2009-05-20

Džiovintas tamarindas ir tamarindo vanduo


Neretai indiškuose receptuose yra minimas tamarindas. Tai labiau rūgštus nei saldžiarūgštis aromatingas tamarindo vaisiaus minkštimas. Indijoje dažniausiai yra naudojamas džiovintas tamarindas (žr. nuotrauką viršuje) arba tiksliau, džiovinto tamarindo sultys ir minkštimas, taip pat vadinamas "tamarindo vanduo". O jis paruošiamas yra taip:

1. Paprastai užtenka štai tokio, kaip parodyta nuotraukoje, mažo džiovinto tamarindo gabalėlio. Jei pasitaikys sėklų, jas išimame ir pamerkiame tamarindo gabalėlį į maždaug 3-4 v.š. vandens.


2. Leidžiame pamirkti bent 10 minučių ar šiek tiek ilgėliau. Vanduo pradės švelniai ruduoti. Tada paspaudome tamarindą su pirštukais, kol į vandenį išsiskirs visos sultys ir minkštimas.



3. Išrenkame odeles ir jas išmetame (žr. nuotr. apačioje). Naudosime tiktai intensyviai rūgštų vandenį su tamarindo sultimis ir minkštimu.


Kuo pakeisti džiovintą tamarindą? Vietoje džiovinto tamarindo galima naudoti gryną tamarindo padažą -- konservuotą minkštimą be priedų. Tai gal netgi geresnis variantas už džiovintą tamarindą skonio atžvilgiu, tačiau nėra lengvai prieinamas. Neturint nei tamarindo, nei jo padažo, indiškuose receptuose galima naudoti tiesiog laimo/citrinos sultis (be cukraus).

Dauguma parduodamų tamarindo padažų turi daug kitų priedų, kaip pvz., cukrus, imbieras, česnakas, svogūnai. Tokie padažai indiškiems "kariams" netinkami. Jie yra naudojami tailandietiškiems ar kinietiškiems patiekalams.

Pasaldintas tamarindo padažas su priedais gali būti naudojamas tokiems užkandžiams kaip samosos, tikki, pani puri ir t.t. padažyti. Aštrus su saldžiarūgščiu - labai gardu!

Sparnuočio sužinojau, kad Lietuvoje galima įsigyti šviežio tamarindo vaisiaus. Jo minkštimas irgi gali būti naudojamas patiekalams. Aš to dar nesu išbandžiusi, tačiau mano teorinėmis žiniomis, nėra lengva tą minkštimą išgauti iš šviežio vaisiaus. Ateityje paeksperimentuosiu ir parašysiu :o)

7 komentarai:

Sparnuotis rašė...

Jūrate, tu nuostabi:) Dėkui labai už tokį išsamumą ir vaizdumą! Šią žiemą buvau nusipirkusi šviežių tamarindų - iš prekinės išvaizdos tikėjausi kažko panašaus į žemės riešutus ir apstulbau kai juos išlukštenau ir paragavau:) Labai netikėtas man šis vaisius -prieskonis. Tikiuosi, kur nors rasti kas pardavinėja džiovintus tamarindus, o ne kaip tu minėjai padažus su priedais!

Unknown rašė...

Idomai gavosi, kad kaip tik apie tamarinda rasiau, kai tu apie ji paklausei. Kazkaip susibangavo mums :o) Vau, nezinojau, kad Lietuvoje sviezius tamarindus parduoda! Zinai, juos irgi galima naudoti, tai sako, kad nelabai paprasta ta minkstima iskrapstyti -- pati nesu bandziusi.

Del padazo, tai priklauso, kiek ten to papildomo skonio ir cukraus yra, jei "konservuotas minkstimas" (be priedu) neparduodamas. Svarbu, kad rugstus butu, nes butent del intensyvios rugsteles jis yra dedamas i indiskus patiekalus, todel ir citrina puikiai tinka. Kai kas nors deficitas, tenka suktis su tuom kas yra. Juk svarbiausia, kad galutinis variantas butu skanus!

Sparnuotis rašė...

Šviežias tamarindas yra tokios formos kaip žemės riešutas, o kai jį nulupi - randi lipnų į džiovintos datulės panašų minkštimą, kuris aplipęs aplink stambius riešuto dydžio kaulus. Tad nukrapštyti nuo tų kauliukų, lipnų minkštimą nėra labai paprasta, nes vienam vaisiuje tokie kaulai gali būti 3-5ki:) Pas mus jų buvo žiemą, matyt sezonas tada:)

Unknown rašė...

Pas mus sviezias tamarindas yra parduodamas istisus metus, bet as ji esu apziurejusi tiktai is isores :o) Bet jei imanoma ta minkstima nukrapstyti, tai as isivaizduoju, kad gali buti dar skaniau, nei su dziovintu ir mirkytu tamarindu! Idomu, kodel cia niekas su svieziu neverda...?

Anonimiškas rašė...

Radau pirkti gryno tamarindo pastos Lietuvoje. Jo galima įsigyti parduotuvėje "Sveikas maistas" (Jakšto g.), apie 100ml indelis kainuoja 7,5lt.

Norėjau paklausti, ar tiktų naudoti tamarindo pastą gaminant vištieną? Pvz, gal teko girdėti/išbandyti kokį nors padažo receptą su tamarindu?

Jurate rašė...

Aciu uz issamuma! Knygoje "Kaupiame atsargas" susigundziau indisku kriausiu ir metu pagardu ir ten reikia tamarindo pastos... Net neisivaizdavau, apie ka cia... Ten ir taip dedasi 3 laimu sultys i 1 kg kriausiu, o tamarindu pastos reikia sauksto, tai gal galit patarti, jei keisti laimu, kiek dar reiktu ju papildomai?
Tamarindo pastos cia yra pirkti - 200 g 6,27 lt http://www.hipereko.lt/ecat/index/product/10000151940/group//prieskoniai_tamarindo_koncentratas_pasta_200_g

Jūratė T. rašė...

oi, 6,72 lt, nu bet ne esme :)