imbiero (~0,5 cm)
1-2 žaliųjų čili pipirų (arba pagal skonį; sumažinti aitrumui, galima išimti sėklytes)
1 mažas mėlynasis svogūnas
1 puodelis natūralaus jogurto
1/2 a.š. kumino sėklų
1-2 v.š. citrinos sulčių
saujelė šviežios kalendros
alyvuogių aliejaus
druskos

Gaminam:

1. Pirmiausia dūminsime baklažaną. Geriausiai tam tinka grilius lauke, bet puikiai pavyks ir ant dujinės viryklės. Jei nėra ir dujinės viryklės, galima kepti orkaitėje (220 C, 20-30 minučių), bet dūmų tada nebus. Baklažaną įpjauname keliose vietose, nes kitaip jis gali ir susprogti. Aptepame šiek tiek alyvuogių aliejaus ir skrudiname virš dujinės viryklės liepsnos. Man tai truko apie 10 minučių (patikrinkite su šakute, ar vidus minkštas). Paliekame atvėsti.

2. Tuo tarpu, maisto smulkintuvu susmulkiname česnaką, svogūną, čili pipirus ir imbierą. Sukapojame saujelę šviežios kalendros. Sausai paskrudiname ir sugrūdame (sumalame) kumino sėklas.

3. Atvėsusį baklažaną nulupame ir stambiai supjaustytą minkštimą dedame į maisto smulkintuvą kartu su česnaku, svogūnu ir kt. Pamalame keletą sekundžių arba iki norimos konsistencijos.

4. Baklažano minkštimą sumaišome su puodeliu natūralaus jogurto, citrinos sultimis ir druska pagal skonį. Galiausiai pagarniruojame šviežia kalendra ir grūstais skrudintais kuminais.

Vietoje kumino, galima pagardinti maltais raudonaisiais čili pipirais ir malta paprika.

Skanaus!

9 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Aš dėl toki patiekalų tiesiog mirštu.. Valgyčiau tikriausiai dieną-naktį! Esu bandžius graikišką ir turkišką variantą , būtinai reikės išbandyti ir tavo indišką (kuris išsiskiria prieskonių įvairove). Gaila tik, kad padūminti baklažano neturiu kaip..

Milda rašė...

Turetu but baisiai skanu! Ypac man - didelei baklazanu myletojai! Tik gaila, kaip ir sparnuotis, neturiu kur padumint..

Egle rašė...

Pgaliau raitos sulaukiau :))

pamenu žiemą Baba Ganoush dariau ir dūminau baklažaną ant viryklės, tai namai tuo dūmeliu dvi geras dienas kvepėjo :D

Būtinai darysiu ;)

Unknown rašė...

Gaila, merginos, kad nera jums kur paduminti baklazano. Man del to dumelio skonio labiausiai ir isimine si raita.

Egle, gal del to, kad ziema buvo, maziau ventiliacijos, taip ilgai kvepejo? :o) Mano jau po pusdienio nebekvepia... Pamirsau apie tavo Baba Ganoush! Tau turbut sita nuobodziausia raita pasirode. Teks kitokiu padaryti ;o)

Egle rašė...

Ne, man kaip tik žinok baklazanai labai patinka ;)
O del kvapo tai turbut, kad tavo tiesa, nes langai uzsandarinti buvo :)

Unknown rašė...

Tai va :o) O mano namuose kitas krastutinumas - langai atviri ir dar ventiliatorius...

Irma rašė...

Dieviškas skonis :)Jurate, įsimylėjau Tavo (galiu kreiptis Tu?) valgius. Nuostabu, nepakartojama. Ryt gaminsiu jautieną vyno padaže. jau laukiu rytojaus. Ačiū, kad rašai :) Tik nesiliauk :)

Unknown rašė...

Sveika, rarity Irma, labai malonu, kad patiko! As kaip tas Karlsonas, kuris zada sugrizti... :o) Beje, zinoma, i mane kreiptis tiktai "tu" :o)

Unknown rašė...

Tikrai geriausiai kepti tinka ant griliaus lauke, bet išbandysiu gaminti ir ant dujinės viryklės manau tikrai turėtų puikiai pavykti. :)