2009-09-23

Užkepti aromatingi ryžiai su sultinga vištiena - "Chicken Biryani"


"Biryani" - tai užkeptų ryžių sluoksniuotų su vištiena, aviena ar daržovėmis patiekalas. Nuostabaus aromato ryžiai vis dar išlieka birūs, o mėsytė tampa be galo sultinga ir minkštutė. Ne veltui tai yra vienas populiariausių patiekalų valgomų per šventes ar tiesiog šeimos vakarienei. Tiesa, šiais pašėlusio tempo laikais mes dažniau jį užsisakome iš musulmonų restoranų, nei gaminame patys, nes procesas yra gana ilgas ir darbo dienos pabaigoje tiesiog nebeužtenka tam laiko. Tačiau turint laisvesnį vakarą ar savaitgalį, mėgstu paruošti šį kvapnų biryani, nes jo gaminimas man suteikia beveik tiek pat malonumo, kiek ir pats valgymas =) Biryani receptų yra įvairiausių, o aš šį kartą gaminau visų išgirtą per kelias kartas perėjusį mano vyro tetos biryani su vištiena.

Reikės:
1/2 viščiuko, supjaustyto vidutinio dydžio gabalėliais su kaulais, gali būti be ar su odele
1 mažo indelio natūralaus jogurto
~1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
1/2 a.š. maltos ciberžolės

6 (4+2) kardamono ankščių
5 (3+2) gvazdikėlių
7 (5+2) ~2 cm cinamono lazdelės gabalėlių
1-2 lauro lapelių

4 (3+1) vidutinių mėlynųjų svogūnų, supjaustytų plonom juostelėmis
9 nedidelių česnako skiltelių, stambiai supjaustytų
3-4 cm imbiero gabalėlio, susmulkinto
3-5 žaliųjų čili pipirų, perpjautų išilgai, išimtoms sėklytėm ir pamerktų į vandenį

1,5 puodelio Basmati ryžių (puodelis = 220 ml)
saujelė mėtų lapelių, susmulkintų
saujelė šviežios kalendros, susmulkintos
~2 a.š. laimo/citrinos sulčių

aliejaus kepimui
1 a.š. ghee/išlydyto sviesto

Gaminam:

1. Viščiuko gabalėlius nuplauname, nusausiname ir pamarinuojame su jogurtu, malta ciberžole ir druska, kol paruošime kitus ingredientus.

2. Mėsytė bus skaniausia, sultingiausia ir minkščiausia, jei ją gaminsite greitpuodyje. Tačiau jei greitpuodžio neturite, galima gaminti paprastame puode, tiktai virimas ilgiau užtruks. Taigi, greitpuodyje arba puode su storesniu dugnu įkaitiname aliejaus ir pirmiausia apkepiname dalį kardamono ankščių, gvazdikėlių, cinamono, bei lauro lapelius, kol prieskoniai paskleis aromatą. Po keletą prieskonių palikite ryžiams.

3. Sudedame svogūnus ir gerai apkepiname. Šiam patiekalui jie turi gerai paruduoti. Vėlgi dalį svogūnų palikite ryžiams.

4. Sudedame česnaką, imbierą ir čili pipirus ir apkepame dar minutėlę. Čili pipirų kiekį pareguliuokite pagal savo skonį, tačiau su išimtoms sėklytėm, išmirkyti ir taip ilgai virti čili pipirai netenka daug aitrumo.

5. Sudedame viščiuko gabalėlius be jogurto ir gerai apkepiname iš visų pusių ant stiprios liepsnos. Galiausiai supilame jogurtą, kuriame marinavosi viščiukas, jei reikia, įpilame šiek tiek vandens, uždengiame greitpuodį ir verdame apie 5 minutes nuo pirmojo garų išsiveržimo. Jei paprastame puode, virti uždengus ant silpnesnės ugnies, kol mėsytė suminkštės. Nukaičiame greitpuodį, palaukiame, kol atslėgs garai ir atsargiai atigengiame. Kiekviename etape pasklinda nerealiausi aromatai =)

6. Išimame viščiuko gabalėlius ir atidedame į šalį, supilame susidariusį skystį į atskirą indelį (turėtų gautis maždaug 1,5 puodelio), bei išsaugome visus svogūnus ir kitus prieskonius, išrankioju tik lauro lapelius.

7. Tuo tarpu, kol verda viščiukas, atskirame puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir pirmiausia apkepame likusius prieskonius (kardamoną, gvazdikėlį ir cinamoną). Kai prieskoniai paskleis aromatą, sudedame likusius svogūnus ir vėlgi gerai apkepiname, kol jie paruduos ir karamelizuosis. Dalį svogūnų išimame ir paliekame garniravimui.

8. Suberiame praskalautus ryžius ir gerai apkepiname pamaišydami, kol jie pradės keisti spalvą, užtrunka maždaug 5 minutes. Įpilame 1,5 puodelio vandens, pasūdome ir uždengę puodą primažiname liepsną. Verdame, kol nuvirs visas vanduo. Tada atidengiame, supilame nuo viščiuko susidariusį padažą ir vėl uždengę verdame, kol nuvirs visas skystis.

9. Įkaitiname orkaitę iki 170-180 C. Keramikiniame ar stikliniame inde sluoksniuojame biryani: dedame ant dugno 1/3 ryžių, 1/2 viščiuko gabalėlių, 1/2 svogūnų su prieskoniais, su kuriais virė viščiukas, 1/2 mėtų ir kalendros lapelių, užlašiname maždaug a.š laimo/citrinos sulčių (nepadauginkite), pakartojame visą tai dar kartą ir galiausiai viršų uždengiame likusiais ryžiais. Ant viršaus palaistome nedaugiau nei 1/4 puodelio vandens ir užpilame maždaug arbatinį šaukštelį ghee. Uždengiame puodą ir pašauname į orkaitę 15-20 minučių.

10. Prieš patiekiant apibarstome karamelizuotais svogūnais. Patiekiame garuojančiai karštą.

Skanaus!


P.S.: MB paklausė, ar negalėtų gauti vakarykščio biryani likučių pusryčiams =)

2009-09-08

Geltonųjų lęšių ir pomidorų troškinys - "Tamatar moong dal"


Įvairiausi lęšiai Indijoje yra valgomi bent kartą per dieną, jei ne ir pietums, ir vakarienei. O valgo ar tai vien su ryžiais/indiškomis duonelėmis, ar kaip garnyrą su mėsišku patiekalu, ar kaip sriubą, nes - 3 x S [sotu, skanu ir sveika :o)]. Ir aš mėgstu įvairiausius lęšių patiekalus, jie man yra "comfort food", kuris neapsunkina ir suteikia jėgų pabaigti dieną Mumbajaus pašėlusiu ritmu. Šį kartą gaminau geltuosius/Mung lęšius su pomidorais - tai mūsų šeimoje šiek tiek adaptuotas Maharaštros patiekalas. Originaliame recepte patiekiama su šviežiomis kalendromis, o man labai skanu su skrudintomis garstyčių sėklomis bei kvapiosios murėjos lapeliais. Na o jūs spręskite patys :o)


Reikės:

100 g geltonųjų mung lęšių
300 g pomidorų

1 nepilno a.š. juodųjų garstyčių sėklų
8-10 kvapiosios murėjos lapelių
aliejaus/ghee kepimui
druskos pagal skonį

Šviežiai masalai:
1 didelio svogūno
4 didelių česnako skiltelių
~2 cm imbiero gabalėlio
1-2 džiovintų raudonųjų čili pipirų, išmirkytų vandenyje (arba maltų čili pipirų)
~5 cm cinamono lazdelės (arba malto cinamono)

Gaminam:

1. Lęšius praskalaujam, sudedam į puodą, užpilam vandeniu maždaug per pusę piršto ir verdame apie 30-40 minučių, arba kol jie visai suminkštės. Karts nuo karto nugraibome susidariusią putelę ir pamaišome, kad lęšiai neprisviltų prie dugno. Jei reikia, įpilame dar vandens, tačiau išvirę lęšiai neturėtų būti vandeningi.

2. Tuo tarpu, įpjauname pomidorų odeles ir sudedame juos į verdantį vandenį. Paverdame apie 6-8 minutes arba kol pomidorai suminkštės. Atvėsiname, nulupame odeles ir sutriname pomidorus su bulvių trintuve paliekant šiek tiek nedidelių gabalėlių.

3. Nuluptą svogūną supjaustome į 8 dalis ir dedame į blenderį. Taip pat sudedame nuluptas česnako skilteles, nuluptą ir stambiai supjaustytą imbierą, išmirkytus raudonuosius čili pipirus, bei cinamoną. Gerai sumalame, kol gausime vientisą kvapnią masalą.


4. Kai lęšiai išvirs, puode įkaitiname šaukštelį aliejaus/ghee ir porą minučių apkepiname šviežią masalą. Pirmiausia pasklis nuostabus česnako aromatas, vėliau pasijaus imbieras ir galiausiai - saldus svogūnų ir cinamono kvapas... Mmmmmmmmm...

5. Per ilgai neužsisvajojame ir supilame pomidorų tyrelę, išmaišome, palaukiame kol užvirs ir pasūdome.

6. Galiausiai sudedame išvirtus lęšius, pamaišome, uždengiame puodą ir verdame apie 10 minučių primažinę liepsną. Kartelį patikrinkite, ar netrūksta skysčio ir jei reikia įpilkite šiek tiek vandens. O jei pomidorai buvo labai vandeningi, galite pavirti atidengtame puode, kol gausite norimą konsistenciją.

7. Mažoje keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus/ghee ir suberiame garstyčių sėklas. Kai jos pradės spragsėti, sudedame kvapiosios murėjos lapelius ir apkepinę vos minutėlę supilame į puodą su lęšiais. Išmaišome ir nukaičiame puodą. Arba vietoj viso to, prieš pat pateikiant, pagardinkite kapotomis šviežiomis kalendromis.

Labai tinka su ryžiais.

Skanaus!

2009-09-03

Kiaulienos pjausniai aromatingame indiškame troškinyje


Paprastai tariant - "Curried pork chops". Be galo gardus troškinys iš Bengalų virtuvės, kurį nusižiūrėjau iš receptų knygos pavadinimu tiesiog "Curry". Valgydama pagalvojau, kad reikėtų vien paties pomidorų troškinio pasigaminti šiek tiek pakoregavus receptą ir gautųsi nuostabiausias "tamatar chutney" variantas. Nors ir ne ypatingai išvaizdus, bet prabangaus skonio patiekalas, kuriame dera svogūnų saldumas, pomidorų rūgštelė, o ožragė ("fenugreek" angl. klb. ir "methi" hindi klb) priduoda savito skonio su švelniu kartumu ir tarsi riešutinio aromato. Ir jei turėsite kvapiosios murėjos lapelių, jie čia puikiai tinka. Pirštukus galima apsilaižyti!

Reikės:

~600 g kiaulienos pjausnelių (su ar be kaulo), nuplautų ir nusausintų

1 vidutinio mėlynojo svogūno, supjaustyto plonais griežinėliais
3 vidutinių pomidorų, supjaustytų mažais kubeliais
1 a.š. susmulkinto česnako
1 a.š. tarkuoto imbiero
6-8 kvapiosios murėjos lapelių

1 a.š. juodųjų garstyčių sėklų
1/2 a.š. ožragės (nebūtina, jei neturite)
1 a.š. maltų raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
1/2 a.š. maltos ciberžolės
druskos pagal skonį
~1/2 a.š rudojo cukraus

1 v.š. natūralaus pomidorų padažo (be priedų)
aliejaus kepimui

Gaminam:

1. Pirmiausiai įtriname kiaulienos pjausnelius su druska ir 1/2 a.š. maltų čili pipirų. Aš naudoju Kašmiro raudonuosius čili pipirus, kurie priduoda patiekalams sodrios raudonos spalvos, tačiau nėra labai aitrūs. Todėl pakoreguokite pipirų kiekį pagal turimą rūšį ir skonį. Leidžiame pasimarinuoti apie 30 minučių.

2. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus ir ant labai karštos ugnies apkepame abi pjausnelių puses ne ilgiau nei po 2 minutes, kol tik jie pradės švelniai ruduoti. Perdedame pjausnelius į lėkštę ir atidedame į šalį.

3. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir pirmiausiai sudedame garstyčių ir ožragės sėklas. Kai tik garstyčių sėklos pradės spragsėti, o ožragės sėklos pradės keisti spalva, sudedame kvapiosios murėjos lapelius ir pakepame dar minutėlę.

4. Sudedame svogūnus ir apkepame kol jis suminkštės ir taps permatomi (~5 minutes). Neleiskite svogūnams apdegti, jei reikia, sumažinkite liepsną.

5. Sudedame česnaką ir imbierą ir apkepame dar minutėlę.

6. Suberiame likusius maltus čili pipirus ir maltą ciberžolę. Gerai išmaišome ir pakepame tik kol atsiskleis aromatas.

7. Suberiame pomidorus, padidiname ungį ir pakepame 5-7 minutes, kol pomidorai suminkštės.

8. Supilame pomidorų padažą, pasūdome ir suberiame rudąjį cukrų. Gerai išmaišome ir sudedame kiaulienos pjausnelius. Įpilame stiklinę vandens ir pamaišome, kad pjausneliai pilnai pasidengtų padažu. Palaukiame kol užvirs, uždengiame puodą, primažiname liepsną ir troškiname apie 15-20 minučių arba kol pjausneliai taps minkšti.

9. Vėl išimame pjausnelius ir sudedame į lėkštę, padidiname liepsną ir verdame padažą porą minučių atidengtame puode, kol jis sutirštės. Kai padažas tampa norimos konsistencijos, supilame jį ant pjausnelių.

Skanaus!