2009-05-13

Indiška arbata - "Masala chai"


Nors Indijoje arbatos yra išgeriama be galo daug ir kasdien, gyvendami Mumbajuje mes ją labiausiai vertiname per lietingąjį sezoną - musoną. Iki musono mums dar likęs geras mėnesiukas, o tai reiškia, kad dabar yra pats karščiausias metų laikas! Dėl tos priežasties taip ilgai ir užtruko man išvirti šios senai pažadėtos aromatingos su sušildančiu prieskonių mišiniu indiškos arbatos. Nors pakankamai sušilau dar ją bevirdama, vos paragavus supratau, kaip aš buvau jos išsiilgusi - aaaach palaima!

Arbata Indijoje yra geriama labai karšta ir su daug pieno, kuris yra verdamas kartu su arbata. Priešingai nei kokiame Starbucks'e, užsisakę chai vietinėje užeigėlėje gausite mažą puodelį, tačiau labai stiprios ir saldžios arbatos. Beje, įprasta (regular) arbata yra su pienu ir cukrumi, todėl norint pagal save pasisaldinti arba nesaldintos reikėtų pabrėžti, kad norite be cukraus. Tačiau pageidavimas be pieno ne visada gali būti išpildomas.

Aš mėgstu aštriau ir stipriau, tad pasireguliuokite prieskonių kiekius pagal savo skonį. Taip pat, aš pilu mažiau pieno nei Indai. Jei nemėgstate pieno, šią arbatą galima pasigaminti ir be jo. Tokią ją geria MB. Aš dariau "iš akies", bet apytiksliai maždaug taip:


Masalai reikės

~3 cm cinamono lazdelės (arba malto cinamono)
14-16 juodųjų pipirų grūdelių
4 žaliojo kardamono ankščių (kas ir kaip? spausti čia)
~1/4 a.š. tarkuoto muskato

Tiesiog visus prieskonius sutriname su prieskonių trintuve. Labai smulkiai iki miltelių trinti nereikia. Aš tiek prieskonių suvartoju 2 dideliems puodeliams arbatos. Galima iš anksto pasigaminti daugiau masalos pagal proporcijas ir laikyti sandariame indelyje. Cinamono lazdeles galima pakeisti maltu cinamonu, bet tada dėkite jo mažiau.

Arbatai reikės (1 puodeliui)

~1/4 puodelio pieno
~1,5 a.š. juodųjų arbatžolių
~1 nubraukto a.š. masalos (t.y pasiruošto prieskonių mišinio)
cukraus pagal skonį

Verdam:

Puode užviriname vandenį ir sudedame arbatžoles, masalą, cukrų bei supilame pieną. Palaukiame kol vėl užvirs, paverdame apie dvi minutes, nuimame nuo ugnies ir leidžiame dar minutėlę pastovėti. Kai kurie mėgsta ilgiau virti, bet man skaniau, kai pienas nėra ilgai verdamas. Perkošiame per sietelį ir patiekiame garuojančiai karštą.



O su kuo geriama indiška arbata? Su sausainiais ir saldumynais? Ir aš taip galvojau, kai pirmą kartą buvau pavaišinta arbata indų šeimoje. Daugiau iš nuostabos, nei dėl užkandžių skonio, nelikau sužavėta tokiu neįprastu deriniu tą kartą. Na iš išvaizdos atrodė, kaip kokie paprasti mažiau ar daugia saldūs riestainėliai, o pasirodė, kad jie yra sūrūs ir labai traškūs bei kieti. Taip, su masala chai yra mėgstama užkandžiauti sūriais ar netgi aštriais skanėstais. Gal ir nenuostabu, juk pati arbata kartais gali būti tokia saldi, kad atrodo net dantukai pradės lydytis, o prie myta (saldaus hindi klb.) norisi ko nors namkyn (sūraus hindi klb.) ir atvirkščiai.


Vienas mėgstamų skanėstų vadinasi Murruku/Chakri/Chakli, priklausomai nuo to, kurioje Indijos dalyje randiesi. Tai tie patys sūrūs traškučiai, kurie nepaliko labai gero įspūdžio paragavus pirmąjį kartą, tačiau dabar būna sunku atsilaikyti ir nepabaigti viso maišelio per vieną kartą... Jie yra paprastai gaminami iš juodųjų lęšių ir ryžių miltų bei šiek tiek druskos, dažniausiai pagardinami kuminais, kmynais, ar čili pipirais.

7 komentarai:

Egle rašė...

Ooo... Ačiū už receptą, laukiau :)

Žiū, o kaip sutrinti cinamono lazdelę trintuve, kažkaip atrodo, kad pritrūks jgos, o į blenderį dėti būtų gaila... Galima keisti maltu cinamonu? Dar. Kardamono ankštis, tai ta mažytė sėklytė su luobele (aš biški grybauju indiškoj virtuvėj), ar ne?

Sausainius irgi pati kepei?? :)

Vilma rašė...

Egle, malk cinamono lazdelę kavamale. ;)

Jūrate, o tuos sausainėlius namuose pati kepei? :)

Unknown rašė...

Egle - Gali cinamono lazdeles su kavamale ar blenderiu malti, bet as prieskoniu i labai smulkius miltelius nesutrinu ir kosiant jie graziai pasilieka sietelyje. Tad jei naudosi maltus prieskonius, reiketu maziau ju deti.

Cinamono lazdeles visada galima keisti maltu cinamonu, kuris pas mus yra beveik deficitas.

Taip, kardamono ankštis, jei aš ją teisingai vadinu, yra apie 1 cm dydzio "seklyte" su luobele ir daug mazu juodu seklyciu viduje. Tas juodas seklytes galima labiau pasmulkinti, bet luobeles nemalk ir arbatai isvirus, isimk.

Merginos - Nejuokaukit, tokiems sausainiams kepti nera laiko. Apskritai, reiketu man labiau surimteti ir smarkiau i knygas kibti :o/

Greta rašė...

Sveikos Merginos,
Paskaiciau recepta, taciau kaip mazai nusimananti prasau jusu pagalbos:
Kas yra masala?
Ir kurgaleciau gauti jos??(o taip pat ir kardamono)?
Dekoju labai:)

Unknown rašė...

Sveika, Greta, "masala" reiskia "prieskoniai" arba "prieskoniu misinys" hindi kalboje. Gal teko pvz. girdeti pavadinima "garam masala"? Tai yra populiarus prieskoniu misinys daznai naudojamas indiskuose patiekaluose. O sia masala, skirta arbatai reikia paciai pasigaminti pagal pateikta prieskoniu sarasiuka :o)

Kardamono, manau, galesi nesunkiai gauti bet kurioje prieskoniu parduotuveje. Gal merginos, gyvenancios Lietuvoje, tikslesnes informacijos pateiks.

Sekmes!

Ingiuka rašė...

Labuka, Jūrate...taip ši arbata tikrai labai skani, bet galima daryti ir paprastesniu variantu...gaunasi panašiai :) Bet kokia juodoji arbata (tarkim Lipton) imbieras ir pienas, arba vietoj imbiero, kaip ir rašei, kardamono anksčių ;)

Saule rašė...

Ot kad isiviriau chai.. Viska sudejau tik arbatzoles pamirsau :D Prisiminiau kai jau puse isgeriau.. galvoju na skystoKa tokia ta arbatele..nieko nuostabaus,tik vandenelis su pienu ir tebuvo :D