2009-11-18

Marokietiška orkaitėje kepta žuvis su kalnu daržovių


Nelengva išskirti tą vienintelį momentą, bet ko gero aš supratau, na taip dar tik pasąmonėje, kad MB yra JIS, kai mes kartu gaminom Padėkos dienos (Thanksgiving) vakarienę. Du užsieniečiai šiaurinėje Minesotoje, iš tikrųjų net nešvenčiantys tos dienos, sugalvojom pasigaminti gurmanišką puotą sau... Taip, net svečių neturėjom. Keletą dienų rinkomės pačius pačiausius patiekalus, išsirinkom šviežiausius produktus ir visą mielą dieną kartu gaminom. Skamba beprotiškai? Bet kaip smagu buvo! Niekur neskubėdami, pasakodami vienas kitam dar nežinomas savas istorijas ir gurkšnodami vyną įveikėm vieną patiekalą po kito. O svarbiausia, kad buvom puiki komanda. O kaip mus po tiek darbo viskas skanu atrodė, burnoje tirpo :o)

Nuo tada kartas nuo karto, neypatingai dažnai, bet susigalvojam naują temą ir gaminam. Tik jau nebe vien sau, o ir svečių būtinai pakviečiam. Praeitą savaitgalį turėjom vieną tokių progų, o tema buvo įkvėpta Maroko (ir aplinkinio regiono) virtuvės. Vakare, laimingi sugriuvę į lovą ir jausdami malonų nuovargį po ilgos dienos virtuvėje ir linksmo vakarėlio suskaičiavome, kad kartu pagaminome visus 10 patiekalų! Vienas jų buvo ši lengva orkaitėje kepta žuvis su visu kalnu daržovių. Paskubomis pykštelėjau nuotrauką, nes jau svečiai beveik durų skambutį spaudė :o) O viskas buvo taip...

~1 kg baltos žuvies
1 raudonosios paprikos, supjaustytos mažais kubeliais
1 geltonosios paprikos, supjaustytos mažais kubeliais
1 nedidelio baklažano, supjaustyto mažais kubeliais
1 didelės morkos, supjaustytos mažais kubeliais
1 nedidelės cukinijos, supjaustytos mažais kubeliais
2 česnako skiltelių, susmulkintų
saujelės razinų, išmirkytų vandenyje
saujelės džiovintų datulių (nebūtina), susmulkintų
druskos ir pipirų pagal skonį
aliejaus kepimui

1. Geriausia jei žuvis yra tik įpjauta išilgai ir išvalytais kaulais, bet su odele, nepadalinta į dvi dalis. Tačiau tiks ir du filė gabalėliai.

2. Didelėje keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ir pirmiausia apkepame česnaką, kol jis pradės geltonuoti.

3. Sudedame morkas ir apkepame kokias 3 minutes.

4. Toliau dedame paprikas, baklažaną ir cukiniją ir kepiname, kol pradės minkštėti.

5. Sudedame razinas ir datules, druskos bei pipirų pagal skonį, gerai išmaišome ir nukaičiame.

6. Įkaitiname orkaitę iki 220 C. Pasūdome ir papiriname žuvį, sukrauname daržoves tarp žuvies puselių ir kepame orkaitėje 10 minučių.

Skanaus!

Iš knygos "World Cuisine: Morocco"

6 komentarai:

Egle rašė...

Jūrate, kaip gražiai, romantiškai ir šiltai tavo žodžiai nuskambėjo... Et..

O tiesa, mokeisi Minesotoje? Kaip įdomu :) (aš vis smalsauju :D bet man tikrai labai įdomu).

Kaip nerealiai skamba tavo žuvis. Ir labai paprastai pagaminama - kaip tik man. O kokią žuvį patys naudojot? Menkė tiks, kaip manai?

Unknown rašė...

Egle, receptas yra su juriniu eseriu, o kokia zuvi mes naudojom si karta ir patys nezinom. Turim labai gera zmogeli zuvies/mesos skyriuje musu parduotuveje, kuris mums visada pataria ir jis isrinko :o) Manau, kad menke tiks, kaip ir bet kuri kita balta zuvis, kuria megsti.

Taip, Minesotoje mokiausi ir pagyvenau. Gera ten buvo, ezerai, grazi gamta :o) O kurioje valstijoje tu buvai?

Egle rašė...

Kaip faina turėt asmeninį žuvies pardavėją :) Prie mūsų nėra šviežios žuvies, bet va, Vilniuj du turgeliai atsidarė, kur šviežia žuvim prekiauja ir dar vieną žinau, kur yra, tik va kad visi baisiai toli... :/

O mes, mes buvom Kolorade. Kaip ten gražu. Amerikos Švicarija :)

Milda rašė...

Tikrai - koks romantiskas irasas!

Mudvieju pazinties pradzioj gamino TIK jis.. O dabar tik as (na, beveik) :D Matai, kaip nusigyvenau? Bet siaip tai man geriau galimti vienai, nes nejucia pradedu nurodineti ne tik KA bet ir KAIP daryti, prasideda trintis, etc. Todel tais vakarais kada gamina jis man buna grieztai draudziama kelt koja i virtuve :D

Sparnuotis rašė...

J8rate, kaip pasiilgau tavo įrašų! Neprapulki taip ilgam!

Akivaizdu, kad judu su MB puiki komanda, neveltui jis tave šitaip toli į kitą pasaulį nusiviliojo. O paskui tokį žuvies patiekalą, aš irgi iki Jūsų durų trnekčiausi ir į svečius prašyčiausi:)

Unknown rašė...

Egle, ir mes tuo zuvies pardaveju kiekviena diena dziaugiames. Kaip pastoviems klientams, jis mums visada pataria, kuri zuvis yra svieziausia :o) O Koloradas tai pasakisko grozio, tikrai taip!

ZD, as itariau, kad MB bande gudrauti skatindamas ir girdamas, kaip cia daug skaniau, nei jo gaminta, bet as greitai perpratau ;o) Bet deja paskutinem savaitem abu labai mazai gaminam, nes vis darbai-reikalai-visai nera laiko... Va ir siandien, parsigausim namo 9 vakaro, jei pasiseks, kur cia dar pradesi vakariene gaminti???

Sparnuoti - o as buvau pasiilgusi tavo irasu! Dabar vis "smaliziauju" tavo naujais kepiniais, taip virtualiai :o)