2009-05-25

Karamelizuoti persikai su rikota pagardinta medumi ir pipirais!


Ir aš prisijungiau prie praėjusią savaitę gaminusių rikotą! Tačiau čia apie tai nepasakosiu, nes apie rikota sūrio gaminimą galite paskaityti pas Eglę. Paragavus šios minkštutės purios šviežios rikotos, atsirado įkvėpimas kažką skanaus su ja pagaminti. Vis dėlto sekmadienio popietė. Namie buvo keletas pirmųjų sezono persikų, tad gaminau su jais, bet pagalvojau, kad ir su kriaušėm turėtų būti skanu. Persikai buvo minkštučiai su labai subtiliu gvazdikėlių ir cinamono skoniu. Nors jie vis dar išliko rūgštoki, gavosi geras kontrastas saldžiam pipirais pagardintam medučiui. Prisipažinsiu, kad iš pradžių abejojau dėl pipirų, bet paragavusi pabarsčiau jų daugiau. Paragavom, patiko, dalinuosi!

Naudojau:

2 persikus
8 gvazdikėlius
mažą cinamono lazdelę (arba malto cinamono)
1 a.š. sviesto
2 a.š. rudojo cukraus
4 v.š. su kaupu rikota sūrio
~2 v.š. medaus
6-8 juodųjų pipirų grūdelius

Gaminam:

1. Persikus perpjaunam pusiau ir išimam kauliukus. Į kiekvieną puselę susmeigiam po du gvazdikėlius ir mažą gabalėlį cinamono lazdelės (galima pabarstyti maltu cinamonu). Ant viršaus uždedam po mažą gabalėlį sviesto ir apie pusę šaukštelio rudojo cukraus. Šie persikai dar nebuvo pilnai prinokę ir saldūs, tad cukraus naudojau daugiau, o labai prinokusiems cukraus gal ir iš viso nedėčiau. Pašaunam paruoštus persikus į įkaitintą (220-230 C) orkaitę 5-8 minutėms arba kol jie taps minkštučiai. Mano atveju, kepiau 8 minutes su griliaus nustatymu.

2. Su šakute iš persikų išimame gvazdikėlius ir cinamono lazdeles.


3. Į rikotą įmaišome šiek tiek malto cinamono. Ant keptos persiko puselės dedame po didelį šaukštą rikotos, aplaistome medučiu ir pabarstome šviežiai maltais arba sutrintais juodaisiais pipirais. Skaniausia ką tik pagaminti, kol šilti.

Skanaus!

8 komentarai:

Egle rašė...

Šitas tai geras. Pas mus greit prasidės persikų sezonas. darysiu.

P.S. sorry, buvau savaitgali out nuo kompo, tai šiandien tikrai atrašysiu ;)

Unknown rašė...

Egle - nieko tokio, puikiai suprantu ir nedega gi. Aciu tau uz ikvepima pagaliau pasigaminti rikotos :o)

Sparnuotis rašė...

Koks desertas! Visai "pagal mane":) Nekantrauju išbandyti kai atsiras padorių persikų pas mus. Labai prajuokino pipiriukų prisilietimas prie šio patiekalo, ir kad tu jų užsibarstei daugiau:) Matyt, tavo prigimtis netikėtų aštrumynų šaukias:) Nors ledai su karštais svieste karamelizuotais ananasais ir grūstais pipirais - man irgi vienas skaniausių dalykų:)

Unknown rašė...

Pipirus neretai dedu i saldumynus, bet kazkodel abejojau ar sitam svelniam ir lengvam rikotos suriui nebus sviezus pipirai per stiprus. Nebuvo! :o) Cia gal butu tike neiprastu deriniu savaitei :o)

Bet labai mane sudominai su tai ananasais! Pasidejau i lentinele "gaminsiu" :o)

Sparnuotis rašė...

Jurate, galima svieste glazūruoti ir anansaus ir bananus, šliūkšteltėti dar truputį brendžio galima, o pabaigoje pagardinti grūstais pipirais ir patiekti su ledais:) Man su ananasais skaniau, nei su bananais, išbandyk:)

Unknown rašė...

Man irgi atrodo idomesnis variantas su ananasais, o ir ju cia kaip sieno, tai bandysiu butinai! :o)

Vaiva rašė...

Fantastika, kaip tik gaminu mozzarellą ir ricotą, reiks ryt pabandyti šį receptą su kriaušėmis pagaminti :)

Unknown rašė...

Atrodo, kad mus visas aplanke rikotos gaminimo sezonas :o) Butu idomu suzinoti, kaip pavyks su kriausemis ir ar tai yra verta demesio ideja.

O del mozzarelos tai VAU! Jau labai seniai vis brandinu minti, kaip jos cia pasigaminti, nes sviezios pirkti niekur nemaciau dar... Bet kad kiek skaitau, reikia tu rennet tableciu, kuriu cia irgi nerandu. O gal galima ir be ju pagaminti su naturaliom priemonem???