2009-12-22

Karamelizuoti svogūnai ir svieste apkepinti grybai (pagal Julia Child)

Paprasčiau nebūna, bet Dieviškai gardu! Mano namiškiai žino, kad aš apskritai nelabai mėgstu sviestą, t.y. tepu, bet turi būti laaaaabai plonai, kad beveik jo ir nesijaustų. Todėl visada šiek tiek skeptiškai žiūrėjau į tuos pasakymus, kad patiekalas gardus dėl papildomo SVIESTO kiekio. Bet "now I'm a believer!" Na kasdien taip nesielgčiau, bet ypatingai progai dėjau sviestą į keptuvę Julia/Julie stiliumi :o)

Taigi, prie jautienos troškinio vyno padaže bei kitokių mėsos troškinių labai tinka šie paprastučiai grybai bei svogūnai. Svogūnai šiek tiek saldūs su karameliniu padažu, o grybai gardžiai apskrudę iš išorės, tačiau dar vis sultingi viduje. Galima pagardinti ir įvairiomis žolelėmis, bet kadangi kiti patiekalai jau buvo gausiai gardinti čiobreliais, petražolėmis ir česnaku, gaminau paprastą variantą. Tiesiog vien pabarstyti su pipirais bei druska jie buvo nuostabūs.




250 g šalot tipo ar kitokių mažų svogūnų
didelio šaukšto sviesto
1 a.š. rudojo cukraus
maltų juodųjų pipirų
druskos pagal skonį
~1/2 puodelio vandens (arba sultinio)

1. Pirmiausia teks svogūniukus nulupti. Jei nesilupa lengvai, galima juo vos minutėlei sumesti į verdantį vandenį ir tada perskalauti po šaltu vandeniu. Tai padarius, nupjauname svogūnų galiukus ir jie lengvai nusilups. Yra terlionės, bet pažadu, kad verta :o)

2. Ant labai karštos ugnies įkaitiname puode sviestą ir apkepiname svogūnus kol jie pradės gražiai ruduoti. Kad gražiai ruduotų, svarbu nepridėti per daug svogūnų, kad būtų tik vienas jų sluoksnis. Jei puodas nėra pakankamai didelis, kepinkite dalimis.

3. Kai jau visi svogūniukai gražiai apkepinti, sudedame juos visus į puodą, supilame rudąjį cukrų, šiek tiek druskos bei pipirų, gerai išmaišome ir įpilame šiek tiek vandens, kad pusiau apsemtų. Uždengiame puodą, primažiname liepsną ir verdame 15-20 minučių arba kol svogūniukai suminkštės. Virimo laikas priklausys nuo svogūnų dydžio bei rūšies.

4. Galiausiai atidengiame puodą, vėl padidiname liepsną ir paverdame, kol nuvirs vanduo ir padažas taps norimo tirštumo. Pabaigoje galima, tačiau nebūtina, įmesti dar gabalėlį sviesto.

Bei dar paprastesni grybukai tiesiog apkepinti svieste. Sviesto dėkite, kiek sąžinė leidžia... Galimas sveikesnis variantas su sviestu ir alyvuogių aliejumi 2:1 santykiu, arba vien tik alyvuogių aliejumi, tačiau šį kartą jokių kompromisų! Svarbiausios paprastos taisyklės garantuojančios sėkmę, kaip jau visi išmokome iš filmo, yra: grybai turi būti visiškai sausi, sviestas labai karštas, kepame po vieną sluoksnį grybų. Ir svarbiausia -- būkite kantrūs.




200 g grybų
~2 v.š. sviesto
maltų juodųjų pipirų ir druskos

1. Grybukus nuplauname, nusausiname su popieriniu rankšluoščiu ir supjaustome riekelėmis.

2. Keptuvėje ant labai karštos liepsnos įkaitiname sviestą. Kai jis nustos putoti ir bus vos ne svilančiai karštas, sudedame vieną sluoksnį grybukų. Vis pamaišom ir kepam geras 4-5 minutes. Grybai sugers beveik visą sviestą, gali atrodyti, kad reikia arba įdėti daugiau sviesto arba primažinti liepsną, tačiau būkite kantrūs. Neilgtrukus, iš grybukų pradės skirtis skystis ir jie pradės gražiai ruduoti.

3. Kai grybai jau pakankamai parudavę, nukaičiame keptuvę ir pagardinam maltais juodaisiais pipirais bei druska. Galima, tačiau nebūtina, mestelėti keletą čiobrelio lapelių ar laiškinio česnako.

Bon appétit!

2 komentarai:

Bri rašė...

Oi, kaip puikiai tie svogūnėliai atrodo, kažką panašaus esu vyninėje ragavusi :) Patiko, bet spėju šitie daug šaunesni :) Manau pasinaudosiu šiais receptais Kalėdų vakarą :>

Beje, matau kažkas Julia Child manija užsikrėtė :)) Man irgi taip buvo kurį laiką po filmo, bet jau praėjo truputį:)

Unknown rašė...

Bri, filmas tikrai turi toki poveiki, ypac linkusiems i sia silpnybe -- skanu maista. Bet kol kas dar ne manija, tiktai viena vakariene :o) Nors perskaicius knyga kada tai seniau, buvau pagalvojus, kad man praverstu tokia "Mastering Art of Indian Cooking" knyga....