2009-05-19

Kepta skumbrė su 'recheado' prieskonių mišiniu (recheado masala)


Recheado - tai vienas tradicinių Goa priekonių mišinių (masala) mėgstantiems AŠTRIAI! Recheado reiškia "įdarytas" portugalų kalba, tad paprastai su šia masala yra įdaroma/farširuojama kepinta žuvis. Vienas tradicinių šios masalos panaudojimo būdų yra būtent su kepta skumbre, tačiau galima su ja marinuoti ir kepti bet kurią kitą žuvį, bei krevetes, krabus ar kalmarus. Kaip ir su visomis masalomis, kiekviena šeimininkė turi savą variantą. Atlikau šiokį tokį tyrimą ir po kelių pabandymų radau savą, gana autentiško skonio, recheado masalos variantą. Pradėjus kepti, po namus pasklinda nuostabus aromatas!

Recheado masalai:

12 džiovintų raudonųjų Kašmyro/Chile de Arbol čili pipirų*
20 juodųjų pipirų grūdelių
1 a.š. maltos kalendros
1 a.š. kumino sėklų arba ~1/2 a.š. malto kumino
8-10 česnako skiltelių
1/2 a.š. maltos ciberžolės
~1 a.š. cukraus
3-4 v.š. acto
mažas gabalėlis džiovinto tamarindo** (kas ir kaip? spausti čia)
~1 a.š. druskos arba pagal skonį

*Kašmyro/Chile de Arbol čili pipirai yra mažiau aitrūs. Naudojant kitos rūšies aitresnius pipirus, dėkite jų mažiau.
**Tamarindą galima pakeisti 1 v.š. citrinos sulčių.

1. Pirmiausia sudedam džiovintus čili pipirus į indelį su vandeniu ir pamirkome apie 20 minučių arba kol jie suminkštės. Taip pat, pamerkiame džiovinto tamadindo gabalėlį į ~50 ml vandens. Po maždaug 10 minučių, paspaudome tamarindo gabalėlį, kad į vandenį išsiskirtų sultys. Odeles išmetame, naudosime tiktai sultis.

2. Nuskabome kotelius ir čili pipirus sudedame į maisto smulkintuvą, įpilam acto ir pamalame iki kuo vientisesnės masės.

3. Sudedame nuluptas česnako skilteles, su prieskonių trintuve šiek tiek pasmulkintus pipirus, maltą kalendrą, ciberžolę, kumino sėklas, cukrų, druską, bei supilame tamarindo sultis ir sumalame iki vientisos masės. Jei reikia, įpilame lašą vandens. Paragaujame ar reikia daugiau druskos, cukraus ar rūgšties (pagal skonį). Kepant masalos skonis šiek tiek pasikeis - taps šiek tiek švelnesnis ir saldesnis nuo česnakų ir karamelizuoto cukraus, atsiskleis kuminas.

Aš paprastai dedu šiek tiek mažiau druskos bei cukraus, o ką nors gaminant, pareguliuoju pagal poreikį. Pavyzdžiui, gaminant recheado krabus, įberiu šiek tiek daugiau cukraus (labai tinka ir rudasis cukrus), kuris gražiai karamelizuosis kepant. Pirmiausia karštame aliejuje apkepam masalą, kol ji pradės keisti spalvą ir tada sudedame krabus, įpilame lašelį vandens ir kepame kol krabai gatavi.

Ši masala ilgai laikysis šaldytuve saugoma sandariame indelyje.


1. Išvalytos ir nuplautos skumbrės odelę įpjauname keliose vietose. Apie porą šaukštelių recheado masalos sudedame į skumbrės vidų ir aptepame iš išorės. Leidžiame pasimarinuoti bent 15 minučių.

2. Keptuvėje su dangčių įkaitiname 2-3 šaukštus aliejaus ir apkepame vieną skumbrės pusę apie 5 minutes, apverčiame ir dar pakepame apie 3 minutes. Keptuvę patartina uždengti, nes karštas aliejus gali taškytis.

3. Patiekiame šiltą su citrinos gabalėliu. Kimbam su pirštukais!

Skanaus!

P.S.: Masalos galima pasigaminti daugiau ir laikyti šaldytuve sandariame indelyje iki keletos mėnesių.

2 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Nuostabu:) Visuomet dziaugiuosi tavo, Jurate, receptais. Dabar noriu taves apklausti del tamarindu - as nusipirkau ju padazo, nes kazkur indiskuose receptuose buvau macius, kad ji naudoja, bet dabar kaip tycia nerandu tu receptu. taip ir stovi tas indelis nenaudojamas. Gal tu gali pasidalinti - kur tamarindu padazas labiausiai tinka?

Unknown rašė...

Aciu uz grazius zodzius. Yaptingai miela tai girdeti is taves, nes visada zaviuosi tavo orginaliais receptais, o gaminimas mikrobangu krosneleje man is viso yra neatrasta teritorija! :o)

Sutapimas, kad paklausei kaip tik, kai apie tamarinda rasiau :o) O koks tas padazas yra? Jei tiktai tamarindas be priedu, tai gali ji naudoti vietoje dziovinto tamarindo visuose receptuose.

Jei jis yra su priedais, pasaldintas, tai tada "kariuose" netiks, bent jau kiek as zinau. Paprastai toks padazas yra valgomas su samosomis ar tikki bei kitais panasiais uzkandziais.