2009-04-24

Pieno sūris su žirneliais - "Mattar Paneer"



Ilgą laiką ignoravau gana svarbų ingredientą indiškoje virtuvėje - PANEER, mūsų "saldau pieno sūrio" brolį. Beje, "mattar" reiškia žirniai. Kažkaip retai tenka namie vegetariškų patiekalų gaminti, nes ir taip dažnai jų tenka valgyti, kai net nėra pasirinkimo. Tad namie dažniau kompensuojame su mėsyte :o) Šiandien pagaminau ne tiktai vieną mėgstamų, bet ir lengvesnių/greitesnių bei sveikesnių paneer patiekalų, nes be jokių grietinėlių ir sviestukų. Nors velniškai skanūs ir tie riebesni - pagaminsiu ir pasidalinsiu :o)

Gaminam iš:

250 gramų paneer/saldaus pieno sūrio
2 vidutinių svogūnų
4 pomidorų, jei mažesni
1+ puodelis šviežių arba šaldytų žirnelių
4 česnako skiltelių*
2 cm imbiero gabalėlio
2 a.š. maltos kalendros
1 a.š. maltos garam masalos
1/2 a.š. malto kumino
1/2 a.š. maltos ciberžolės
1/2 - 1 a.š. maltų raudonųjų pipirų (arba pagal skonį)
druskos ir maltų pipirų pagal skonį
šviežios kalendros garniravimui (nebūtina)

*Pastebėjimas: česnako skiltelės yra daug mažesnės Indijoje, nei Lietuvoje, todėl mano nurodytas kiekis gali būti netikslus. Reikės maždaug vieno a.š. smulkinto česnako.

1. Pirmiausia supjaustome sūrį vidutinio dydžio gabalėliais, įkaitiname šiek tiek aliejaus keptuvėje ir apkepiname gabalėlius, kol jis švelniai gelsvai paruduos. Per ilgai nekepinam, jei nenorim valgyti trintukų :o)

2. Susmulkinam česnaką ir imbierą, kubeliais supjaustom pomidorus ir svogūnus.

3. Įkaitiname šiek tiek aliejaus didelėje keptuvėje arba puode su storesniu dugnu ir ant stiprios ugnies pradedam kepinti svogūnus. Vis pamaišom, kad jie nepradėtų degti ir taip kepam, kol jie visai suminkštės ir taps permatomi.

4. Toliau sudedam česnaką ir imbierą ir maišydami pakepinam apie minutėlę. Sudedam maltus prieskonius, gerai išmaišom ir sausai pakepam dar minutėlę, kad visi skoniai gerai susimaišytų.

5. Sudedam pomidorus, pamaišom ir kepam kol pomidorai visai suminkštės. Šį kartą pasitaikė kietesni, tad teko kepti geras 8-10 minutes. Šiame etape turime du pasirinkimus: palikti taip, kaip yra, jei mėgstate daržovių gabalėlius ARBA susmulkinti su el. smulkintuvu, jei norėtumėt vientisesnio padažo. Aš pasirenku pirmąjį variantą.

6. Sudedam žirnelius ir įpilam vieną stiklinę vandens. Pagardinam druska ir pipirais, palaukiam kol užvirs, primažinam ugnį, uždengiam ir paverdam, kol išvirs žirniai, o vanduo nuvirs ir padažas sutirštės.

7. Sudedam apkeptus paneer gabalėlius, pamaišom, uždengiam ir leidžiam dar šiek tiek pastovėti.

8. Prieš pat patiekiant, galima pagarniruoti su šviežia kalendra, tačiau nebūtina.

Skanaus!

11 komentarų:

rusvaplaukė rašė...

mano mėgstamiausias :) dažnai gaminu, tik pagal štai tokį receptą: http://www.nandyala.org/mahanandi/archives/2007/06/28/matar-paneer-with-fresh-summer-peas/ jame yra tas tirštas tirštas pomidorų-prieskonių-grietinėlės (šiuo atveju, maltų riešutų "grietinėlės") padažas, kurį mano šeima tiesiog dievina.

Unknown rašė...

Nuodemingi, bet skanus jie su grietinelem ir riesutais, o cia dar su svieziais zirneliais! Gerumelis!

Milda rašė...

Atrodo yum yum..
Bet kazkaip man sita savaite tokia negaminimo nuotaika.. Pervargimas gal.. Prisiverciu sriuba issivirt, daugiau nieko..

Unknown rašė...

Panasi savijauta ir cia. Tiesa pasakius, paneera pries kelias dienas pirkau sitam receptui ir tik vakar prisiruosiau, nes nenorejau, kad jis sugestu..... Bet sprendziant pagal kitu blogus, daug kas pasieme atostogu nuo gaminimo, mazokai nauju receptu. Egzaminu ir dideliu darbu metas.

Sparnuotis rašė...

Fantastika, kaip aš laukiau tavo, Jūrate, paneer'o repecepto! Aš vienu metu buvau taip už jų užsikabinus, kad kokius 3mėn kas rytą pusryčiams darydavausi - dažniausiai su pomidorais ir špinatais. Su žirneliais skamba super! Norėjau pasiteirauti - o kur Lt perkate saldų sūrį (Halės turguje moterytę tą žinau). O gal jį galima pačiam pasigaminti? Ar galima paprastu arba ožkos sūriu keisti? Ačiū!

Unknown rašė...

Sparnuoti - kur Lietuvoje nusipirkti, tikiuosi, kas nors pakomentuos.

O pasigaminti, mano teorinemis ziniomis, yra gana lengva: uzvirinti piena, ipilti pora sauksteliu citrinos sulciu, nusunkti vandeni ir paslegti pora valandziukiu :o)

Iliustracija: http://www.youtube.com/watch?v=8gkor7dW6DU

Kiek teko skaityti kitu atsiliepimu, ne visi suriai tinka, nes vieni per daug lydosi, kiti pasidaro guminiai, per daug sukieteja. Bet galima paeksperimentuoti ir padaryti atradimu! :o)

Vilma rašė...

Jūrate, patiekalas "skamba" nustabiai skaniai! :) Man vien ghee svieste kepti panyro kubeliai tokie skanūs, kad valgau juos kaip riešutėlius, o su priedais išvis pasaka. :)

Sparnuoti, aš saldaus pieno sūrį perku Kalvarijų turguje. Mėsos paviljone viename krašte yra pieno produktų eilutė. Sūris patikrintas, tikrai gerai kepa, nesilydo. Lydosi beveik visi parduotuviniai sūriai, nes pagaminti ne iš šviežio pieno.

Unknown rašė...

Vilma - labai aciu uz informacija!

Man turbut irgi skaniausi ka tik apkepti surio kubeliai. Labai sunku buna susilaikyti, kad dar ir patiekalui liktu :o)

Sparnuotis rašė...

Jurate, didelis dekui uz Youtube rekomendacija - net akyse nusvito. Bandysiu ir as toki geri pati pasidaryti.

Vilma, Hales turguje irgi yra moteriske, kuri vienintele pardavineja saldu-suru suri, panyrui tinkama, gal Kalvarijose is to paties resurso:) Reikes nusuoliuoti ir patikrinti. Aciu! Beje, kaip kepi suri - ant aliejaus ar grilio?

Unknown rašė...

Aš tą sūrį kepu ant ghee sviesto keptuvėje, o tada sudedu ant popierinio rankšluosčio, kad kuo mažiau riebalų liktų. ;)
Kalvarijose to sūrio yra iš kelių šaltinių ir ne tik sūraus. Yra paprasto, su kmynais, aguonomis, razinomis ir aguonomis kartu su razinomis. :) Asortimentas tikrai platus.

Unknown rašė...

Oho! Tikrai labai platus asortimentas! Cia su tokiais priedais dar nemaciau.