2009-08-05

Žalių mango vaisių gėrimas - "Kairi Panna"


Tai Maharaštros gėrimas, kuris yra ypatingai mėgstamas per karščius. Daugiau rūgštus nei saldus, pagardintas kardamonu -- nuostabiai gaivinantis. "Kairi" reiškia žalias mango vaisius marati kalba, tačiau jus puikiai supras ir tik pasakius "panna" arba "panha". Tiesa, pirmą kartą paragavus ne visiems jis patinka, o aš jį pamėgau nuo tada, kai pirmą kartą paragavau būtent namuose pagaminto. Šiam gėrimui reikia kuo mažiau prinokusių mango vaisių, kurie priduoda stiprios, žaliems mango vaisiams būdingos, rūgštelės. Kadangi paruošiamieji darbai šiek tiek užtrunka, galima pasigaminti didesnį kiekį paruoštuko ir jį laikyti šaldytuve apie mėnesį. Būtent tai šiandien ir padariau.


Reikės

4 žalių mango vaisių
8-10 kardamono ankščių sėklyčių, sumaltų
1/2+ puodelio cukraus* arba tiršto sirupo
žiupsnelio šafrano, užpilto šlakeliu karšto vandens (nebūtina, jei neturite)
~1/2 a.š. druskos

šalto vandens ir daug ledo kubelių prieš pat patiekiant

1. Pirmiausia reikia išvirti mango vaisius. Sudedame juos su visa odele į verdantį vandenį ir paverdame 20-30 minučių, kol jie visiškai suminkštės. Virimo laikas priklausys nuo to, kiek prinokę yra vaisiai. Tiesiog patikrinkite su šakute ar vaisius yra minkštas. Atvėsiname tiek, kad galėtume prisiliesti.

2. Apsiginkluojame šakute, plonu aštriu peiliu bei šaukštu ir išgramdome visą minkštimą. Sudedame į blenderį.


3. Suberiame cukrų (arba supilame sirupą), maltą karadmoną, supilame šafraną su visu auksine spalva nusidažiusiu vandeniu, įberiame žiupsnelį druskos. Cukraus kiekis priklausys nuo mango vaisiaus rūgštumo bei jūsų skonio. Viską gerai sumalame. Perdedame į indelį ir pastatome į šaldytuvą, kad atvėstų. Iš tokio kiekio man gavosi pusė litro paruoštuko.


4. Prieš pat patiekiant, į stiklinę dedame maždaug 3 valgomus šaukštus mango minkštimo ir užpilame šaltu vandeniu. Gerai išmaišome, paragaujam, jei reikia įpilame dar sirupo ar įdedame daugiau mango minkštimo ir sudedame ledo kubelius. Gaivinamės!



Keletas gėrimo pateikimo variantų: nors man šis gėrimas yra skanus ir vien su kardamonu, prieš pat patiekiant galima pagardinti maltais juodaisiais pipirais, tarkuotu muskatu arba maltu kuminu. Na o mūsų special variantas vakarėliui -- kokteilis su degtine ir aitriais pipirais! ;o)

*Šį kartą vietoj baltojo cukraus naudojau dovanų gautą tradicinį nerafinuotą cukranendrių cukrų vadinamą "jaggery" (arba "jaggeree", "gur"), panašų į tą iš Vikipedijos pasiskolintoje nuotraukoje. Jis priduoda savotiško skonio saldiems patiekalams, bet taip pat yra naudojamas sriuboms (rasam), patiekalams su lęšiais (dal, sambar), o ypač vaikai mėgsta sučiulpti jo gabalėlį vietoj saldainio, suaugę - su popiečio arbatėle. Ajurvedos medicinoje "jaggery" yra naudojamas vaistams gerklės bei plaučių ligoms gydyti. Gandhi manė, kad "jaggery" yra sveikesnis už baltąjį cukrų, nes jis yra lėčiau pasisavinimas ir rekomendavo jį sveikai mitybai. "Jaggery" yra gausus geležies ir mineralinių druskų, taip pat jo apdirbimo procese nėra naudojami chemikalai. Tai vat :o)

5 komentarai:

rūtuliukas rašė...

kaip nuostabiai atrodo!! Toks jausmas, kad per monitorių jaučiu šio gėrimo ypatingą gaivą. Super :)

Žalia Varna rašė...

Ooo, kaip man patinka šis blog'as! Galbūt todėl, kad daugelis patiekalų tokie įdomūs, egzotiški, nematyti :) O gėrimas tai super. Būtų įdomu paragauti, tik kažin, ar Lietuvoje galima rasti žalių mangų?...
Ir tas "jaggery" - be galo įdomus dalykas :)

Unknown rašė...

Dekui, merginos, uz gerus zodzius :o) Tai yra mano amzina dilema renkantis patiekalus -- ar bus lietuvoje reikalingu produktu... Bet o taciau :o) pati pradejau dometis indiska virtuve dar Lietuvoje gyvendama ir nors zinau, kaip nelengva yra susirinkti viska, ko reikia, visgi daug kas yra imanoma gerai paieskojus, o kartais tiesiog laimei nusisypsojus :o) O karta isigijus prieskoniu ir kai kuriu produktu, juos daug kur bus galima vel ir vel panaudoti ir ju ilgam uzteks.

O siuo gerimu nusprendziau pasidalinti paskaicius nuomoniu keliose vietose, kad lyginant su Indija, Lietuvoje vien tik zali mangai ir teparsiduoda. Zinau, kad ir zali nebus tokie zali, kaip tie kuriuos naudojau, bet jei paciu prasciausiu prisirinkus, turetu pavykti. Tik maziau cukraus reikes. Svarbu, kad dar rugstoka butu.

Sparnuotis rašė...

Labai originalus gėrimas! gal kada pavyks tokį pasigaminti. O tas "jaggeree" cukrus - jis kiek suprantu yra nebirus? į tokį luitą sulipęs?:)

Unknown rašė...

Taip, toks visas luitukas :o) As ji pradzioje istirpinau, sirupas gavosi ir tada maisiau su mangais.