2009-04-04

Šviežių laimo sulčių gėrimas


Karšta! +37 C laipsniai ir dar 80% drėgmės... Ne kvėpuoju, o geriu orą... Nekyla rankos kažką virti, o ir dar neįtikėjau, kad niekas taip neatgaivina karštą dieną, kaip garuojanti arbata, tad gelbėjuosi vien tik gaivinančiu šviežių laimo sulčių gėrimu! Tačiau nusprendžiau apie jį parašyti ne vien tik todėl, kad šiandien žiauriai tingiu ką nors daugiau daryti... Bet ir dėl to, kad šis paprastas gėrimas yra dar ir naudingas sveikatai.

Fresh Lime Juice - ko gero, vienas populiariausių gaiviųjų gėrimų Indijoje. Beje, ir "saugus" turistams, tik prašykite su mineraliniu vandeniu vietoj vandens. Egzistuoja trys pagrindiniai variantai: saldus, sūrus, bei saldus IR sūrus. Pastarasis yra mano mėgstamiausias. Kai gaminu jį pati, visada dar įdedu imbiero gabalėlių. Beje, nesu labai didelė subtilių skonių mėgėja, t.y. jei patiekalas yra su česnaku, tai noriu daug česnako, jei su imbieru - noriu, kad aiškiai jaustųsi imbieras. Todėl ir laimo sulčių ir imbiero nepagailiu ir proporcijos keisis pagal skonį.

Vienai didelei stiklinei gėrimo reikia:

1 laimo
1-2 a.š. cukraus
žiupsnelio druskos
mažo gabalėlio imbiero šaknies
vandens


Į stiklinę išspaudžiam laimo sultis, įberiame vieną šaukštelį su kaupu cukraus (geriau smulkaus) ir maišome, kol cukrus ištirps - pamaišome, įpilame šiek tiek vandens, pamaišome ir galiausiai, supilame likusį vandenį. Įberiame žiupsnelį druskos ir sudedame plonomis juostelėmis supjaustytą imbierą. Paragaujame ir jei trūksta saldumo, įmaišome daugiau cukraus. Prieš patiekiant, atvėsiname šaldytuve.

Savaitgaliais pasigaminu didelį ąsotį visai dienai! Beje, labai gyvenimą palengvina iš anksto pasigamintas cukraus sirupas (stiklinė cukraus ištirpinta stiklinėje verdančio vandens).

Šis gėrimas ne tiktai atgaivina karštą dieną, bet ir labai sveika apsirgus: peršalus ar sustreikavus virškinimui. Imbieras, kaip žinia, skatina virškinimą, malšina pykinimą bei skrandžio skausmus ir apskritai tonizuoja; laimas - vit. C; druska - kompensuoja, ką išprakaituojame; o cukrus suteikia energijos, aišku, vartoti saikingai.

13 komentarų:

rūtuliukas rašė...

mėgstu laimus ir imbierą. Vertas dėmesio variantas.
O karšta arbata dar karštesnę dieną- nuostabus išsigelbėjimas. Įtikėjau.

Unknown rašė...

As irgi teoriskai zinau, kad tai turetu veikti, bet kazkaip man tokiame karstyje nesinori jokios arbatos nors tu ka. Tiesiog nesinori dar daugiau prakaituoti... ;o)

rūtuliukas rašė...

tai kad nesiprakaituoja arbatos išgėrus. Nepatikėjau, kol nepabandžiau :)

Sparnuotis rašė...

Jurate, as visai ne i tema, bet norejau taves paklausti, kas yra ber daiktas Nigella sėklos? Randu, kad jos naudojamos indiskoje virtuveje, bet nerandu lietuvisko atitikmens. Galvoju, gal kas is auguonu serijos? Aciu!

Unknown rašė...

Sparnuote - tos seklytes dar yra vadinamos juodaisiais kmynais Indijoje. Jos yra siek tiek kartokos, paprastai paskrudinamos pries vartojant. Jos nera is aguonu serijos, tik kad auga panasiai gelytese :o) Taciau kai kuriuose recpetuose galima jas pakeisti aguonomis, jei dedamos ne maltos, del traskumo ("grudeliskumo"). Kitiems patiekalams labiau tiktu svogunu seklos.

Mano kuklia nuomone, jos labai stipriu skoniu nepasizymi, todel gali drasiai pakeisti kitokiomis skrudintomis seklomis.

Milda rašė...

As tiesiog isipilu stikline vandens ir issispaudziu slakeli laimo arba citrinu sulciu. Labai gaivina ir be kaloriju :)) O vat su imbieru idomu butu pabandyt..

Unknown rašė...

Kad tos kalorijos tokios skanios.... ner teisybes :o)

Sparnuotis rašė...

Jūrate, labai ačiū už tokį išsamų komentarą apie Nigella sėklas, dabar žinosiu apie juoduosius kmynus:)
Gal kada pasidalintum kokiu autentišku panyro receptujei Jūsų šeimoje jį gaminate? Aš jį labai labai mėgstu:)

Unknown rašė...

Sparnuoti - pati senai galvojau, kad truksta receptu su panyru cia pas mane. Butinai bus! :o) Tiesa, ne visai autentiskai is seimos, nes pietu Indijoje tradiciniu patiekalu su panyru kaip ir nera, kiek zinau. Bet gaminam siaurietiskus.

skaniai.lt rašė...

Nigella sėklos yra svogūno sėklos lietuviškai

Unknown rašė...

Gali buti, kad Lietuvoje joms uzklijuojama etikete su pavadinimu "svogunu seklos". Vienas paplitusiu klaidinanciu bendriniu pavadinimu Nigella sekloms yra "juodosios svoguno seklos", taciau jos nera is svogunu seimos tad nebandykite is ju auginti svogunu :o). Taip pat jos yra vadinamos "juodasis kmynas" ir "juodasis kuminas", o rusiskai pasirodo vadinama "chernushka".

Unknown rašė...

Sparnuoti - aptikau pas Elžbietą, kad nigella sėklos = "juodgrūdės sėklos" lietuvikškai.

Eligija rašė...

taip, nigella yra juodgrūdės