2009-11-27

Gruzdintų Mung lęšių užkandėlė


Kuo mane labiausiai žavi indų virtuvė - tai savo įvairove bei išradingumu. Ne tiktai patiekalai, ingredientai, prieskoniai, gaminimo būdai bei valgymo tradicijos absoliučiai skiriasi nuo šalies rytų-vakarų iki šiaurės-pietų, bet ir kiekviena pupelė, kruopelė, kiekvienas žirnelis gali būti panaudojamas n būdų. Kad ir paimkime tą patį Mung lęšį (perskelta spindulinė pupuolė), iš kurio pagaminamas ir pagrindinis bei daugeliui kasdieninis patiekalas (dal), ir sriubos, užkandėlės ir dar įvairiausi saldumynai. Taip pat, bent jau mano nuomone, indai be galo mėgsta užkandžiauti, tad įvairiausių, dažniau sūrių ar aitrių, nei saldžių, užkandėlių čia tikrai apstu. Ar tai greitai sukramsnojama kokia šviežiai gruzdinta aromatinga samosa, įvairūs chaat (gatviniai užkandžiai), kaip kad pani puri, pakeliui iš darbo, ar tai prie gėrimų pateikiami įvaaaaairiausi mišinukai bei gruzdinti dalykėliai... Pastarieji yra vadinami farsan arba namkin (sūrus hindi klb.).

Nors aš paprastai namie tų namkin nelaikau -- gal kad nesusigundyčiau ;o) -- tačiau kai turime svečių, vis tenka ką nors tokio įsigyti. Pradžioje visada tik pirkdavau gatavus -- šviežiai pagamintus ar fabrikinius -- o vėliau ir pati dažniau pradėjau juos pagaminti. Viskas čia pasirodo yra labai paprasta, o kai namie pagaminta, tai bent žinau, koks aliejus/riebalai buvo naudotas ir pasirenku savo mėgstamus prieskonius. Yra tokia maža problemėlė pavadinimu "juodoji druska" (kala namak), kuri atvirai pasakius, man atsiduoda supuvusiais kiaušiniais.... O indai taip gausiai ją visur dalina :o) Vienu žodžiu, pristatau vieną paprasčiausių namkin su geltonaisiais lęšiais. Man jie patinka tiesiog su mažulyčių žiupsneliu druskos, bet galima gardinti ir juodaisiais pipirais, ir maltais čili pipirais, ir kuo tik norisi.

Reikės tiktai:
Mung lęšių, gerai išmirkytų vandenyje bent 4 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau)
aliejaus/ghee gruzdinimui
druskos/pipirų/t.t.

1. Nupilame vandenį nuo išmirkytų lęšių, perskalaujame ir nusausiname ant popierinio rankšluoščio, kad nevarvėtų vanduo į karštą aliejų.

2. Primygtinai patariu naudoti kiaurasamtį gruzdinimui, nes kitaip bus labai sudėtinga tuos lęšiukus išgraibyti paskutinių nesudeginus. Puode, į kurį telpa kiaurasamtis, įkaitiname aliejaus, tik tiek, kad apsemtų lęšius. Į aliejų galima įdėti šiek tiek ghee. Patikriname ar aliejus yra pakankamai karštas, pvz. įkišdami medinį šaukštą ir pažiūrėdami, ar smarkiai suburbuliuoja.

3. Į kiaurasamtį dedame sluoksnį lęšių, nepadauginam, kad tolygiai apkeptų, ir dedame į įkaitintą aliejų. Karts nuo karto pamaišome lęšius su mediniu šaukštu ir palaukiame kol jie įgis gelsvai rusvą spalvą. Tai užtruks keletą minučių, neskubėkit ištaukti. Aš kepdama pirmą partiją, keletą kartų pabandau po kelis lęšiukus, kad žinočiau, kada traukti lauk - jie turi būti traškūs. Jei per anksti ar per vėlai išimsit, jie bus kietoki.

4. Indelį ar lėkštę gausiai išklojame popieriniu rankšluoščiu ir ant jo dedame nuvarvintus iškepusius lęšius. Pabarstome druskos ir Co. bei palaukiame kol atvės.

Mung/moong lęšiai - perskelta spindulinė pupuolė

6 komentarai:

Egle rašė...

ooo geras, taip dar nebuvau regėjus :) Ir net nebūčiau sugalvojus.

Pamenu tik kaip vaikystėj 'pūstus ryžius' ir sprangintus kukurūzus valgydavom. Įtariu, kad čia slypi didelis gėris :)

Unknown rašė...

Egle, ispeju, kad tai gana "addictive" dalykelis... kaip ir visi tie gruzdinti uzkandziai :o) Svarbu gerai ismirkyti ir gerai apgruzdinti, kad nesigautu kietoki vietoj traskiu.

Medeja rašė...

Gal galetum parasyt kokosiniu lesiu recepta? Rasau kelis internete bet labai abejoju kuri is ju bandyti, butu idomu suzinot kaip tu juos gamini:). Aciu

Medeja rašė...

Gal galetum parasyt kokosiniu lesiu recepta? Rasau kelis internete bet labai abejoju kuri is ju bandyti, butu idomu suzinot kaip tu juos gamini:). Aciu

Unknown rašė...

Medeja, ar turi omeny torskintus lesius (dal) su kokosu ar sausus apkeptus su kokosu? :o)

Medeja rašė...

Jei turi koki recepta dal troskinio su kokosu pienu :)