2009-08-09

Saldaus pieno sūris su špinatais - "Palak Paneer"


Tai labai paprastas ir greitas pagaminti, tačiau labai gardus bei neapsunkinantis patiekalas su "paneer" (saldaus pieno sūriu) ir špinatų padažu. "Palak" reiškia špinatai hindi kalboje. Patiekalai su špinatais yra skaniausi, kai nėra naudojama per daug prieskonių ar žolelių bei kai jie nėra ilgai verdami. Ilgai verdant, špinatai ne tiktai praras skonį, bet ir nuostabią skaisčiai žalią spalvą. "Paneer"/saldaus pieno sūrio gabalėlius galima trumpai apkepinti karštame aliejuje, kol jie taps auksinės spalvos, prieš dedant į patiekalą arba tiesiog naudoti šviežią. Kaip pasigaminti "paneer" labai gražiai aprašiusi yra Sparnuotis čia :o)

~500 g šviežių špinatų, nuskabytais koteliais ir nuplautų
1-2 žaliųjų čili pipirų, perpjautų išilgai, išimtoms sėklytėm ir susmulkintų
200 g "panyro" (saldaus pieno sūrio), supjaustyto vidutinio dydžio kubeliais
5-6 česnako skiltelių, susmulkintų
1/2 a.š. kumino sėklų
2-3 v.š. grietinėlės
1 v.š. laimo/citrinos sulčių
druskos pagal skonį

1. Užviriname puodą vandens, pasūdome ir neilgiau nei 2 minutes apverdame špinatus. Nupilame karštą vandenį ir perpilame špinatus šaltu vandeniu.

2. Sudedame apvirtus špinatus ir čili pipirus į blenderį ir sumalame iki vientisos tyrelės.


3. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitiname apie šaukštą aliejaus ir pirmiausiai apskrudiname kuminą, kol jis pradės ruduoti. Tada sudedame česnaką ir pakepame dar minutėlę.

4. Supilame špinatus, jei reikia, įpilame šiek tiek vandens, pasūdome ir gerai išmaišome. Kai tik pradės virti, sudedame "panyro" gabalėlius ir paverdame minutėlę.

5. Supilame laimo/citrinos sultis, išmaišome ir galiausia supilame grietinėlę. Grietinėlės galima pilti šiek tiek mažiau ar daugiau pagal skonį. Nukaičiame puodą ir patiekiame kol šiltas. Labai skanu su indiškomis duonomis, bet galima patiekti ir su ryžiais.

Skanaus!

11 komentarų:

Vilma rašė...

Kokia skaisti žalia spalva! :) Aš vis ruošiuosi ir ruošiuosi palak panyrui, bet, kadangi neturiu "šaltinio" kaime ar sode, nekyla ranka už 500 g šviežių špinatų 10 Lt turguje mokėti...
Ech, užmynei ant nuospaudos su šiuo patiekalu... Bet nors akimis pavalgysiu. :D

Sparnuotis rašė...

Oi, koks puikumėlis, man regis, špinatai Indiškos saulės prisigėrę, todėl tokios spalvos, man niekuomet jie tokie nebūna:) O mane dar labai labai domina fone besimatanti plokščioji duona... gal pati ją kepei?:)

Žalia Varna rašė...

Mmm, jau kaip žaaaaalia! Nuostabi, dieviška spalva, ne kitaip :) Esant progai, būtinai išmėginsiu :)

Unknown rašė...

Vilma - 10 Lt uz spinatus!? Viespateliau... Ar visada taip, ar dabar koks spinatu deficitas yra? :o)

Sparnuoti - gal ir del saules :o)Bet ir labai svarbu yra kuo trumpiau virti -- praktiskai uzviriau ir nuemiau. Citrinos sultys taip pat padeda. O duona fone yra "naan", kuriai reikia tandoori krosnies iskepti, tad as tikrai jos nekepiau... Bet pasvajojam jei turetumem nuosava nama ateityje, tikrai ja isigytume :o)

Z.V. - Dekui :o)

Vilma rašė...

Jūrate, kiek į turgų užklystu tiek standartinė kaina - 2 lt/100 g. Tai jei būtų deficitas išvis "karvę" kainuotų... Baisu! :)

skaniai.lt rašė...

Vilma,

Parasyk man - as tau spinatu atvesiu is sodo nemokamai :)

Anonimiškas rašė...

Jurate, gal kepi ir ta duona, kur paveikslelyje matyti? Butu malonu, jei pasidalintum receptu :)

Neringa rašė...

Kokia spava nuostabi!

Anonimiškas rašė...

o kokį sūrį naudojai? Gal pameni firmą?:)

Unknown rašė...

Kad ne firminis suris buvo, vietines mazos paduortuveles pagamintas (Mumbajuje) :) O jei Lietuvoje, tai skaiciau, kad turguje buna pirkti gero arba reiketu paeksperimentuoti su parduotuviniais. Arba pasigaminti yra super paprasta!

Anonimiškas rašė...

Labas, niekaip nesuprantu kuo panyras skiriasi nuo lietuviško varškės sūrio? :] paskaičius panyro receptą, berods taip pat tėvai gamindavo vaikystėj....